Tyskland: Palæstinensisk journalist truet med fængsel og udvisning***

Den israelske stat har oprettet et særligt ministerium til bekæmpelse af Palæstina-solidaritetsbevægelsen  – Ministeriet for strategiske spørgsmål – og opfordrer sine allierede til at deltage i kampagnen. I Tyskland er jagten på Palæstina-aktivister for alvor gået ind.


Af Irene Clausen

For nylig gav myndighederne i Berlin den palæstinensiske journalist Khaled Barakat politisk mundkurv på og truede ham med fængsling og deportation. Næsten samme skæbne overgik i marts den palæstinensiske feminist og aktivist Rasmea Odeh. I maj måned vedtog Forbundsdagen en udtalelse der anklager den internationale Boykot Israel-bevægelse BDS for antisemitisme.

Den palæstinensiske forfatter og politiske aktivist, Khaled Barakat, blev mødt med massivt politiopbud da hsn den 22 juni skulle tale til et offentligt møde i Berlin om præsident Trumps Deal of the Century. Mødet var arrangeret af en række arabiske foreninger i hovedstaden. Politiet fortalte Barakat og hans kone Charlotte Kates at de ikke kunne komme ind til mødet, og at Barakat altså ikke kunne få lov at tale.

Khaled Barakat | Foto: Boykot Israel

Politiet førte Khaled Barakat og Charlotte Kates til en nærliggende politistation hvor de overrakte parret en otte siders skrivelse. Dokumentet som er udstedt af Berlins ’The Foreign  Affairs Registration Office’ slår fast at Barakat fremover får forbud mod politisk aktivitet. Han må hverken tale til demonstrationer eller møder eller deltage i sociale begivenheder med flere end ti mennesker ”indtil han forlader Forbundsrepublikken – alternativt bliver mødt med et års fængsel”. Der henvises til at Barakats og Charlotte Kates’ opholdstilladelse udløber den 31. juli, og at de sandsynligvis ikke får denne fornyet. Charlotte Kates er også politisk aktivist, men ikke palæstinenser og ikke ramt af forbuddet. Charlotte Kates er koordinator for fangenetværket Samidoun (www.samidoun.net)

Da parret havde kvitteret for modtagelsen af skrivelsen, blev de fulgt hjem af talstærkt politi. De har nu indgivet klage over skrivelsen.

Tysk-israelske relationer

Dokumentet slår fast at Barakats politiske aktivitet ”udgør en trussel mod den offentlige sikkerhed”, at  hans tale ”ville skade den fredelige sameksistens mellem tyskere og udlændinge”, og at forholdet mellem Tyskland og Israel ”ville komme alvorligt i fare”. Endvidere udtrykker dokumentet formodning om at Barakat er tilknyttet PFLP (the Popular Front for the Liberation of Palestine) som er på USA’s og EU’s og Israels terrorlister, men indrømmer at PFLP ”ikke er forbudt i Tyskland”.

Khaled Barakat udtaler hertil: ”Hvis man ser på de kampagner som udføres af Israel og det israelske ministerium for strategiske spørgsmål –  imod BDS-komiteer rundt omkring i verden, så står det klart at de forsøger at kriminalisere alle pro-palæstinensiske bevægelser eller endog menneskeretsgrupper ved at påstå de har forbindelse til PFLP og Hamas”.

Dokumentet opremser en række taler som Barakat har holdt i Tyskland, men nævner ikke et eneste eksempel på antisemitisme i disse taler.

Når Barakat af Israel betragtes som en trussel, hænger det sammen med at han åbent forsvarer retten til væbnet kamp mod den zionistiske besættelsesmagt, og at han går ind for en en-statsløsning i hele det historiske Palæstina. Dertil kommer at han er en blændende taler der medrivende fortæller om sine og palæstinensernes politiske visioner på stribevis af møder rundt om i Europa. Det har mange af os oplevet når Barakat flere gange har talt til offentlige møder i København og Helsingør.

Mange Palæstinagrupper, menneskeretsgrupper, kommunistpartier, advokatsammenslutninger osv. har protesteret imod det tyske regimes angreb på Barakats politiske rettigheder og kritiseret Tysklands følgagtighed i forhold til den zionistiske besættelsesmagt.

Rasmea Odeh-sagen

Sagen mod Barakat er kun den seneste i rækken af myndigheds-angreb på Israel-kritiske personer og institutioner i Tyskland. Den minder om Rasmea Odeh-sagen. Den palæstinensiske feminist og aktivist Rasmea Odeh var inviteret til at tale I Berlin den 15. marts over termaet: ”Palæstinensiske kvinder i befrielseskampen”.  

Rasmea har siddet i israelsk fængsel, anklaget for væbnede operationer i Israel i slutningen af 1960’erne (Rasmea er i dag 72 år). Hun blev senere løsladt i en fangeudveksling. Rasmea boede herefter en årrække i USA hvor hun var en kendt Palæstina-aktivist. Israel og USA-magthaverne betragtede hende som en terrorist. I 2017 lykkedes det USA at få Rasmea deporteret til Jordan hvor hun bor i dag.

Da Rasmea kom frem til mødestedet i Berlin, blev hun mødt af politi og nægtet adgang til mødelokalet.  Hun holdt herefter sit foredrag på gaden under bevogtning af 100 politibetjente. Myndighederne trak hendes visum tilbage og sendte hende ud af landet. USA’s ambassadør i Tyskland, Richard Grenell, var direkte involveret i tilbagetrækningen af hendes Schengen-visum. Men også den israelske stat var dybt involveret: Gilad Erdan, lederen af det omtalte Ministeriet for strategiske spørgsmål, udsendte efter Rasmeas deportation en pressemeddelelse hvori han stolt erklærede at det var under pres fra ham og hans ministerium samt pres fra jødiske grupper i Tyskland og den israelske ambassadør i Tyskland at Rasmea Odeh var blevet udvist.

Forbundsdagen anklager BDS for antisemitisme

I maj måned vedtog den tyske Forbundsdag (parlament) en udtalelse hvor man anklager BDS for antisemitisme – og dermed lægger op til kriminalisering af bevægelsen. Alle partier i Bundestag stemte for resolutionen, herunder også die Linke og De Grünen – selvom enkeltmedlemmer af de to partier stemte imod. Hos Die Grünen findes nogle af de mest Palæstina-fjendtlige parlamentsmedlemmer, her skal specielt  nævnes Volker Beck, som mener at ’den radikale boykot af Israel’ er antisemitisk!

BDS-bevægelsen i Tyskland arrangerede flere protestdemonstrationer imod BDS-udtalelsen. I store dele af verden blev der afholdt lignende protestdemoer. I København arrangerede Boykot Israel Kampagnen den 31. maj en demonstration ved den tyske ambassade på Göteborg Plads i Nordhavn og afleverede et protestbrev til ambassaden (www.boykotisrael.dk).

Den tyske stat stiller sig på Israels side – imod det palæstinensiske folks frihedskamp

Med sine angreb på Palæstina-aktivisters politiske rettigheder stiller den tyske stat sig entydigt på den zionistiske stat Israels side og støtter Israels stadig mere desperate kamp imod den hastigt voksende internationale solidaritet i forhold til det palæstinensiske folk. Derved gør Tyskland sig medskyldig i årtiers israelske forbrydelser mod det palæstinensiske folk –  i form af etnisk udrensning, bygning af bosættelser, nedrivning af huse, tortur af frihedskæmpere, fængsling af børn, massakrer i Gaza med drab på tusindvis af civile palæstinensere, herunder hundredvis af børn.

Men trods Israels jagt på Palæstina-aktivisterne vokser boykotten af Israel. Stadig flere kunstnere nægter at optræde for israelsk apartheid. I Irland er parlamentet i gang med at vedtage en lov der forbyder salg af israelske bosætterprodukter. Flere fagforeninger i England støtter BDS. Det samme gør flere og flere  mennesker og institutioner over hele verden.

PS Læs to interview med Khaled Barakat i bogen “PFLP & Palæstina” af ovennævnte forfatter (Forlag 

Internationalt Forum)

 

Der er ikke flere tekster