Blog: Solvognens julemandshær i antikapitalistisk aktion (julen 1974)***

Solvognen var en venstreorienteret aktionsteatergruppe med base i fristaden Christiania. Julemandshæren bestod af ca. 100 aktører, der aktionerede sammen i 8 dage.


Et udpluk af julemandshærens happenings:

Lørdag den 21. december var julemandshæren ved Arbejdsretten i København, hvor de gik i gang med at rive murene på klassedomstolen ned med hakker, trykluftsbor og andet værktøj. Politiet afsluttede desværre aktionen ….

Søndag den 22. december gik julemandshæren ind i Magasin og senere i Illum i København. Her delte de bøger og andre varer gratis ud til stormagasinernes kunder. Politiet afsluttede aktionen og anholdt julemændene. De fleste folk, der overværede scenariet ytrede sig fortørnet over politiets fremfærd, nogle børn brast i gråd.

                                  Solvognens aktivister fordeler stormagasinets varer

Mandag den 23. december tog en gruppe fra julemandshæren hen i en af Københavns større banker og krævede et rente- og afdragsfrit lån på 50 millioner kroner, som bl.a. skulle fordeles blandt de arbejdsløse.

Bankens direktør, der ligeledes var udklædt som en halv julemand, tilkaldte politiet, der hårdhændet anholdt julemændene. Igen til stor forargelse for de tilstedeværende folk på gaden.

Teatergruppen Solvognens forskellige opførelser og aktioner:

*Det Hvide Slot *Charter tour Amore *Wounded Knee (1973) *Rebild aktionen (1976) *Dyrehæren og * NATO-hæren (1973) *Julemandshæren (1974) * Elverhøj (1975)

Relateret

Solvognens julemandshær på vej til dagens aktioner

Teatergruppen Solvognen / Nils Vest film 

Ole Wugge Christiansen tidl. aktivist i Aktionsteatret Boliggru: “Mellem demonstration og aktion” (modkraft, d. 14. september 2005)

“Solvognen: Da julemændene kom til byen med Solvognen” (1975), udgivet af  Demos 

 

Der er ikke flere tekster