Roskilde Festival: Roskilde Festival laver initiativ for safer spaces. Men er det nok?***

Som led i en kampagne for en tryggere festivalsoplevelse, har Roskilde Festival lavet en række tiltag. Disse inkluderer advarselsarmbånd ved grænseoverskridende adfærd, en række bookinger på Arts & Activism-programmet og socialarbejdere på pladsen. Det er et skridt i den rigtige retning, men langt fra nok, siger forpersonerne for Club Mafia og Københavns Frie Promotere.

– Af Jonas Wedel Brandt

 

Torsdag den 23. juni kunne man læse i Politiken, at der mellem 2010 og 2019 var registreret 59 overgreb af seksuel karakter på Roskilde Festival. I den artikel udtaler talsperson for festivalen, Christina Bilde, at der i år vil være nye tiltag for at forhindre grænseoverskridende adfærd. Disse tiltag er en udvidelse af kampagnen Orange Together. Disse tiltag er en informationskampagne om safer spaces og samtykke, en udvidelse af brugen af advarselsarmbånd og tilstedeværelsen af social workers – et personale af ”cirka 90 psykologer, misbrugskonsulenter, pædagoger fra specialområderne og andre faggrupper”, som vil være iført hvide veste og være mobile på camping- og festivalspladsen.

Tiltag imod grænseoverskridende adfærd

Informationskampagnen omfatter blandt andet en række bookinger af talks og workshops i Arts & Activism-programmet. Disse omfatter blandt andet en talk med Bedside Productions og Club Mafia om safer spaces og samtykke. Derudover var Sex og Samfund og KFP – Københavns Frie Promotere – at finde ved Flokkr-scenen hele tirsdag eftermiddag. KFP arbejder med at skabe safer space parties i København. Disse og andre tiltag skal skabe opmærksomhed om hvordan man undgår at overskride andres grænser og sikrer sig samtykke i seksuelle situationer.

Advarselsarmbånd vil i år blive taget i brug, overfor gæster som udviser grænseoverskridende adfærd. Hvis Roskilde Festivals personale vurderer at en persons adfærd har været grænseoverskridende eller utryghedsskabende, vil personen først få klippet sit normale armbånd og påsat et advarselsarmbånd. Hvis den pågældende person igen opfører sig udenfor festivalens rammer, vil dette føre til en 1-dags hjemsendelse. Hvis personen derefter bliver pågrebet af festivalens personale i grænseoverskridende opførsel, vil personen blive smidt ud af Roskilde Festival. Bilde nævner en episode fra 2019, hvor to 17-18-årige drenge havde skrevet ”voldtægtstelt” på deres telt. En sådan opførsel vil i dag udløse et advarselsarmbånd. Sikkerhedschef for Roskilde Festival, Morten Therkildsen, pointerer også overfor Politiken, at advarselsarmbåndene skal være en pinlig markør af, at man har opført sig grænseoverskridende.

De hvide veste (Social Workers) går rundt på campingpladsen og er tilgængelige til at udføre psykologisk førstehjælp og opsøgende, forebyggende arbejde. Disse er frivillige psykologer, socialmedarbejdere, misbrugskonsulenter og medarbejdere i Sex og Samfund. Hvis man bevidner eller bliver udsat for grænseoverskridende adfærd, anbefaler Roskilde Festival at man kontakter de hvide veste. Ellers kan de orange (Serviceværter) brune (Security) eller gule (Safety-Værter) veste også tilgås. På Roskilde Festivals hjemmeside er også beskrevet en uafhængig whistleblower-ordning, hvor gæster kan indberette grænseoverskridende adfærd. Den er dog ikke beskrevet nogen andre steder, og ikke til at finde i festivalens app.

Information og klare regler er vejen frem

Anna Gunvor Hyttel, stifter og forperson for Club Mafia, har været gæst på en panelsamtale på Flokkr-scenen sammen med Bedside Productions. Her har hun snakket om hvordan man kan være med til at skabe safer spaces og sikre sig samtykke på Roskilde Festival. Her pointerer Hyttel også, at det er Roskilde Festival, som har det primære ansvar for at folk er trygge på Roskilde Festival. Vi kan som festivalgæster gøre meget for at skabe en bedre kultur, men det er i sidste ende Roskilde Festivals arrangement og deres ansvar.

Hyttel udtrykker også en skepsis ved udvidelsen af brugen af advarselsarmbånd. Hun gør opmærksom på at det også er et armbånd, man kan få, hvis man sætter ild til et telt. På den måde mener hun at Roskilde Festival kommer til at blande sikkerhed og tryghed sammen. ”Det kan blive lidt svært” siger Hyttel om armbåndene. ”Det kan blive svært for dem, som skal dele armbåndene ud, hvis de ikke har nogle guidelines, for hvornår de deler dem ud. Roskilde Festival er nødt til at være mere klare i spyttet om hvad grænseoverskridende opførsel er.”

Hyttel mener heller ikke, at skam er vejen frem. Hun mener, at det er en del af voldtægtskultur, at folk er bange for at være den store stygge ulv: voldtægtspersonen. Det fjerner fokus fra de personer, som faktisk er blevet udsat for overgreb eller anden grænseoverskridende adfærd. ”Denne her udskammende faktor gør det sværere at tale om de her ofre, fordi ingen har lyst til at være overgrebspersonen. Der er heller ikke nogen, som har lyst til at være den med armbåndet. Jeg vil altid hellere have, at fokus er på hvordan vi kan gøre det rart for dem, som er blevet udsat for denne her opførsel.” siger hun.

Hyttel peger i stedet på at information og klare regler må være vejen frem. Ifølge hende, burde det råbes fra Orange Scene, at vi skal sikre os samtykke, når vi vil noget seksuelt med andre, og at vi skal respektere hinandens grænser. ”Jeg synes, det er noget som skal stå på Orange Scene. Det kan godt være at der er nogen, som synes at det er lige lovligt meget, men jeg tror at vi skal igennem nogle år hvor det er lidt kedeligt. I starten af denne her proces, vi har startet op, kan det godt være at der skal være nogle lidt skarpe regler, og så kan vi bløde det op, når vi alle sammen lærer noget, om hvordan vi har det godt sammen.”

Der skal være et sted, man kan gå hen

Kirstine Thomsen, forperson for Københavns Frie Promotere, har mandag været at finde på Flokkr-scenen. Her har KFP og Sex og Samfund faciliteret snakke om safer spaces og den elektroniske undergrundsscene i København.

Thomsen lægger særligt vægt på at der skal være klarere information omkring hvor man kan få hjælp. I deres erfaring, starter arbejdet for tryghed med at folk ved, hvad de skal gøre i en grænseoverskridende situation. ”Regel nummer ét for KFP’s medlemmer er, at der skal være klar information før, under og efter eventet om hvem du skal kontakte og hvor du kan kontakte dem, hvis du oplever grænseoverskridende adfærd og diskrimination.” De efterspørger kvalificeret personale med en fast base, som man kan kontakte, hvis man er blevet udsat for noget grænseoverskridende. ”Vi skal bruge klarere information. Hvis du oplever noget grænseoverskridende eller diskriminerende skal du kunne vide hvor du skal gå hen, og at der sidder nogen, som kan snakke med dig. Nogle kompetente mennesker, som ikke har en løftet pegefinger og som kan lytte til hvad, der er foregået. Og måske allerede der, kan de også lave noget traumebeskyttelse. Og så skal der være en klar og nem at bruge whistleblowerordning.”

Thomsen understreger dog også, at de er glad for at Roskilde Festival er begyndt at tage skridt i den rigtige retning. ”Roskilde Festival har tydeligvis taget nogle tiltag, både for dem selv og for deres gæster, som skal gøre det sikrere at være på festival. Både ved at sætte fokus på problemet gennem Arts & Activism-programmet og gennem de her hvide veste. Det er godt at de hiver nogen, som ved noget ind, og forhåbentlig kan vi lave noget evaluering, så det kan blive bedre næste år.”

Der er ikke flere tekster