D. 4. november var det 7 år siden, at den tyske nynazistiske terrorgruppe, Nationalsozialistischer Untergrund (NSU) ved et tilfælde blev afsløret efter et mislykket bankrøveri. 2 af gruppens medlemmer begik selvmord. Et tredje medlem meldte sig selv til politiet.


Retssagen mod Beate Zschäpe og fire andre tiltalte sluttede i juli 2018 efter fem års retsforhandlinger. NSU havde gennem mere end 10 år skudt og dræbt 10 mennesker – 9 migranter og 1 politibetjent, udøvet 3 bombeangreb og gennemført 15 bankrøverier. Den hovedtiltalte, Beate Zschäpe, fik en livstidsdom, de andre fik fængselsstraffe mellem 2 ½ og 10 år. De fire er alle på fri fod igen og tilbage i det nynazistiske miljø, hvor de er blevet modtaget som helte.

Retssagen, som mange i starten havde håbet og forventet ville skærpe statens og myndighedernes syn på og tiltag mod højreekstremistisk vold og terror, har vist sig ikke at blive det vendepunkt, som kunne imødegå racistiske og nynazistiske gruppers hetz og vold mod udlændinge og politiske modstandere. Tværtimod er volden eskaleret. I Tyskland har de sidste måneders store racistiske demonstrationer i Chemnitz og andre byer i Thüringen og Sachsen-Anhalt skabt international opsigt. Nye bevæbnede og voldsberedte nazigrupper er blevet afsløret som f.eks. Revolution Chemnitz, Weiße Wölfe Terrorcrew (de hvide ulves terrorcrew) eller Gruppe Freital.

En anden gammelkendt nazigruppe, Combat 18 Deutschland (tallet 18 står for A og H – det første og ottende bogstav i alfabetet, initialerne på Adolf Hitler), som blev forbudt i 2000, er siden 2012 igen begyndt at være aktiv.

Combat 18 er den militante del af det internationale musik-nazinetværk, Blood and Honour, som har eksisteret siden 1987. Combat 18 blev dannet i 1991. Indtil midten af 00’erne har Blood and Honour og Combat 18 til tider været yderst aktive i Danmark. Danske nynazister har spillet en vigtig rolle i distribution af Cd’ere og videofilm med nazimusik.

Det seneste år har aktiviteterne på tværs af landegrænserne taget til. Mange af de aktive i dag har været en del af Combat 18 netværket i mange år, og der er stadig forbindelser til Danmark og især Sverige. Medlemmerne af Combat 18 ser sig selv som krigere i en racekrig, som Europa snart vil stå overfor – og de forbereder sig. De samler penge ind, skaffer våben og øver sig i brugen af dem. I Grækenland blev 7 nynazister fra Combat 18 Hellas anholdt i marts 2018. De havde begået mere end 30 anslag og voldshandlinger og derved såret en del mennesker. I 2016 blev der i Schweiz afholdt en nazikoncert med 5000 deltagere, og igen i 2017 var der i Thüringen i Tyskland en koncert med 6000 deltagere. Det var to af de hidtil største nazikoncerter – med en fortjeneste på hundredetusinder af euro. Penge, som bruges på opbygning af deres infrastruktur, men også til våben og kamptræning.

Nazistiske terrornetværk har i kølvandet på den hadske flygtningedebat og – politik og opkomsten af ekstreme højrefløjspartier i store dele af Vesten fået vind i sejlene. De har med den nyvundne selvtillid fundet legitimitet til at genoptage eller fortsætte krigen mod deres fjender.

Afsløringen af NSU terrornetværket har ikke mindsket hadefulde ytringer og racistiske overgreb.

Der er ikke flere tekster