Nedenstående er en reportage fra Extinction Rebellions aktionsdag i Aaalborg ved cementfabrikken Portland.


Af Extinction Rebellion

 

Fredag formiddag har omkring 40 rebeller fra folkebevægelsen Extinction Rebellion blokeret indgangsporten til cementgiganten Aalborg Portland. Danmarks største CO2-udleder, med budskabet “Aalborg Portland cementerer klimakollaps.” 3 kvinder har yderligere placeret sig på indkørslen med fødderne støbt ned i sko af cement. 3 personer har yderligere låst sig fast til porten. De stopper derved for trafik derind.

Aalborg Portland er Danmarks største CO2 udleder og ansvarlig for omkring fire procent af Danmarks samlede drivhusgasudledninger. I slutningen af 2020 indgik de en ikke-bindende særaftale med regeringen, som nedsætter deres reduktionskrav til 30 procent i 2030, mens resten af Danmark skal reducere med 70 procent. (1)

Billede af Ronan @unwisemonkeys / XRDK

Talsperson og deltager i aktionen, Sylvester Langvad, udtaler:

“Cementproduktion kan ikke gøres klimaneutralt, og bliver nødt til at erstattes af klimaneutrale materialer og mindre byggeaktivitet. Hvis vi ikke for alvor begynder at lave kontrollerede omstillinger af vores industrier nu går vi et ukontrolleret klimakollaps med tørke, vandmangel og konflikter i møde. Derfor forstyrrer vi deres produktion nu.”

Han fortsætter:

“Regeringen har lavet en udemokratisk og uholdbar særaftale med Aalborg Portland, som illustrerer hvordan de vægter den sorte industris kortsigtede interesser højere end en sikker planet til de næste generationer. De spiller hasard med vores fremtid. Når regeringen ikke handler, bliver vi nødt til det.”

Extinction Rebellion er en ikke-partipolitisk folkebevægelse, der bruger ikke-voldelig civil ulydighed for at presse regeringen til at handle retfærdigt på klima- og biodiversitetskrisen.

Extinction Rebellions tre krav er, at regeringen skal fortælle sandheden om klimakrisen, reducere landets drivhusgasudledninger til netto nul i 2025 samt oprette borgerting med juridisk bindende beslutningsmandat.

 

Billede af Ronan @unwisemonkeys / XRDK

Der er ikke flere tekster