BLOG Mumia Abu Jamal – politisk fange i USA siden 1981***

Mumia Abu-Jamal er en kendt radiojournalist og forkæmper for afro-amerikanernes rettigheder. I 1982 blev han anklaget for at have myrdet en politibetjent. I en skueproces, der varede to dage, blev Mumia kendt skyldig i mordet og dømt til døden. Siden da er det kommet frem, at politiet har undertrykt vigtigt bevismateriale og truet øjenvidner til tavshed.

Mumia Abu-Jamal har nu været fængslet i næsten 38 år, deraf  27 år på dødsgangen i en celle på 2×3 meter. Idag er han meget syg, men ikke knækket og han kæmper fortsat for at få en ny og fair retsproces.

___

Mumia Abu-Jamal’s historie anskueliggør i detaljer racismen i USAs statslige institutioner. Hans knivskarpe kritik af fængselssystemet og de samfundsmæssige forhold har resulteret i alskens chikaner mod ham. Hvis det går efter magthavernes vilje, så skal Mumia Abu-Jamal dø i fængsel…

Mumia Abu-Jamal – the “Voice of the voiceless”

Mumia Abu-Jamal blev den 9. december 1981 skudt ned af en politibetjent i Philadelphia og livsfarligt såret. Han blev samme dag varetægtsfængslet og beskyldt for at have dræbt politimanden. Et halvt år senere blev han kendt skyldig i mord af flertallet i et racistisk nævningeting. Mumia blev dømt til døden. Først efter 27 år blev hans dødsdom ændret til livsvarigt fængsel.

På det tidspunkt Mumia blev anholdt, var han kendt som journalist langt ud over sin hjembys grænser. Han var præsident for ”Association of Black Journalists in Philadelphia”. Med sine mange socialkritiske og populære kommentarer, beretninger og talk-shows på forskellige radiostationer blev han kendt som ”Voice of the voiceless” ( De undertryktes stemme).

Aktivist i Black Panther Party

Allerede i sin tidlige ungdom var Mumia politisk aktiv og kæmpede mod den racisme, som sorte, latinos og andre ikke-hvide mennesker dagligt er konfronteret med i USA. Han var med til at danne en lokal afdeling af Black Panther Party i Philadelphia og har siden 1970 jævnligt skrevet artikler til deres avis ”Black Panther”.

I løbet af 1970’erne brugte Mumia Abu-Jamal bl.a. sit journalistiske virke til en skarp kritik af Philadelphias politimyndigheder og lov-og-orden-borgmesteren Frank Rizzos administration. Han tog først og fremmest fat på den brutale racisme, som myndighederne udøver overfor afro-amerikanere og latino-amerikanere.

Hvad skete der natten til den 9. december 1981?

Pludselig blev nattens mørke brudt af hvidt projektørlys. Han kneb øjnene sammen og så straks politipatruljen forude. Angsten meldte sig med det samme: en svag susen gennem hjernen. Det var kendt for enhver, hvad der kunne ske sådan en nat, når en hvid politipatrulje mødte en sort mand alene. Det var næsten til at forudse. Og det skete også. Næppe var han standset, før han blev revet ud af bilen, kastet mod jorden og det ene slag efter det andet ramte med fuld kraft hans sammenbøjede krop.

Det var den 9. december 1981, Philadelphia, Pennsylvania i USA. Men der var én, som tilfældigvis så dette ske. Det var den 27-årige Mumia Abu-Jamal, som kørte taxi om natten ved siden af hans job som radiojournalist. Manden, som politipatruljen indædt slog løs på, var ingen mindre end hans bror. Mumia ilede til for at hjælpe sin bror.

Det endte med, at Mumia lå blødende og svært såret i rendestenen, skudt gennem den ene lunge. På gaden lå også en død politimand. Skønt flere vidner har udtalt, at de så den, der skød politimanden løbe væk fra stedet, og skønt man aldrig har fundet det våben, hvormed politimanden blev dræbt, så udpegede Philadelphias politiledelse straks samme nat Mumia Abu-Jamal som “politimorderen“, da de blev klar over, hvem den sårede sorte mand var.

Et halvt år efter disse begivenheder blev Mumia Abu-Jamal dømt i en 2 dage lang skueproces. Et racistisk nævningetingsflertal og en dommer, som tidligere var sherif, dømte ham til døden. Dommeren Albert Sabo har dømt 31 mennesker – først og fremmest sorte – til døden. Han er dermed den dommer, som har udstedt de fleste dødsdomme i hele USA.

April 2011: Henrettelse af Mumia Abu-Jamal afværget

”Dødsdommen over den afro-amerikanske journalist Mumia Abu-Jamal er ikke forfatningskonform!“ Denne konklusion blev de tre dommere i den 3. amerikanske forbundsankedomstol enige om tirsdag d. 26. april 2011. Afgørelsen pointerer, at nævningene der i 1982 dømte Mumia Abu-Jamal til døden for mordet på den hvide politimand Daniel Faulkner, var blevet forkert instrueret om, hvordan formildende omstændigheder skulle omsættes i afgørelsen. Den højreradikale politiforening ’Fraternal Order of Police’, som kører en offentlig kampagne for at ”grille Mumia”, reagerede stærk irriteret på, at anklagemyndighedens krav om fastsættelse af en konkret henrettelsesdato var blevet forkastet…

”Et usselt kapitel af Pennsylvanias historie”

I en første stillingtagen fra John Payton, der er ledende jurist fra ”Legal Defense & Educational Fund” (LDF), betegner han domsafgørelsen som ”et betydeligt skridt fremad i kampen for at korrigere fejltagelserne i et usselt kapitel af Pennsylvanias historie.” LDF er en retshjælpsfond, der er knyttet til USAs største borgerretsbevægelse NAACP, som assisterer juraprofessor Judith Ritter i forsvaret af Mumia Abu-Jamal.  Planerne er at blive ved med at indlede nye juridiske initiativer med sigte på at få hans sag genoptaget. Her spiller solidaritetsbevæglsen med Mumia fortsat en væsentlig rolle.

Breaking NEWS – 30. august 2019

Efter en kampagne på flere måneder, tusindvis af underskrifter, protester samt en masse telefonopringninger fra hele verden fik Mumia Abu-Jamal endelig bevilget en operation for grå stær på hans venstre øje. Operationen, der var yderst presserende, foregik d. 29. august 2019 hos en øjenlæge udenfor fængslet. Den forløb uden problemer. Efter sigende kan Mumia opereres for grå stær på det højre øje om en måneds tid. Dette betyder, at Mumia ikke længere er truet af at blive blind.

Solidaritet med Mumia Abu-Jamal og Leonard Peltier ved antiTrump demoen i København d. 2. september 2019

links

”Mobilization4Mumia” på facebook 

Nyheder om Mumia Abu-Jamal på ”Mobilization 4 Mumia Abu-Jamal” 

Se også: konfront, d. 31. august 2019: ”Leonard Peltier og Mumia Abu-Jamal – politiske fanger i USA”

 

 

 

 

 

 

 

 

Der er ikke flere tekster