Temauge Strejke Manifest for 8. Marts***

Strejke Manifest for 8. Marts


Af E.A.S.T. (Essential Autonomous Struggles Transnational)

Oversat af Konfront

Sammenslutningen af essentielle autonome arbejdere på tværs af grænser har skrevet nedenstående manifest. På tværs af grænser kalder de til strejke den 8. Marts og opfordrer alle kvinder, essentielle arbejdere og LGBTQI+ til at kaste værktøjet fra sig og kræve bedre arbejdsvilkår og et stop for undertrykkelse, udbytning og patriarkalsk vold og dominans.

Oversættelser/translations: Hungarian Romanian Spanish French Italian Bulgarian Georgian Slovenian Turkish Macedonian Bosnian Serbian Polish German Dutch Swedish Kurdish Czech Arab Greek

Vi er de kvinder som er essentielle for helingen af kloden fra pandemiens hærgen. Vi udfører essentielt arbejde og til trods herfor, finder vi os underlagt miserable arbejdsforhold: Vores arbejder er underbetalt og undervurderet: Vi er enten arbejdstrætte eller arbejdsløse; Vi er er tvunget til at leve under overfyldte forhold og konstant forny vores opholdstilladelser. Vi mødes dagligt af en kamp mod mandlig vold, i hjemmet og på arbejdspladsen. Vi er trætte af disse voldelige og udbyttende forhold og nægter at forblive tavse! Vi begyndte at organisere os sammen i et netværk af kæmpende kvinder, migranter og arbejdere i Central, Øst og og Vesteuropa: dette er Essential Autonomous Struggles Transnational (EAST ). Den 8. marts kalder vi ud til alle som kæmper mod kapitalistisk, patriarkalsk racistisk vold og opfordre dem til at gå med i vores strejke!

Den 8. marts vil vi strejke mod udbytning af vores produktive og reproduktive arbejde.

Med vores essentielle arbejde som sygeplejersker, rengøringsarbejdere, lærere, butiksansatte, logistik og sæsonarbejdere, betalte og ubetalte hjemmearbejdere, og omsorgsgivere for børn, ældre og og syge, holder vi samfundet oven vande. Især med skoler og børnehaver lukkede, falder byrden i form af børnepasning og arbejde i hjemmet, på vores skuldre. Under pandemien har mange af os mistet vores arbejde, mange heriblandt fordi vi hjemme havde børn og arbejde i hjemmet at tage os af. Vores arbejde er essentielt, i hjemmet og på arbejdspladsen, men bliver alligevel set ned på og undervurderet.

Den 8. Marts strejker vi mod den voksende patriarkalske vold!

Nationale regeringer bruger pandemien som en chance for at stramme patriarkatets greb: I polen med forsøget på yderligere at begrænse friheden til abort; I Tyrkiet, med forslaget om at trække sig fra Istanbul konventionen; I Ungarn med restriktionerne af transpersoners rettigheder og anti-LGBTQ+ agenda. Men vi fik besked på at “blive hjemme og holde os i sikkerhed” havde mange af os intet hjem. For mange andre var deres hjem alt andet end et safe space, hvor de boede med voldelige partnere og kæmpede mod den voksende vold i hjemmet der blev forværret under nedlukningerne. Et åbent angreb er blevet rettet mod os for at få os til at forblive i rollen som samfundets livegne trælle, undertrykte i hjemmet og udbyttede i den omkringliggende verden.

Den 8. Marts strejker vi mod den racistiske og udbyttende mobilitets regimer!

Som omsorgs og sæsonarbejdere fra Østeuropa, blev vi “tilladt” at nå rejse ind I vestlige lande for at udføre essentielt arbejde der, men vi vi gjorde så på eget ansvar, uden beskyttelse eller social sikkerhedsnet. Vores arbejder opretholder sundhedspleje I vesten, mens sundhedssystemet I øst er på randen af kollaps på skuldrene af overarbejde og under udstyrede arbejdere. Migranter og flygtninge intern og udefra EU, efterlades I overfyldte sovesale, lejre og til at arbejde I usikre omgivelser, mens de aldrig er berettiget til den samme kontante hjælp som lokalbefolkningen modtager. På det ulige fordelte Europakort, betaler migranter pandemiens højeste pris, ligesom de også betaler udbytningens højeste pris. – Den 8. Marts strejker vi fordi vi nægter at blive anset som essentielle, for bare at blive udbyttede og undertrykt.

Den 8. marts strejker vi fordi vi afviser at blive set som essentielle for blot at blive udbyttet og undertrykt!

Vi nægter at blive anset for essentielle for kun at blive udbyttet og undertrykt!

Inspireret af tidligere og igangværende kampe, vil vi bygge på erfaringerne af den globale kvindestrejke, den polske kvindestrejke og de feministiske kampe i Argentina for retten til abort. Vi ser op til protesterne og strejkerne iværksat af sygeplejersker, læger omsorgsarbejdere, logistik og sæsonarbejdere i Bulgarien, Georgien, Østrig, Rumænien, UK, Spanien, Italien, Tyskland og Frankrig. Vi lærer fra de kampe mod den rumænske lov der forbød diskussion af “køn” på uddannelser, migranternes transnationale mobiliseringer og demonstrationerne for sortes liv. Ved at bygge på disse kollektive oplevelser og deres evne til at udfordre status quo kalder vi ud til kvinder, arbejdere, migranter og LGBTQI+ til at tilslutte sig strejken den 8. marts. Vores strejke stræber mod at forstyrre og afbryde de nuværende forhold for vores undertrykkelse og tilkæmpe os en stemme i genopbygningen. Med vores strejke vil vi kæmpe for de følgende krav:

Frihed fra alle former for patriarkalsk vold! Vi ser vold mod kvinder, ikke som en isoleret begivenhed, men som en del af hele det patriarkalske system der ønsker at fastholde os i rollen som omsorgsgivere. Vi nægter at bære byrden af essentielt arbejde, påtvunget os gennem vold og chikane. Vi modsætter os angrebene fra ultra-konservative regeringer og forlange sikker, lovlig og fri adgang til abort og prævention i alle lande. Vi forlanger et omgående stop for de politiske og juridiske angreb på LGBTQI+ samfundene.

Højere lønninger til alle! Vores feministiske kampe over løn er ikke blot rettet mod den kønsligt baserede lønforskel, men mod de kapitalistiske forhold som producerer og reproducerer flere lønnings hierarkier mellem køn, etniciteter, nationaliteter og hele regioner. Mens de rige har søgt pandemien som en mulighed for at akkumulere mere rigdom, efterlades vi til at bære byrden pålagt os af nedskæringer. Nok er nok! Vi kræver ikke blot lighed i løn, for køn men højere lønninger for alle arbejdere! Vi kræver transnational fordeling af værdier! Lad os tage tilbage hvad der er vores!

Velfinansieret og inklusiv velfærd transnationalt! Vi afviser genopbygningsplaner der fortsætter med at overlade byrden skabt af årtiers nedskæringer, til kvinder og migranter. Vi vil skabe transnationale forbindelser mellem kampe for velfærds og social sikkerhed. Selvom niveauet og forholdene for velfærd varierer fra land til land, er de baserede på sexistisk og racistisk opdeling af arbejde og lønforskelle, som skaber hierarkier mellem kvinder af forskellige nationaliteter. Vi ønsker at forvandle disse hierarkier i en fælles kamp mod patriarkalsk velfærd på tværs af grænser!

Ubetinget europæisk opholdstilladelse til alle migranter, flygtninge og asylansøgere! VI afviser den måde med hvilken afpresningen af migranter påtvinger dem umulige økonomiske og institutionelle krav for at opnå og forny opholdstilladelser. Dette tvinger migranter, særligt fra uden for EU, til arbejde under ellers uacceptable forhold.

Sikre og stabile boliger til alle! I marts 2020, var vi allerede i en alvorlig boligkrise. Gennem pandemien er vores hjem blevet politiseret endnu mere, og hinsides vores egen kontrol og accept! Vi forlanger grundlæggende og finansiel tilgængelige boliger for alle, fri fra overfyldte og prekære livsbetingelser! Vi opfordrer til omgående genhusning af aller personer der er, eller har været udsat for vold i hjemmet!

Med vores essentielle strejke vil vi vise at vores liv og vores kampe er essentielle! Derfor må vi slutte os sammen på tværs af grænserne. Den 8. Marts vil vi kalde til alle for at synliggøre den essentielle arbejdskrafts styrke og bruge den som våben for at tvinge vores betingelser i den post-pandemiske genopbygning.

Vi opfordrer alle til at organisere strejker på og udenfor deres arbejdsplads, arranger demonstrationer, marcher, forsamlinger, flashmobs, symbolske aktioner, pañuelazos, ruidazos!! Lad os presse fagforeninger til at støtte kvindestrejken! Lad os sammen forestille os måder at gøre vores forskellige kampe synlige og forbinde dem på tværs af grænser!

Vi kalder ud til alle kvinder, migranter og arbejdere til at tilslutte jer vores offentlige forsamling den 21. Februar hvor vi vil diskutere horisonterne for vores essentielle strejke.

Vores arbejde er essentielt, vores liv er essentielt og vores strejke er essentiel.

Vi opfordrer alle som kan identificere sig med dette manifest til at underskrive det, dele det bredt eller oversætte det til deres sprog så det kan nå flere kvinder, migranter og arbejdere!

Underskrivere:

CLARA Collective, Czech Republic

Quantic Association, Romania

The Other Balkan, Balkan

a szem, Romania

zine fem, Romania

Editura Pagini Libere, Romania

LevFem, Bulgaria

Arthisteria, Czech Republic

Kırkyama Kadın Dayanışması, Turkey

Perempuan Mahardhika, Indonesia

KASZ, Hungary

Filaret 16, Romania

Leneșx Radio, Romania

One World Berlin Human Rights Film Festival, Germany

Colectiva Urzica, Romania

Romania – Țara muncii ieftine, Romania & EU

DREPT pentru îngrijire, Austria + Romania

New Course for Socialist Democracy (Yeniyol), Turkey

Precarious Disconnections, Italy

სოლიდარობის ქსელი / Solidarity Network, Georgia

Center for Women’s Studies, Serbia

Fractalia Press, Romania

Common Front for Housing Rights, Romania

Gazeta de Arta Politica – Political Art Gazette, Romania

Collectif Sans Papiers 75, France

Red Initiative, Serbia

WilPF magyar szekció, Hungary

Mossawat, Marocco

Assemblea delle Donne del Coordinamento Migranti, Italy

NEM!, Hungary

CUTRA, Romania

Laboratorio Smaschieramenti, Italy

B-Side Pride, Italy

Colectiva Autonomă Macaz, Romania,

Allt åt alla Kvinnofront Stockholm, Sweden

OV 05, Romania

Asociatia FRONT / Feminism, Romania

Colectiva A.casă, Romania

mor çatı, Turkey

NAR Kadın Dayanışması, Turkey

Democratic Women in Europe, International

Interventionistische Linke Ruhr, Germany

Freie Ungarische Botschaft, Germany

Laboratorio per un’altra città Firenze, Italy

ATTAC Hungary Association, Hungary

Refugee Assembly Brandenburg, Germany

Magyar Társadalmi Fórum – MTF, Hungary

Συνέλευση 8 Μάρτη (8th March Assembly), Greece

Hjemmesider der har udgivet manifestet:

[DK] Konfront.dk

[EN]

a szem (Romania):  https://aszem.info/2021/01/a-nelkulozhetetlen-sztrajk-marcius-8-i-manifesztuma/2/

The Barricade (Eastern-Europe): https://thebarricade.online/essential-strike-manifesto-8th-march/

Editura Pagini Libere (Romania): https://pagini-libere.ro/en/essential-strike-manifesto-for-the-8th-of-march-e-a-s-t/

LeftEast (international): https://www.criticatac.ro/lefteast/essential-strike-manifesto-for-the-8th-of-march/

Gender and its Discontents Blog (The New School For Social Research, NY, USA): http://tns-gssi.newschool.org/2021/02/02/essential-strike-manifesto-for-the-8th-of-march/?fbclid=IwAR0mKOZLqf4WXh-LJaVkpnEIVinXr9e6_Cacyy9dWb5Z0JRpX6t04DNVoHQ

ROAR Magazine (International): https://roarmag.org/essays/essential-strike-manifesto-for-march-8/

[HU]

a szem (Romania):  https://aszem.info/2021/01/a-nelkulozhetetlen-sztrajk-marcius-8-i-manifesztuma

Editura Pagini Libere (Romania): https://pagini-libere.ro/en/essential-strike-manifesto-for-the-8th-of-march-e-a-s-t/

Gazeta de Artă Politică (Romania): http://artapolitica.ro/2021/01/25/a-nelkulozhetetlen-sztrajk-marcius-8-i-manifesztuma/

Mérce (Hungary):  https://merce.hu/2021/01/26/nemzetkozi-sztrajkra-hivnak-a-nelkulozhetetlen-dolgozok-marcius-8-an/

[RO]

a szem (Romania):  https://aszem.info/2021/01/a-nelkulozhetetlen-sztrajk-marcius-8-i-manifesztuma/3/

Baricada (Romania): https://ro.baricada.org/manifestul-grevei-esentiale-de-8-martie/

Editura Pagini Libere (Romania): https://pagini-libere.ro/en/essential-strike-manifesto-for-the-8th-of-march-e-a-s-t/

Gazeta de Artă Politică (Romania): http://artapolitica.ro/2021/01/25/manifestul-grevei-esentiale-de-8-martie/

Spectrul (Romania): https://spectrul.ro/2021/02/01/manifestul-grevei-esentiale-de-8-martie/?fbclid=IwAR1fYD1tJoM0zx9K3vrIPuZecBzOZ6kYNIbhmJ1UTnL7CPc5LvwmbCgR2hg

Cutra (Romania): https://cutra.ro/manifestul-grevei-esentiale-de-8-martie/

Platzforma (Moldova): https://www.platzforma.md/arhive/389631

[BG]

LevFem (Bulgaria): https://levfem.org/blog/2021/01/25/manifesto-2021/

Baricada (Bulgaria): https://baricada.org/2021/01/26/stachka-8mart/

[CZ]

Alarm (Czech-Republic): https://a2larm.cz/2021/02/manifest-nezbytne-stavky-8-brezna/

[IT]

Connessioni Precarie (Italy): http://www.connessioniprecarie.org/2021/01/25/manifesto-per-lo-sciopero-essenziale-dell8-marzo/

Laboratorio Smaschieramenti (Italy): https://smaschieramenti.noblogs.org/post/2021/02/03/manifesto-per-lo-sciopero-essenziale-dell8-marzo/

Coordinamento Migranti (Italy): https://www.coordinamentomigranti.org/2021/02/08/manifesto-per-lo-sciopero-essenziale-dell8-marzo/

Infoaut (Italy): https://www.infoaut.org/femminismo-genders/manifesto-per-lo-sciopero-essenziale-dell-8-marzo

[SR]

Masina (Serbia): https://www.masina.rs/?p=16015

[TK]

Imdat Fren! (Turkey): http://imdatfreni.org/8-mart-icin-hayati-grev-manifestosu-e-a-s-t/

Catlakzemin (Turkey): https://www.catlakzemin.com/8-mart-icin-hayati-grev-manifestosu/

Bianet (Turkey): https://m.bianet.org/bianet/toplumsal-cinsiyet/239166-kadinlar-8-mart-ta-buyuk-greve-cagiriyor

[KUR]

Bianet (Turkey): https://m.bianet.org/kurdi/ked/239173-jinan-ji-bo-8e-adare-banga-greva-mezin-kirine

[NL]

Globalinfo (Netherlands): https://www.globalinfo.nl/Nieuws/manifest-voor-essentiele-staking-op-8-maart

 

Hold kontakten med os på Facebook! (EAST – Essential Autonomous Struggles Transnational) or by email at essentialstruggles@gmail.com.

 

Der er ikke flere tekster