Wolt-bude strejker mod nedskæringer

Gårsdagens Woltstrejke var velbesøgt af bude og sympatisører. Medieaktivister fra Konfront bringer her en reportage fra strejken.

___________________________________________________________________

Af REH og G.

København var fredag aften scene for en usædvanlig men vigtig strejke blandt byens blåklædte Wolt bude. Buddene som havde taget opstilling på Kongens nytorv,  mødte forbipasserende med raslen, fløjten og slåen på køkkenredskaber. Grundlaget for strejken er uenigheder mellem buddene og Wolts ledelse. Strejken udgør den første af sin slags iblandt i København hvor omkring 700 personer fylder gader og cykelstier med de velkendte blå rygsække.  Den varslede strejke krævede et stop for en annonceret lønnedgang og Wolts afskaffelse af weekendtillæg på 1200 kr. Hvis et bud når op over 20 leveringer, og udgør en betydelig del af arbejdernes indtægter.

Omkring 100 personer dukkede op på Kongens nytorv og satte i med taktfaste  kampråb som ”No more paycuts!”.  Under strejken nægtede Woltbude at modtage ordre fra den finskejede millionær virksomhed under hvad der betegnes som “peak hours” mellem klokken 17 og 20 som udgør de travleste arbejdstimer. Stemningen var høj – og der blev afholdt improviserede taler under strejken som understregede hvor vigtigt det var at stå sammen på tværs af nationaliteter. Det blev gjort klart at strejkens krav om genindførsel af weekends tillæggene og lønnedgangen må droppes.

Wolt kalder demonstranter for ballademagere

Bølgerne stod højt allerede før strejken var begyndt, da Wolt aktivt skrev ud til alle bude for at advare dem om strejken og dens hensigter. I en besked rettet til Woltbudene advares de om mulige  ballademagere. “Selvom vi regner med demonstrationen I aften, vil være venligsindet, er vi ikke sikre på hvordan ting vil udvikle sig, hvis der er mange støtter udenfor Wolt der dukker op.” 

I et modsvar har aktivistgruppen Wolt Worker’s Group, der til daglig organiserer wolt-bude, skrevet

”Kære Wolt, bare rolig. Vi kan forsikre at demonstrationen i dag, vil være fredelig. Vi er dog en smule forvirret, hvad der leder jer til at ikke-bude, der bruger deres fredag til at slås sammen med os, for at forbedre vores vilkår, på nogen mulig vis ville være en trussel overfor de samme bude – Men bare rolig, der er ingenting at frygte”. 

Forsøget på at splitte budene og deres støtter havde dog ikke nogen synlig effekt på strejken der forløb over al forventning.

Der er ikke flere tekster