Tykfobi: Tyndhedsstyrelsen og Tykhedens Bekæmpelse***

Kræftens Bekæmpelse har søsat en videokampagne med et tykfobisk budskab, der er fuldstændig enslydende med Sundhedsstyrelsens kampagne på sociale medier i forsommeren.


Af Dina Amlund

Dina Amlund er tykaktivist og cand.mag. i moderne kulturhistorie. Hun er kultur- og samfundsdebattør, foredragsholder og skribent. Dina har gennem de sidste 10 år beskæftiget sig indgående med tykhed som andethed og tykfobi som struktur med fokus på kulturhistorie, sprog, repræsentation og stereotypi i medier og kulturprodukter.

Den 30. juni smed Sundhedsstyrelsen en post på de sociale medier, hvori de skriver med hvad de selv må synes er et finurligt ordspil, at det er ”svært at tale om svær overvægt”. Og så er budskabet eller, at vi alle bliver nødt til at om at tykke mennesker er tykke – selvom det er svært. Nu har Kræftens Bekæmpelse så været ude med et endnu mere irriterende ordspil i deres fuldstændig matchende tykfobiske ’logik’; ”Det ufede budskab” er en video, som kører på sociale medier og i reklameblokke, hvori Anders W. Berthelsen går rundt og taler om, at det er meget svært, at tale om at tykke mennesker er tykke, men vi bliver nødt til at komme i gang med at tale om det.

KONSTANT FOKUS PÅ TYKKE

Kræftens Bekæmpelse og Sundhedsstyrelsen er simpelthen af en den opfattelse, at ingen taler om tykhed. Måske læser de aldrig aviser og dagblade, ser nyheder i TV eller hører dem i radioen. Måske er de aldrig logget på sociale medier eller har endnu aldrig haft fat i et magasin eller et blad med en profil, der er rettet mod mænd, kvinder eller familien.

For hvis de havde, ville de være klar over, at man ikke kan undgå at høre om den såkaldte ”fedmeepidemi”, ”fedmeproblemet i samfundet” og ”fedmeoperationer” m.m. hver eneste dag. Det er emner, som konstant er i medierne – uanset hvilke medier, man forbruger. Der er yderst sjældent pauser mellem overskrifterne, som fuldstændig ukritisk forbinder tykhed med sygdom og død.

VI VED GODT AT VI ER TYKKE

Sundhedsstyrelsen og Kræftens Bekæmpelse tror måske, at tykke mennesker ikke ved, at vi er tykke? Det er derfor, alle andre nu bliver opfordret i den ene og den anden kampagne til at fortælle os det?

Jeg kan oplyse om, at tykke mennesker er fuldt ud klar over, at vi er tykke. Vi får det konstant at vide. F.eks. kan vi ikke købe tøj i de tøjbutikker, andre bruger. Vi kan ofte ikke passe sikkerhedsseler. Fremmede mennesker råber ”fede svin”, når vi går på gaden. Jeg kunne blive ved. Det skorter ikke på budskaber om at vi er tykke og at samfundet ikke vil vide af os. Hvis man vil læse flere eksempler, kan man læse vidnesbyrd indsamlet af FedFront.

EKSPERTER GØR MODSTAND

Karin Gonzalez er vægtneutral, sundhedsfaglig og aktiv på sociale medier. Hun har kritiseret Kræftens Bekæmpelses nye video for ikke at have videnskabeligt grundlag for denne unuancerede sammenkædning af tykhed og kræft, som kommer til allersidst i videoen, efter Berthelsen har gentaget i det uendelig, at vi skal tale om, at tykke mennesker er tykke. Læs Gonzalez stærke argumenter på Facebook og Instagram.

Sundhedsstyrelsens opfordring til, at alle skal i gang med at tale om tykke menneskers kroppe, blev igangsat efter et markant opgør i en af Sundhedsstyrelsens arbejdsgrupper. Dansk Selskab for Almen Medicin, som er de praktiserende lægers videnskabelige sammenslutning, forlod i protest Sundhedsstyrelsen og dens planer om at tykke mennesker skal opspores, når de er i kontakt med kommunen eller sundhedsvæsenet. F.eks. skal man som tyk og arbejdsløs med kontakt til jobcenteret sendes i vægttabsprogram. Eller hvis man som tyk går til lægen med øjenbetændelse, skal man komme hjem et vægttabsprogram kørt af kommunen.

Når Dansk Selskab for Almen Medicin nægter at have noget som helst med de planer at gøre, er det fordi, det er en forældet og forfejlet tilgang til kroppe, at antage, at alle kroppe kan og bør være tynde. Kroppe er forskelligt disponerede. Læs mere om opgøret mellem Sundhedsstyrelsen og Dansk Selskab for Almen Medicin med en af landets førende forskere i vægtudvikling her. Dansk Psykologforening tog også afstand fra Sundhedsstyrelsens grotesk tykfobiske planer, fordi de er voldsomt stigmatiserende.

TYKFOBISK STIGMATISERING SKAL STOPPE

Stigmatisering er sundhedsskadeligt. Det er et faktum. Alligevel ser vi gang på gang nye tiltag fra forskellige sundhedsorganisationer på trods af eksperters modargumenter. Vi har f.eks. en meget vigtig rapport fra Vidensråd for Forebyggelse, som udkom første gang i 2013 og igen i 2015 i en revideret udgave. Rapporten konstaterer, at tykke mennesker på slankekure, livsstilsomlægninger og hvad man ellers kalder vægtreducering, har en øget dødelighed på 15% i forhold til tykke, som ikke forsøger at tabe sig. Denne rapport er endnu uimodsagt. Men det er man åbenbart ligeglad med, når man igen og igen pusher vægttab på kroppe, der er disponeret anderledes end tynde kroppe.

Hvis ønsket vitterligt er et bedre liv og mindre dødelighed for tykke mennesker, så er det ikke vægten, der skal nedbringes, men i stedet tykfobien! Ligestilling og ligeværd for tykke mennesker er det, vi har brug for. Fri os fra endnu flere ”samtaler” fra bekendte og fremmede om at vi er tykke. Tykhed er blot en variation af menneskeheden.

 

Der er ikke flere tekster