Aktion: Protestaktion mod VM i Qatar – stor kamp forstyrret***

Tilskuer løb ind på banen med en t-shirt med teksten “Boycott Qatar” i protest mod afholdelsen af herrefodbold VM i Qatar og det danske landsholds deltagelse

Kampen FCK – Manchester City blev forstyrret da en person sprang ind på banen. Baneløberen besluttede sig for deres protest, da de hørte om arbejdernes slavelignende forhold ved VM-byggeriet i Qatar. I løbet af de sidste 10 år er langt over 6500 internationale arbejdere døde i Qatar.

“Det her er fuldstændig hjerteskærende. At så mange mennesker er taget til Qatar for at arbejde, er blevet behandlet elendigt, at der er så mange der har begået selvmord eller er døde pludseligt om natten. DBU siger, at det er politikernes beslutning om det danske hold skal deltage. Politikerne siger, at det er DBUs beslutning. Alle må tage sig sammen, indse at “kritisk dialog” ikke har virket og ikke kommer til det. Dette er måske det mest skandaløse idrætsevent nogensinde. Boycott Qatar.” – siger Pelle Kirkeby, demonstrant.

I podcasten Blodrøde Boldbaner har sportsjournalist Jan Jensen fortalt om sin dokumentation af arbejderne i Qatars slavelignende forhold. Det blev dokumenteret, hvordan arbejderne blev presset ind i barakker, hvor 14 personer skulle deles om 8 madrasser og arbejde i 50 graders varme. Det er svært for journalister at komme ind i arbejderlejrene, så protestaktionens mål var også at sørge for at stå op for dem, hvis historie ikke bliver fortalt.

Længe har der været vrede og modstand fra fodboldfans mod at sporten bliver overskygget af pengeinteresser – og VM i Qatar er ikke en undtagelse. Blandt andet har foreningen Danske Fodbold Fans meldt ud: “Tildelingen af værtskabet er sket ved hjælp af korruption. Og en hver form for deltagelse i slutrunden, ses af os derfor som en aktiv støtte af den korrumperende udvikling af sporten, vi er vidne til.”

Som om der ikke allerede var grund nok til ikke at støtte VM i Qatar er staten i Qatar også meget fjendsk over for queer folk. Det ødelægger fodbolden, der burde være er en sport for alle – når nogle bliver udelukket og endda smidt i fængsel og truet med dødsstraf.

“Demonstrationen i dag er et opråb til alle om at boycotte VM i Qatar. Det gælder spillere, dommere, trænere, sponsorer og tilskuere. Vi kan ikke støtte op om et projekt der behandler nogen så forfærdeligt.” udtaler Ellen Skriver sig, der var med til protesten.

Protestaktionen blev lavet af deltagere i bevægelsen Extinction Rebellion. De ser, at udnyttelsen af arbejdere og udnyttelse af naturen er to sider af samme sag. De mener at den type rovdrift, hvor nogen presses så hårdt at de lider og til sidst dør, bare skal stoppes. Det gælder både når det handler om mennesker, og når det handler om natur og klima.

Blandt spillerne på banen var mange landsholdsspillere på begge hold, der planlægger at deltage i VM i Qatar.

Der er ikke flere tekster