Call to Action: Luk Ellebæk***

Den 19. april vil vi med en stærk aktion lægge pres på driften af Ellebæk fængslet. Vi kalder det motivationsfremmende aktivisme, hvor vi går til kanten af lovgivningen hvis ikke vores krav imødekommes!


Arrangeret af: Luk Ellebæk samarbejdet

Juridisk set er Ellebæk ikke et fængsel, men det drives af det danske fængselsvæsen – Kriminalforsorgen. De fleste indsatte i Ellebæk er heller ikke dømte eller mistænkte for konkrete forbrydelser, men er i stedet frihedsberøvede, under forhold værre end de fleste dømte fanger, for at motivere til eller sikre udrejse af landet.

Ellebæk er en del af det herskende paradigme i dansk udlændingepolitik, der handler om, at hvis bare man behandler mennesker usselt nok, forsvinder de. Vi har i Danmark en integrationsminister, der stolt proklamerer, at hun gerne ser forholdene på centrene så utålelige som muligt, at hun gerne ser flere motivationsfængslinger, og at hun vil gå til kanten af menneskerettighedskonventionerne.

Disse konventioner er lavet til at sikre vores samfund imod at gentage historiens største forbrydelser imod menneskeheden. Konventionerne er efterhånden blevet overtrådt flere gange, hvilket er uacceptabelt.

Smertegrænsen er for længst nået, og det er på tide med et oprør. Beboerne fra de mindre lukkede lejre, Sjælsmark og Kærshovedgård, er allerede godt i gang. Med sultestrejker, ugentlige demonstrationer henover vinteren og oprør under tvangsudvisninger, viser de jævnligt deres modstand imod afvisningsregimet. Samtidig er de i gang med at organisere sig med allierede, og har formuleret en række krav om forbedringer af deres forhold samt lukningen af udrejsecentrene og Ellebæk fængslet. Disse krav danner grundlag for vores aktion og fortsatte kamp.

Desværre er en lignende organisering med de indsatte i Ellebæk ikke mulig, fordi de uden klart juridisk grundlag bliver behandlet som varetægtsfanger. De er således afskåret fra fri kommunikation med omverden. De har ingen plads til at organisere sig, og det er enormt svært for pressen og deres støtter at få adgang. Udover at være frihedsberøvet under vilkår så ubehagelige og umenneskelige som muligt, er de frataget deres demokratiske rettigheder til at organisere og ytre sig.

Vores krav er

  • Fri kommunikation med omverdenen for de indsatte
  • Fri organiseringsret for de indsatte
  • Stop for isolationsfængslinger og dehumanisering af de indsatte i Ellebæk
  • Fri besøgsordning
  • Fri adgang til uvildig juridisk bistand og tolkebistand for de indsatte

Hvis ikke Kriminalforsorgen imødekommer disse krav, vil vi på fredag den 19. april gå i aktion imod Ellebæk.

Vi vil gå til kanten af lovgivningen med samme iver, som integrationsministeren er gået til kanten af konventionerne. Vi vil være larmende, på tværs, stå i vejen, og være til gene for den normale drift af Ellebæk fængslet. Vores mål er at være så utålelige som muligt, for at motivere kriminalforsorgen til at give de indsatte deres demokratiske rettigheder.

Regeringen kalder stolt deres politik for et paradigmeskifte, selvom den blot er udtryk for samme umenneskelighed, der har domineret dansk udlændingepolitik i mange år. Vi er klar til et paradigmeskifte, i den måde vi viser vores modstand på, og vi er kun lige begyndt!

Praktisk

  • Aktionen vil være ikke voldelig, men vil indeholde valgfri elementer af civil ulydighed. Der vil være juridisk støtte til dem, der risikerer bøder eller anholdelser for sagen.
  • Det er muligt for alle at deltage, uanset hvad man har lyst til, og hvor erfaren man er. Det vil være tydeligt, hvor de ulydige dele starter, og hvor man kan stå, hvis man vil vise sin støtte til de indespærrede på lovlig vis.
  • Der vil være bustransport til og fra aktionen. Afgang er kl 13:30, opsamling er nær Nørrebro, og turen koster 50 kroner. Man tilmelder sig ved at skrive en besked til siden @Luk Ellebæk med sit navn og telefonnummer, hvorefter man vil få et svar med flere detaljer.

Alle pressehenvendelser skal sendes til Søren Warburg på telefon: 27629500

Se mere på facebookeventet for aktionen!

Der er ikke flere tekster