Kommentar: Verdens mindste våben – Det er stadig en god idé at stemme***

Der er valg i morgen, og selvom det lyder som den mest systembekræftende og mor-agtige påmindelse, så er det altså en god idé at komme ned og stemme.


Af Jonas Wedel-Brandt

Der er ofte på den radikale venstrefløj argumenter for at lade være med at stemme. Det giver politikerne grønt kort til at blive ved med at gøre som de gør, ignorere klimaet til fordel for økonomien, skære i uddannelser og trampe på samfundets hårdest ramte grupper. De er alligevel allesammen racister og fører borgerlig politik. Måske er du ligesom denne skribent anarkist. Måske synes du bare det er meningsløst at stemme. Men det giver nu alligevel en flig af mening.

Du skal stemme fordi andre ikke kan

Der er årligt en masse mennesker som bliver siddende i lejre, udrejsecentre og fængsler, kun fordi de gerne ville en anden fremtid for dem selv og deres familie end krig, fattigdom og død. De sidder i Sjælsmark, Ellebæk, Sandholm og lignende dybt elendige steder i Danmark, som en konsekvens af årevis af racistisk og islamofobisk praksis. De kan ikke stemme. Det kan du, og selvom det føles som om det ikke gør en forskel, når nu Socialdemokratiet har den samme moralsk forarmede politik, så gør det en forskel for folk i disse moderne interneringslejre at du prøver at ændre på det. Måske har du lavet aktivistisk arbejde for at forbedre deres forhold, måske har du tænkt at du burde, eller støttet en kammerat når de har gjort det. Så hvis der bare er en lille mulighed for at gøre livet bedre for folk i lejrene, så skal vi selvfølgelig følge den mulighed.

Du skal stemme, fordi vi ikke må tabe håbet

Meget socialistisk og anarkistisk praksis bygger på håb. Vi håber at vores valg om at boykotte Israel, dukke op til små markeringer og demonstrationer gør en forskel. Hvis vi kan finde det håb flere gange om året, kan vi så ikke også finde det i morgen? Håb er også at handle, selvom der ikke er meget at håbe på. Når først vi holder op med at handle på alle de muligheder, vi har for venstreorienteret fremskridt, har vi tabt kampen mod kapitalismen, nationalismen og den fascistiske fremmarch i Europa og resten af verden.

Du skal stemme, selvom du gerne vil vælte parlamentarismen

Nationalstatens demokrati er ikke bygget på om folk går ned og stemmer eller ej. I USA var valgdeltagelsen ved midtvejsvalget på rekordhøje 49,2%, hvilket er utroligt lavt, sammenlignet med den danske. Alligevel har USA’s demokrati ingen problemer med at legitimere sig selv overfor vælgerne. Dette på trods af at den blandt andet er så lav fordi folk er på arbejde hele dagen mens valgstederne er åbne, er ofre for racistisk lovgivning der forhindrer dem at stemme, og deres stemmer bliver  jongleret rundt med af gerrymandering, så de ikke kan komme til orde alligevel.

Søndag kunne man læse i Politikens debatsektion at Mikkel Bolt, professor i politisk æstetik ved københavns universitet opfordrer til at undlade at stemme fordi “så kommer der et moment, hvor man stopper op og siger: Okay, der er noget her, der ikke fungerer.”

Hvis du tror at demokratiets propagandamaskine kommer til at have svært ved at legitimere sig, hvis valgdeltagelsen falder, endda hvis den falder drastisk, så tager du fejl. Spinneriet skal nok få det til at se godt ud for det danske demokrati, om så valgdeltagelsen falder med 10 eller 20 procentpoint. Hvis du vil vælte demokratiet, skal der meget mere radikale handlinger til.

Du holder ikke dine hænder rene ved ikke at stemme

Man kan også få det indtryk at man ikke er medskyldig i den førte politik. Men når så fascistiske og racistiske partier som NB og SK stiller op, er der ikke mulighed for at lade være med at stemme. Så kan det godt være at en stemme på Enhedslisten er “en stemme på Socialdemokratiet, og de har jo en lige så restriktiv indvandringspolitik som Dansk Folkeparti”, som Mikkel Bolt formulerer det. Men hvis du synes at det giver mening at hive klistermærker fra Generation Identitær ned, demonstrere imod DF eller deres mere rådne fætre og kusiner fra de nyfascistiske partier, så giver det i hvert fald mening at bruge et kvarter af sin dag på at stemme på nogle andre end dem. Du holder ikke dine hænder renere af at give NB og SK mulighed for at få en større bid af kagen. Du er altid medskyldig, for at undlade at handle er også en handling.

Det rigtige demokrati foregår på gaden, derfor skal vi også gå på gaden, men det giver stadig mening at stemme

Jaques Rancière, som Bolt refererer til, mener ifølge Bolt at “demokrati er det modsatte af, hvad der foregår i Folketinget. Tværtimod er demokratiet det, der foregår på gaden.” (journalistens parafrasering) Og det er en fin pointe, og vi må ikke tro, at vi ved at stemme frabeder os retten til at gå på gaden. Kampen fortsætter – kapitalismen skal knuses. Misforståelsen ligger i at tro, at de to ting er gensidigt udelukkende. Vi skal kæmpe med alle de våben vi har. Så kan det godt være at valgkortet er det mindste våben i kampen, men det er stadig ét.

God valgdag

Rød-sort front!

 

Der er ikke flere tekster