Anmeldelse: Sauna – af Mads Ananda Lodahl***

Hvis man leder efter noget menneskeligt, lidt klamhed med alle dens smukke nuancer, en følelse af uendelig meget vrede på verden og den afmagt der følger med, og den uvirkelige smukhed der ligger i næsten bundløs kærlighed og længsel, så skal man læse Sauna af Mads Ananda Lodahl. Forfatterens første roman udkommer i dag på forlaget Gyldendal.

 


 

Skrevet af JC

Jeg læste bogen på én dag. Den er let tilgængelig rent sprogligt, men forstå mig ret, jeg læste den ikke i et væk, fordi den var nem at læse. Jeg slugte den nærmest fordi fortællingen var smuk og til tider intens, noget man kan relatere til. Den gav mig lov til at føle alle de følelser der er forbundet med at være anderledes i et samfund der er så normativt, at det ofte føles som om det ikke vil mig.

Fortællingen er ærlig og helt nede på jorden. Den beskriver Johans virkelighed som den er, uden at tage et blad for munden. En lort er en lort og en pik er en pik – eller er den nu også det? Det jeg mener er, at alt det smukke og alt det klamme bliver lagt ud på et sølvfad og så er det op til læseren selv hvad man gør med det. Der følger ikke nogen dom med, bare menneskelighed, for alt er naturligt og alt er tilladt.

Bogen dykker ned i Københavns bøssemiljø og dets mange forskelligheder og vi bliver konfronteret med det hykleriske i LGBT+miljøets symbolkampe og den svigt der foregår når det kommer til transrettigheder. Er man transperson, ved man hvor frustrerende, ja ligefrem skadende, mødet med systemet kan være, når man vil have adgang til behandling. Fortællingen formår faktisk at illustrere frustrationen, fortabtheden og vreden ved at beskrive kæresten Williams møde med systemet og dens domme og magt over krop og sind. Her vil en lille advarsel være på sin plads, for bogen kan være lidt hårdt at læse, når man selv har kropsdysfori eller har det svært med trans- eller homofobi, da beskrivelserne kan blive meget detaljerede.

Johan starter ud med en næsten naiv nysgerrighed på verden, da han begynder at arbejde i Adonis Sauna Spa & Men’s Health Club, en sexklub for mænd, som i øvrigt er den perfekte setting for at vise hvordan mænd relaterer til hinanden i den her verden. Han udvikler senere en mere udpræget retfærdighedssans i takt med at han bliver opslugt af Malcolm X’s tanker og genkender sig selv i kampen med verden. Han begynder at kræve handling, fremfor ord. Han er præget af et liv i en verden han aldrig helt har passet ind i, fordi han var anderledes og ikke kunne leve op til forventninger og stereotyper. Er der noget han ikke forstår, så leder han efter et svar. Er han vred, så finder han en ventil for vreden.

Johan har en stærk og samtidig skrøbelig forbundethed med naturen som går helt ind i hjertet på læseren. Han er dybt forelsket i William, men ensomheden virker til at være den altid tilstedeværende undertone, samtidig med en dyb længsel efter forbundethed, en sammensmeltning med William og naturen.

Sproget rummer det meste, fra maleriske beskrivelser af diverse kropsvæsker, til hverdagens små kærlighedsærkæringer, til den grove og ufiltrerede realitet.

Bogen kommer omkring systemkritik, transfobi, racisme, LGBT+ rettigheder, eksistentiel usikkerhed og mere til og har man ikke fældet en lille tåre, er blevet lidt småliderlig eller har grint mindst en eller to gange under læsningen af Lodahls nye bog, så har man altså gjort noget forkert.

 

 

 

Der er ikke flere tekster