Denne uge er der pride i København, og mens mange synes at det er super fedt, skriger denne pride af ”rainbow washing”. Rainbow washing er når virksomheder eller organisationer bruger eller tilføjer regnbuer til for eksempel, produkter, logoer, merchandise, facader eller reklamer. Dette gør de for at vise solidaritet, men uden faktisk at lægge kræfter i at forstå eller støtte LGBTQI+ miljøet. Dette kan være virkelig skadeligt, og for at forklare det, får du lige et opsat scenarie:

Du går forbi en bar med regnbue flag udenfor, under pride ugen . Du tænker at det er sandsynligt at det er et queer venligt sted. Et halvt år er gået og du tager derhen med dine queer venner, og når i oplever noget queerfobisk bliver i ikke taget seriøst af barens personale og ender med at tage hjem med en ubehagelig oplevelse.

Virksomheder og organisationer der rainbow washer, skaber en falsk tryghed overfor LGBTQI+ personer. Det kan være fucking svært at finde ud af hvilke virksomheder der faktisk går op i LGBTQI+ rettigheder, hvilket også gør det svært for folk at vælge virksomheder fra, fordi de rainbow washer.

Et eksempel på et firma der gør sig i rainbow washing er Nike. De udkom i 2018, med flere sko op til pride i deres BeTrue kollektion med en lyserød trekant på. Den lyserøde trekant blev brugt i koncentrationslejre til at identificere homoseksuelle. Mange, især i USA, argumentere for at dette symbol er blevet ”reclaimed”. En af hoved grundene til det er at græsrods gruppen ACT UP har brugt det som logo. ACT UP sprang ud fra aids krisen, og eksistere stadigvæk i dag, og arbejder for eksempel med at stoppe misinformation omkring aids. Nike, bruger selv denne argumentation, og nævner ACT UP, til hvorfor det er okay at have den lyserøde trekant i kollektionen, men havde ingen intentioner om at donerer noget af overskuddet fra kollektionen til ACT UP, så de kan fortsætte deres arbejde.

Nogle aktivister syntes der var for meget rainbow washing under Copenhagen pride uge, bare gå en tur i indre by og du vil se hvad de mener, og tog sagen i egne hænder. De har derfor malet en række bænke på pladsen foran biblioteket på Rentemestervej, i mange forskellige pride flag. I blandt dem er queerflaget, transflaget, det polyseksuelle flag og det panseksuelle flag. Med aktionen håber de at folk vil føle sig set og anerkendt, også selvom det er langt fra Pride Square. Tilgengæld skal det blive året rundt medmindre kommunen kommer og fjerner det. Heldigvis er der massere af maling, og bænkende skal nok blive malet op igen, når der er brug for det.

Der er ikke flere tekster