Ds_uU5fc1Bw

Video: NEXØs nye musikvideo “Ele Não” er et kæmpe fuck til højredrejningen***

Det københavnske punkband NEXØs nye musikvideo er en vred hilsen til den nyvalgte, brasilianske præsident Jair Bolsonaro.


Bandet hedder NEXØ – inspireret af den danske arbejderforfatter med det berømte efternavn – og kommer fra København. Det afholder dog ikke det danske band fra at levere en larmende lussing hele vejen over Atlanten – til Brasiliens nye præsident Jair Bolsonaro. Nummeret og musikvideoen bærer titlen ”Ele Não”, som betyder ”ikke ham” – et hashtag, der opstod under den brasilianske valgkamp, hvor et bredt spektrum af aktivister opfordrede til at stå sammen og stemme på en hvilken som helst anden politiker. Men ligesom vi så det i USA, vandt befolkningens mistro til det bestående og den stærkt højreorienterede Bolsonaro blev valgt som Brasiliens 38. præsident.

NEXØ angriber Bolsonaro verbalt, fordi han ikke bare en trussel mod Brasilien – men en trussel mod verdenssamfundet.

Han en misogyn machomand, som vil lette adgangen til våben og er erklæret fan af det tidligere militærdiktatur. Han tror på den ukrænkelige katolske kernefamilie, er aggressiv modstander af abort, homoseksualitet og lige rettigheder mellem kønnene. Men værst af alt, så har han planer om at sælge store dele af Amazonas til multinationale selskaber. Konsekvenserne af den beslutning rækker langt ud over Brasiliens grænser.

”Det globale miljø balancerer i forvejen på en knivsæg, og menneskeheden har ikke råd til, at en mand som Bolsonaro sidder med en sådan magt over klodens fremtid,” siger forsanger i NEXØ, Kristian Ejlebæk Nielsen.

Højredrejningen i Latinamerikas største land viste sig tydeligt idet, de første lykønskinger til Bolsonaro kom fra ingen ringere end USAs præsident Donald Trump og hans israelske kollega Benjamin Netanyahu.

”Hvis man kan dømme ham ud fra de venner han holder sig, så ser det endnu sortere ud end først antaget. Det vil vi gerne gøre opmærksom på med vores protestsang,” fortsætter Kristian Ejlebæk Nielsen.

NEXØ har valgt at skrive teksten på portugisisk for at række ud til brasilianerne og vise dem, at verden holder øje, og at international solidaritet ikke er en glemt dyd. De synger om at ”græde for Brasilien”, fordi befolkningen ”bygger deres eget bur.”

NEXØ er grundlagt i kølvandet på valget af Donald Trump og består af fire erfarne medlemmer, som har været aktive på scenen og på den yderste venstrefløj i over et årti – bl.a. i bands som Patchanka og Larica. ”Ele Não” er en del af NEXØs debutalbum New Normal, der udkommer snart.

LINKS:

Facebook: https://www.facebook.com/nexopunk/

Instagram: @Nexo.punk

 

Der er ikke flere tekster