Da politiet i sommeren 2013 brutalt forsøgte at knuse de borgerinitiativer og klimaaktivister, der kæmpede for at bevare en grøn oase midt i Istanbul, udviklede den lokale protest sig til en landsdækkende modstandsbevægelse mod præsident Erdogans autoritære, højrenationalistiske regering.


 

Først efter flere måneders kampe lykkedes det politi– og justitsapparatet at nedkæmpe den socialrevolutionære bevægelse. Retsprocessen mod 16 aktivister, stedfortrædende for Gezipark-bevægelsen, er nu gået i gang og statens anklagemyndighed i Istanbul kræver livsvarigt fængsel for dem. Blandt de anklagede aktivister er den landskendte kulturmæcen Osman Kavala, som har været varetægtsfængslet i næsten 500 dage, den tidligere talskvinde for Gezi-parks borgerinitiativ Mücella Yapıcı samt skuespilleren Memet Ali Alabora, journalisten Can Dündar, m.fl.

Gezi-park bevægelsen i Istanbul, sommeren 2013:

En del af de anklagede er flygtet ud af landet, deriblandt Ali Alabora og hans kone, der i dag bor i London og Can Dündar, der var tidligere chefredaktør af det regeringskritiske dagblad Cumhuriyet (i dag overtaget af pro-Erdogan journalister), som bor i Tyskland.

Tyrkiets retsvæsen – en ”skrotbunke”

Der er ved at samle sig et europæisk solidaritetsinititiativ for de anklagede Gezi-park aktivister. En parlamentariker fra partiet Die Grünen i Tyskland udtalte til de tyske TV-nyheder, at anklagerne er symptomatiske for Tyrkiets retsvæsen, der er forkommet til en ”skrotbunke”.

 

Relateret:
Tyrkisk forår – revolte og håb  – INTERVIEW med Cemal Weli. Cemal var aktiv på den revolutionære venstrefløj i Tyrkiet allerede i 1980´erne. Deltog i militante aktioner, var fængslet, senere i politisk eksil, nu tilbage i Istanbul.

Interview: Hvordan videre efter Gezi-park oprøret?

 

Der er ikke flere tekster