Galleri: Vi gør det selv’ DIY tattooveringer i den Københavnske undergrund***

Tatoveringer har haft mange udtryk og meninger gennem historien, alt fra oldtidens stamme tatoveringer, religiøse ritualer og symboler til moderne selvrealiseringsprojekter og spontane ideer i nattelivet. (Se billedserien nederst)


Tatoveringer har heller ikke kunne undgå at blive en del af punkens DIY kultur hvor tatoveringen mere har handlet om personlige minder, friheden til at udsmykke sin egen krop på trods af samfundets idealer eller man havde bare en god tur i byen. En af Konfronts fotografer tog ud til Ungdomshuset. Et hjemsted for DIY og Punkkultur for at høre hvad dem med hjemmelavede tatoveringer selv synes, og om de har nogle gode historier at fortælle.

Kattens historie er lang og ukompliceret. Omridset af hovedet er lavet først og temmeligt sjusket. Cirka 1,3 år efter tilbyder jeg en ven i Berlin at stå for “indmaden”, altså det grønne kattefjæs. Hvis man har farvesyn aner man sikkert en smule gult i øjnene, det er kattesøvn/katteøjebetændelse alt efter humør. Katten er arrogant men ikke selvfed og er derfor altid med mig til at fortælle mig hvad klokken ikke er. Altid frisk med et spydigt blik, og som regel ved jeg at den har ret. Katten har intet navn.”

Piecet har titlen “So The Moose Was Killed By The Car And The Diver Became Road Kill For The Crying Wolves Of The Forest” og den er tegnet af min veninde på et 2CB trip i helsingor skov, en mørk nat rundt om bålet.. Den blev tatoveret et aar senere, paa min fødselsdag, af hendes daværende kæreste som aldrig havde tatoveret foer.. Da han tatoverede den trykkede han nalen i så fandens hårdt at jeg næsten besvimede, men det tog en halv time før jeg sagde til ham at han godt kunne slappe lidt af med presset – for hva faen det skulle jo være virkeligt

Stregerne med farve er tatoveret af min ven kl 8.30 en morgen efter et par dage uden søvn, så den er lidt skæv – hvilket vi vidst ogsaa var..

Konfronts medieaktivist kom også i kontakt med de to punkere, Cumbia Carsten og Salsa Søren som ville fortælle lidt om deres hjemmelavede tatoveringer.

Du har lavet et fancy lille selvportræt?

Salsa Søren: ja, det startede med jeg var rigtig stiv et par måneder inde og så kom jeg til at sige jeg ville lave et selvportræt på min arm. Det satte sig lidt fast i alles hoveder og så bliver man jo nødt til at gøre det når man først har sagt det.

Er det sådan du har fået de fleste af dine tatoveringer?

Salsa Søren: jo det sådan alle mine tatoveringer har været.

Så tatoveringer er fundet på i en brandert?

Salsa Søren: 100 %

Cumbia Carsten: ja og så bliver de lavet i endnu en brandert.

Salsa Søren: den største brandert var da Paulus skulle afsted og havde maskinen med i ungeren. Så blev man jo nødt til at lave noget.

Det ikke nogle af dem der har haft den større gennemtænkning eller planlægning omkring?

Salsa Søren: nej eller ja der en på mit ben som jeg har tegnet inden.

Hvad er det for en?

Salsa Søren: det er den her den er lidt bedre lavet end de andre.

Og den har du også selv lavet?

Salsa Søren: ja den lavede jeg lige her for nyligt.

Cumbia Carsten: en stor del DIY tattoos er bare grimme men det kan godt være begge dele.

Så det handler ikke bare i sidste ende med at gøre det så grimt som muligt for sjovs skyld?

Salsa Søren: nej nej man gør sig umage men man er så stiv man ikke kan gøre sig umage.

Cumbia Carsten: man gør sig umage men  det bliver stadig grimt. Sådan er det med mange af de andre.

Der er ikke nogle af dem i fortryder?

Cumbia Carsten: nej

Salsa Søren: nej ikke lige eller jo jeg fortryder alle mine men altså der ikke nogen jeg helt fortryder.

Cumbia Carsten: der jo heller ikke så meget man kan gøre ved det når det sidder på ens krop så sidder det der jo bare.

Salsa Søren: det mere bare som et irriterende modermærke der sidder der eller noget snavs så jeg synes mere det øv så kan jeg ikke bruge det spot til en anden grim tatovering.

Cumbia Carsten: det også lidt man bruger pladsen jeg sku også været lidt ærgerlig over myrerne her.

Er det noget du fortryder fordi du gerne ville have noget andet?

Cumbia Carsten: ja jeg synes bare det et ret godt sted her ved undermaven og når du laver sådan en der bare går sidelæns hen over maven i stedet for at gå ned af benet.

Salsa Søren: skulle den ikke også det?

Cumbia Carsten: jo men jeg har bare ikke fået gjort så meget mere.

Hvad var ideen med at få myrene?

Cumbia Carsten: samme som s jeg var bare virkelig stiv, myre lyder fedt. Til at starte med var ideen at fylde min navle helt ud og det er bare det dummeste man kan gøre for det er et af de mest smertefulde steder du overhovedet kan blive tatoveret. Virkelig dumt men så endte jeg med at lave en ring rundt om min navle, så følte jeg lidt det var en indgang til et eller andet du ved en myretue hvor der kommer myrer ud og myren er et ret fedt dyr. Jeg kæmpestor fan af myrere.

Så der er noget symbolik i det?

Cumbia Carsten: ikke rigtig, jeg tror lidt mere det druk.

Salsa Søren: jeg tror mere symbolikken kommer efter.

Cumbia Carsten: ja den kommer efter den skal have en eller anden form for mening til at have det okay med sig selv ved at have det her på kroppen.

Hvad har andre folks reaktioner været?

Salsa Søren: da mine forældre kiggede på selvportrættet begyndte de at grine, de andre syntes de var meget flotte men selvportrættet syntes de mest var sjovt.

Hvor godt synes du selv du ligner?

Salsa Søren: ikke rigtig overhovedet på nogen måde

Cumbia Carsten: det også lidt blandede reaktioner man får enten er det sådan hvor er det bare grimt eller også er det sådan der arrgh fuck den er fed!

Salsa Søren: jeg tror også at det er fordi de ikke kan lide at sige den er pissegrim.

Hvor meget tror i det er høflighed?

Cumbia Carsten: jeg har svært ved at se nogen være høflige over noget så grimt. Det jo ikke engang høfligt at lyve om.

Salsa Søren: det nærmest bare tarveligt.

Nu sidder vi jo også i Ungdomshuset hvor der mange med DIY tattoos ville i sige der ligger en kultur til det her i huset?

Salsa Søren: ja DIY kultur og så stivhed samtidig.

Cumbia Carsten: ja det jo ikke fordi alle folk er sådan de skal bare være mega grimme, så har du en fed ide og så er der en frihed til selv at gøre det.

Salsa Søren: ja en frihed til at ødelægge alle sine jobmuligheder rigtig tidligt i livet! Det var derfor jeg lavede den her på min hånd for nu har jeg noget på hånden så kan jeg ligeså godt tatovere den hele.

Så det fordi du ikke vil have noget “normalt” job?

Salsa Søren: nej jeg ville bare gerne have noget på hånden og det var en dum ide så derfor tatoveret jeg hånden så der var ingen vej tilbage, så kan jeg lige så godt få noget mere på hånden.

Er det for at skubbe sig selv over i en vildere retning?

Cumbia Carsten: ja der jo mange der synes tatoveringer er grimme

Salsa Søren: det er de jo også

Cumbia Carsten: det også lidt det der er meningen ved at lave dem selv så det lidt en fuckfinger til dem der ikke synes om det.

Salsa Søren: du for dem ligesom også gratis så man må også bare tage dem som de er. Ligesom hvis du frivillig på roskilde så kan det godt have været et kedeligt år men du fik det ligesom gratis.

Så det også bare fordi det nemt?

Salsa Søren: det meget hyggeligt jo

Cumbia Carsten: ja nemlig alle kan jo selv gøre det. Det ikke lige fordi alle har 2000kr til en mega flot tatovering.

Salsa Søren: jeg ved heller ikke om jeg ville have en flot en

Cumbia Carsten: ja men det ikke fordi du kun kan lave grimme tatoveringer f.eks. min som Salsa Søren har lavet den her det jo mere når man er fuld og får en sjov ide.

Salsa Søren: det jo en god ide med tattoo aftener og så begynde at drikke inden.

Cumbia Carsten: det har vi gjort et par gange, man lader ligesom inspirationen flyde meget lettere for du har ikke nogen fortrydelses tanker

Det handler om at springe ud i det?

Cumbia Carsten: ja jeg vil godt have min krop helt tatoveret og i stedet for at sidde og gennemtænke jeg kunne få lavet det her fordi det symbolisere præcist det her i mit liv så gør man det bare lidt.

Salsa Søren: hvis man har sjov ide så gør man det bare. Man skal helst ikke tænke over mere end 30 sekunder. det en god regel. Da jeg lavede den her ræv tænkte hmm et dyr og så googlede jeg dyr og det første der kom frem var en ræv. så måtte det være det.

Nu har i nævnt i også har lavet nogle på hinanden er der også et fællesskab i det?

cumbia Carsten: ja helt sikkert det jo mega hyggeligt at kunne sidde og markere hinandens kroppe for evig tid.

Salsa Søren: endda rigtig grimt!

Der er ikke flere tekster