Demo: Stop fængsling af flygtninge***

De afviste i Sjælsmark og Kærshovedgård: Det er politikerne, der tager børnene som gidsler – beboere fra udrejsecentrene organiserer for første gang samlet protest.


I sidste uge offentliggjorde Røde Kors en rapport, der vidner om massiv mistrivsel på Udrejsecenter Sjælsmark: 61 % af børnene på centeret ville kunne få en psykiatrisk diagnose. Rapporten bekræfter det, som beboerne i både Sjælsmark og Kærshovedgård har sagt mange gange: at forholdene på udrejsecentrene er umenneskelige og langsomt nedbryder dem.

Derfor siger vi nu sammen fra. Lørdag den 13. april 2019 demonstrerer en stor gruppe beboere fra Sjælsmark og Kærshovedgård i København. Det er første gang, beboerne på de to udrejsecentre organiserer en samlet demonstration – og budskabet er klart: Luk alle lejrene.

Som Reza, der er 28 år, og har boet på Sjælsmark i 7 måneder med sin kone og to børn, fortæller:

“De er ligeglade med vores børn – det er dem, der tager vores børn som gidsler – ikke os. På Sjælsmark bliver vi brudt psykisk ned. Hvorfor bruger politikerne så mange penge på, at vi og vores børn skal lide? Vi protesterer, fordi vi vil kæmpe for vores børn, og for vores rettigheder.”

Krigstraumatiserede flygtninge i Sjælsmark, der bliver angste over de jævnlige militærøvelser på nabogrunden, samt selvmordsforsøg i Ellebæk fængslet. Det er historier, der i den seneste tid har fået plads i de danske medier. For beboerne på udrejsecentrene står det klart,  at der ikke er tale om enkeltstående tilfælde, men om systematisk undertrykkelse og frarøvelse af basale rettigheder.

Derfor kræver de nu retten til uddannelse, arbejde og almindelig skolegang, samt adgang til sundhedssystemet – og et stop for den kriminalisering, som de udsættes for igennem meldepligten og truslen om at blive deporteret eller frihedsberøvet i Ellebæk.

Beboerne får støtte til demonstrationen fra blandt andet Black Lives Matter Denmark. Talsperson Bwalya Sørensen udtaler:

“Nelson Mandela sagde, at “ingen kender sandheden om et land, før man har været i dets fængsler.” Danmark bliver nødt til at stille sig på den rette side af historien ved at opretholde vores internationale ry som beskytter af menneskerettighederne. For tiden udhules det ry meget hurtigt.”

Demonstrationen starter lørdag d. 13. april kl. 15.00 på Christiansborg Slotsplads, og går derfra til Folkets Park på Nørrebro. Undervejs vil der være taler fra børn og voksne fra begge udrejsecentre, samt fra Black Lives Matter Denmark, Marronage og Freedom of Movements.

Se eventet på Facebook: https://www.facebook.com/events/471882993348628/

Der er ikke flere tekster