Undskyldning: Sortblog og Marronage har kaldt ud og vi lytter***

Undskyld fordi jeg reproducerede racistisk forsvar for Karen Blixen. Det var racistisk af mig. [Læs kritikken nederst i artiklen]


Af Dina Amlund

Da jeg gik på højskole i år 2000 læste jeg Karen Blixen og blev forført af Vintereventyr og Syv fantastiske fortællinger. Senere hen lærte jeg om queerfeminisme og jeg så de performative køn i blandt andet Blixens forfatterskab. Jeg var vildt begejstret og helt forblændet af mit hvidhedsprivilegie.

LÆS: Et hus fuld af fortællinger

Da jeg for nylig besøgte Rungstedlund, hvor Karen Blixen boede det meste af sit liv, undgik jeg næsten at nævne, at hun fra 1914-31 ikke boede der. Fordi hun var ude at udøve hvidt overherredømme. Jeg skrev, at på museet kan man finde både beviser for hendes hvide berettigelse – og samtidig også fortællingen om, at hun ønskede at udøve hvidt overherredømme på en anden måde. Det er en racistisk reproduktion af den slags som Hollywood elsker. ”Den gode racist.” Og jeg skriver mig ind i den tradition, ved ikke at forholde mig kritisk til den. Jeg skrev kun, at man kan se begge dele. Men begge dele er ikke en mulighed. Museet går ikke kritisk til Blixen. Der vælger man, at fremhæve fortællingen om hvordan Blixen f.eks. ville have skolegang for alle børn – uden at overveje om børnene og deres forældre selv ønskede det. Og beviserne på Blixens berettigelse, som vitterligt er alle vegne netop i fortællingen om skolegang – og f.eks. de mange kunstgenstande, hun har taget med sig til Rungstedlund uden at overveje om hun havde ret dertil – bliver ikke kritiseret af museet. Det burde jeg derimod have gjort.

Jeg nævnte Blixens hvide berettigelse til at udøve herredømme langt væk fra Rungstedlund, hvor hun intet havde at gøre – men selvfølgelig var det ikke nok. Jeg nævnte hendes antifeminisme, hendes tykfobi og hendes klasseisme – men fordi jeg skrev, at jeg er fan af hendes forfatterskab trods tykfobi, den antifeministiske position og klasseisme, har jeg ikke som hvidhedsprivilegeret ret til at tro, at jeg kan komme omkring hendes racistiske herredømmeberettigelse på samme måde og tro, at så er alt fint. Det er en racistisk reproduktion fra min side.

Undskyld.

https://sortblog.tumblr.com/post/186206658625/%C3%A5bent-brev-til-dina-amlund-og-konfront-der-findes

Der er ikke flere tekster