Sprogdebat: Danmarks lækreste skældsord***

Danmarks Radio har i februar og marts gjort sig bemærket med en kalkuleret ”shitstorm” med programserien Danmarks lækreste spasser og liveshowet Danmarks lækreste med et handikap.


Af Dina Amlund

Dina Amlund er tykaktivist og cand.mag. i moderne kulturhistorie. Hun er kultur- og samfundsdebattør, foredragsholder og skribent. Dina har gennem de sidste 10 år beskæftiget sig indgående med tykhed som andethed og tykfobi som struktur med fokus på kulturhistorie, sprog, repræsentation og stereotypi i medier og kulturprodukter.

DR2-serien Danmarks lækreste S-ord, som gik forud for liveshowet, handlede om Mulle, som har cerebral parese, også kaldet spastisk lammelse. Hun vil gerne være vært på en skønhedskonkurrence for personer med synlige handikap. Selve idéen til skønhedskonkurrencen er Mulles egen, og i de fire afsnit følger vi hende og hendes argumenter for brugen af ordet ”spasser”, vi hører speakerens markante stemmeføring ved brugen af S-ordet, og vi ser hvordan DR2 cheferne beslutter, at hun ikke kan blive vært på liveshowet pga. netop handikappet cerebral parese, eller som en af DR-cheferne siger ”noget med tempo og manuskript og dine spasmer, som jo er der”.

Det bliver i stedet en kropskapabel vært, som skal styre skønhedskonkurrencen, ligesom også tre kropskapable dommere kommer til at bedømme deltagerne.

Mulles argument for at påtage sig ordet ”spasser” er, at så fjerner man alt det negative i ordet. Men det gav hende ikke muligheden for at blive vært på eget liveshow.

Så fik vi en ”sprogdebat”. Som meget forventeligt gik ud på at Hr. og Fru Kropskapabel elskede Mulles friske attitude og gode humor, mens personer med handikap og identitetspolitik blev mødt med det temmelig nedslidte ord ”krænkelsesparat”.

DR brugte en platform mere til at lade personer uden handikap tage ejerskab over S-ordet. Aftenshowet sendte en afstemning ud i æteren, hvor seerne kunne stemme om hvorvidt det er i orden at bruge dette skældsord. To tredjedele stemte nej. Godt så! Er vi så færdige med at bruge det ord? Når nu kun en tredjedel er så kapabelistiske at de stemte ja? Nå, vi var ikke færdige.

Fredag den 22. marts inviterede Adrian Hughes Ditte, som vandt skønhedskonkurrencen, og Mulle, som ikke fik lov at være vært på eget show, til en hyggelig snak om det ”omstridte” S-ord.

Endnu en DR-platform, nemlig P1 med programmet Klog på Sprog, gav nu plads til argumentet, at når personer med handikap bare kan sige ”Ja, det passer”, når de kaldes ”spasser”, så er det en stensikker opskrift på at stoppe mobning og diskrimination.

Mulle sagde også: ”Jeg er spasser-perker!” Til hvilket Adrian svarede: ”Så fik du lige det hele med!” Sprogværten problematiserede på intet tidspunkt disse ord. Han ringede dog Sarah Glerup op, og lod hende næsten fremføre sit argument, at man ikke kan sidestille claiming af ordet bøsse i 1970erne med at claime S-ordet i dag. For 50 år siden handlede det om at claime et ord, som chokerede hetero-Danmark og dets ønske om at usynliggøre homoseksuelle. I dag handler ordet ”spasser” om at underholde kapabel-Danmark, som jo på ingen måde er provokeret af Mulles og DRs brug af dette ord. Tvært i mod er de provokerede af personer med handikap, som nægter at acceptere dette ord.

Når nu Mulle kalder sig selv ”spasser-perker”, er det så på sin plads med to nye programmer? Fire afsnit Danmarks lækreste P-ord efterfulgt af liveshowet Danmarks lækreste med anden etnisk baggrund end dansk? Med Bertel Haarder som dommer og en kridhvid vært fra DR-børnekanalen Ramasjang? Og en kæmpe klapsalve, når P-ordet bliver sagt højt og tydelig?

Jeg er ikke i tvivl om, at en stor del af DRs seere ville klappe i deres grisefarvede* hænder over endnu et carte blanche. Jeg tror dog alligevel ikke, at Danmarks Radio ville gå med til det. Men man ved selvfølgelig aldrig…

*Grisefarvet er sjovt nok et ord, man ikke må bruge i Danmarks Radio

Der er ikke flere tekster