Aktion: SUF fejrer Black Friday og limer sig fast ved klimaaktion i Illum***

Aktivister i Socialistisk Ungdomsfront har fået nok af Black Fridays forbrugerræs og gør modstand ved at hænge et banner op og lime sig fast i Illum Bolighus på Strøget. Med et budskab om at alle sektorer og brancher skal bidrage til den grønne omstilling, gør aktivisterne det klart: Black friday er aldrig bæredygtig!


Af Katinka Eskildsen,  Aktiv i SUF Brønshøj-Vanløse og Extinction Rebellion

Det er myldretid i Illum på den amerikanske indkøbsdag Black Friday. Fire aktivister står ved en kant, kigger roligt rundt og kaster pludselig et stort banner ned. Ingen tager særlig notits til dem indtil en af dem begynder at råbe i en megafon. En anden aktivist og hende med megafonen limer sig samtidig fast til glasruden, megafonen og banneret. Aktivisten med megafonen fortæller om hvordan Black Friday er en direkte årsag til klimakrisen og at Illum ikke løfter deres del af ansvaret. Politiet ankom også for at få aktivisterne fri. 

På bannerne står “Black Friday er aldrig bæredygtigt” og “Klimaet koger, tag ansvar”, og formålet er at sætte fokus på vores massive overforbrug, som Black Friday hylder og bidrager til. 

Tine Kryger Kjær, der også er involveret i klimabevægelserne Extinction Rebellion og Fridays for Future, fortæller: 

“Det er blevet en del af vores kultur at lykken ligger i at købe en masse ting, men jeg synes vi glemmer glæden ved at være i naturen og passe på den, og de to er jo modstridende. Jeg bliver da også glad for nyt tøj, men jeg bliver mindst lige så glad af at vide, at jeg gør noget for at bekæmpe klimakrisen og passe på naturen.”

Efter noget tid kom politiet og også brandvæsenet for at få aktivisterne fri. Det tog dog ret lang tid og skabte en masse opmærksomhed. Foto: SUF Brønshøj-Vanløse.

Selvom det også handler om den enkeltes ansvar og handlinger, er det vigtigt for aktivisterne at gøre det klart, at det ikke er forbrugerne de er ude efter. De synes nemlig det

er dem, der har mest magt, der skal gå forrest, fx politikere og direktører for bl.a. storcentre som Illum. 

Katinka Eskildsen, der er kontaktperson i SUF Brønshøj-Vanløse, forklarer: “Alle med magt har et ansvar for at løse den her fælles krise. Man har således et større ansvar, hvis man har en større magt end gennemsnittet, fx i form af penge, en stemme i folketinget, taletid i medierne eller indflydelse på store virksomheders drift. Derfor svigter Illum og alle andre butikker, der holder Black Friday, deres ansvar for vores fælles fremtid.” 

Ditte Thorhauge Mathiasen, der er aktiv i SUF Brønshøj-Vanløse, uddyber: “Vi står midt i en kæmpe krise. Klima og biodiversitet er på randen til kollaps, hvilket vil få konsekvenser for alle mennesker på jorden. Derfor er det uacceptabelt, at storcentre fortsat holder Black Friday og holder liv i deres egne kortsigtede profitinteresser. Selvfølgelig skal virksomhederne også overleve på markedet så de kan beskæftige deres medarbejdere, men det understreger bare, at Black Friday kun er et symptom på et underliggende problem. Kampen mod Black Friday er nemlig også en kamp mod det kapitalistiske system, hvor man bliver belønnet for at tænke selvisk og kortsigtet.” 

Efter noget tid ankom mindst 10 politipersoner, for at fjerne aktivisterne og det sigende budskab, så business as usual kunne fortsætte. På vejen ud betragtede de shoppingfesten der fortsatte som før, dog forhåbentlig med et præg af eftertænksomhed og refleksion. Aktivisterne er glade og tilfredse efter en vellykket aktion!

Der er ikke flere tekster