Reportage: Politiet angriber demo for Solidaritet med Palæstina***

CW: Politivold

Demonstrationen “Stop Israels apartheid. Solidaritet med Palæstina!” startede ved Svanemøllen station d. 14 maj kl. 15.30. Mange mennesker mødte op og stemningen var god. En skov af palæstinensiske flag svajede over mængden af folk og der lød slagord i det varme vejr. Men så eskalerede det.


Af Konfront

Efter et par taler ved Svanemøllen station bevæger demonstrationen sig mod Israels Ambassade på Lundevangsvej. Ved ambassaden er planen, at der skal afholdes flere taler, men efter den først tale beslutter arrangørerne at få demovognen, som på dette tidspunkt holder næsten bagerst i demonstrationen, længere op mod ambassaden, for at flere kan høre den næste tale.

Dette nåede dog ikke at ske, for samtidig med at vognen forsøgte at bevæge sig gennem demoen, gik det galt oppe ved ambassaden. Der bliver kastet et par kanonslag og i løbet af kort tid sker der en voldsom eskalering fra politiets side. Politiet trækker kniplerne og kommer samtidig også med hunde. Efter få minutter bliver der kastet og skudt tåregasgranater ind over demoen. Både børn og ældre bliver ramt af gassen, og en højgravid kvinde, der er tilstede med sit lille barn, bliver så slemt ramt, at hun må hentes af en ambulance. Mange mennesker forsøger at trække væk fra fronten og ned bag i demonstrationen, men stemningen er kaotisk, folk er ved at falde over hinanden og mange hiver efter vejret på grund af gassen.

Arrangørerne af demonstrationen forsøger i første omgang at lægge en dæmper på situationen, men da dette ikke lykkedes beslutter de, at demonstrationen skal gå tilbage til Svanemøllen station. Idet demonstrationen begynder at bevæge sig tilbage, bliver en lille gruppe demonstranter afskåret fra resten af demoen. Der bliver kastet et par sten mod politiet som ellers fortsætter deres aggressioner med knipler, hunde og tåregas. Mindst en person bliver bidt og flere får slag med knipler.

Efter en rum tid lykkes det at få demonstrationen samlet på Svanemøllen station igen. Her bliver den sidste tale afholdt og demonstrationen bliver afsluttet under høje kampråb.

En gruppe demonstranter forsøger efterfølgende at gå tilbage imod ambassaden, men bliver stoppet af politiet. Gruppen bliver herefter skubbet ned af Østerbrogade, helt ned til Jagtvej. Her blev flere personer anholdt omkring klokken 20.

Uanset hvad man må mene om demonstranternes taktiske valg i dag, så gjorde det danske politis aggressive håndtering af demonstrationen det tydeligt, at de agerer som en forlænget arm af Israels undertrykkelse af det Palæstinensiske folk.

Frit Palæstina!

Opdateret 15/05

Det er kommet fra at en betjent trak sin pistol og pegede den mod nogle demonstranter under demonstrationen i går. Du kan læse en beretning om hændelsen her.

 

 

 

Der er ikke flere tekster