Fotoserie: Politiet amok på fredelig 1. maj demonstration***

Den antifascistiske 1. maj demonstration i København blev fra start til slut chikaneret af et hævngerrigt og overdrevet aggressivt politi. Politiet angreb ved adskillige lejligheder den fredelige demonstration, der bestod af både voksne og børn. Se billederne nederst i artiklen.


Demonstrationen, der var arrangeret af Revolutionære Antifascister, Antifascistiske Unge og Antifascistisk Aktion, skulle have gået fra Palæstinas Plads til Fælledparken. Arrangørerne af demonstrationen følte sig imidlertid nødsaget til at opløse demonstrationen ca. halvvejs. Beslutningen kom efter, at politiet med en knibtangsmanøvre havde fanget de godt 500 demonstranter på Dronning Louises bro.

Politiet krævede at alle i demonstrationen skulle visiteres og registreres med foto. Et massivt opbud af kampklædte og civile pansere omringede og trængte ind i demonstrationen. Manøvren var helt uprovokeret og tydeligvis planlagt på forhånd.

Civilpansere i demoen fra start

Demonstrationen startede på Palæstinas Plads, hvor politiet med det samme forsøgte at fremprovokere en reaktion fra de omkring 500 fremmødte. Civilklædte pansere gik adskillige gange ind i demonstrationen. Fra demovognen blev betjentene gentagende bedt om at forlade demonstrationen.

De vrede tilråb fra demonstranterne blev mødt med vold fra de inflitrerende civilpansere, der hurtigt fik hjælp af kampklædte kollegaer.

Efter en tale fra kurdisk kvindeforening begyndte demoen at gå mod Fælledparken. Demonstrationen, der blandt andet indeholdt en børne- og familieblok, fik dog kun lov til at gå få hundrede meter, før politiet iværksatte deres plan.

Knibtang og tæsk

På Dronning Louises bro stoppede demonstrationen, da det var tydeligt at politiet havde forberedt en knibtangsmanøvre i form af to kolonner af kampklædte betjente, der på hver sin side stod klar til at storme demonstrationen. Under pres fortsatte demoen, og umiddelbart efter rykkede politiet ind og skar flokken af fredelige demonstranter over i to. Begrundelsen lød på brud af maskeringsforbuddet til trods for, at der ingen dækkede ansigter var at finde på broen. Efter få minutter besluttede politiet at anholde chaufføren for demovognen for angiveligt at have kørt ind i en betjent.

Flere forsøg på at forhandle med politiet om at gå videre, slog fejl og arrangørerne besluttede derfor at opløse demonstrationen, og opfordrede folk til at gå mod fælledparken i mindre grupper. Politiet var dog fast besluttet på at registrere alle tilstedeværende, og afspærrede Dronning Louises bro i begge retninger. Demonstranterne blev tvunget gennem en  smal åbning mod Nørrebrogade, hvor hundredevis af fredelige demonstranter blev visiteret, registreret og fik taget deres billede af kampklædt politi.

Mange af de mest aggressive betjente havde fjernet identifikationsnummeret.

Efterhånden som mængden af personer på Dronning Louises bro svandt, samledes disse igen på Nørrebrosiden for, i solidaritet, at vente på deres tilbageholdte kammerater. Efter kort tid anholdte politiet umotiveret en tilstedeværende journalist, hvilket medførte at flere demonstranter satte sig foran politivognen i en fredelig siddende blokade. Herefter eskalerede politiet hurtigt situationen, og begyndte at skubbe og tæske folk væk. Med hævede knipler begyndte betjente med kampråb og fråden om munden, at jagte folk op ad Nørrebrogade samt foretage adskillige anholdelser.

Det blev hurtig klart at en stor andel af betjentene ikke bar deres lovpligtige identifikationsnumre. Herunder nogle af de mest aggressive betjente, der tydeligvis havde fjernet disse før de trak stavene og gik til angreb.

En stor gruppe demonstranter blev omringet og jaget mod fælledparken med knippelslag og råb fra nær hundrede betjente og hollændervogne, der angreb dem gentagende gange på vej mod den antifascistiske 1. maj, der fandt sted ved søen i udkanten af fælledparken. Flere anholdelser fulgte og først da gruppen nåede indgangen til de grønne områder drejede politiet af.


Der er ikke flere tekster