Palæstina: Løslad frihedskæmperen Ahmad Sa’adat***

Den 25. december 2008 blev Ahmad Sa’adat, generalsekretær for PFLP  (The Popular Front for the Liberation of Palestine) – af en israelsk militærdomstol idømt 30 års fængsel. Staten Israel mente at Sa’adat var ansvarlig for likvideringen af den israelske turistminister Rehavam Zeevi (læs hele historien herunder).

Denne skribent besøgte i 2005, sammen med en international delegation, Ahmad Sa’adat i fængslet i Jericho på Vestbredden. Et besøg der gjorde et uudsletteligt indtryk. Læs herom sidst i artiklen.

  • Af International Forums Mellemøstgruppe

Hvem er Ahmad Sa’adat?

Ahmad Sa’adat (krigsnavn Abu Ghassan) blev født i 1953 i en landsby tæt ved Ramle som søn af en flygtninge-bondefamilie. Siden 1967 var han engageret i den palæstinensiske nationale bevægelse, først i studenterbevægelsen (han læste til lærer), lidt senere, i 1969, tilsluttede han sig det unge PFLP, der var blevet dannet i december 1967. Han blev talrige gange arresteret af den israelske besættelsesmagt – i 1970, 1973, 1975, 1976, 1989 og 1992 – i alt 10 års fængsel.

I 2000 forlod George Habash posten som generalsekretær for PFLP. Den nye generalsekretær blev Abu Ali Mustafa. Han blev  den 27 august 2001 dræbt på sit kontor i Ramallah af israelsk affyrede missiler. Den 3. oktober blev Ahmad Sa’adat valgt som ny generalsekretær for PFLP. Han erklærede i sin tiltrædelses-pressekonference at det palæstinensiske folks mål var ”retten til tilbagevenden og et uafhængigt Palæstina med Jerusalem som hovedstad”. Han svor på at mordet på Abu Ali Mustafa ville blive hævnet. PFLP gav sine væbnede styrker navnet Abu Ali Mustafa Brigaderne.

Turistminister dræbes af PFLP-fighters

Den 17 oktober 2001 blev den israelske turistminister Rehavam Zeevi på et hotel i Jerusalem dræbt af fire medlemmer af PFLP. Denne turistminister var leder af Modelet partiet, et af Israels mest racistiske, og kendt for at gå ind for ’transfer’, dvs. tvungen fordrivelse af palæstinenserne. Og som medlem af Israels regering var Zeevi – ifølge PFLP – medansvarlig for mordet på Abu Ali Mustafa.

Mordet på turistministeren sendte en chokbølge gennem det israelske sikkerhedssystem der er kendt som et af verdens mest effektive, så hvordan kunne dette ske!

Ahmad Sa’adat blev straks af besættelsesmagten anklaget for at have beordret mordet på turistministeren.

Den 22. oktober fordømte det palæstinensiske selvstyre (Palestinian Authority – PA) med Yassir Arafat i spidsen mordet på Zeevi idet det ”strider imod palæstinensernes interesse og kan betyde at Israel går til angreb på Vestbredden”.

Den 15. januar 2002 blev Sa’adat arresteret af de palæstinensiske specialstyrker efter at være blevet lokket i baghold på et hotel i Ramallah. PFLP og organisationer over hele verden fordømte PA og dets leder, Yassir Arafat for at have bøjet sig for pres fra USA-imperialismen og dens vasalstat Israel.

Sa’adat kidnappes af israelske besættelsesstyrker

Den 14. marts 2006 blev det palæstinensiske selvstyrefængsel i Jericho, hvor Ahmad Sa’adat og hans kammerater befandt sig, i 12 timer belejret af israelske styrker. Israelske bulldozere og kampvogne rev fængslet ned, mens israelske styrker udstedte dødstrusler mod de fanger, der gjorde modstand. To fanger blev dræbt. Ahmad Sa’adat blev tvangsforflyttet til israelsk fængsel.

I fire år havde disse politiske fanger været indespærret i selvstyrefængslet i Jericho – under overvågning af britiske og USA-amerikanske vagtfolk. Umiddelbart før det israelske angreb forlod disse vagtfolk deres poster og sikrede fri bane for de israelske militærfolk. Efter angrebet udtalte Ahmad Sa’adat i et brev til det palæstinensiske folk:

”Kvartetten (USA, EU, Rusland og FN) tjener som dække for besættelsen. Det der skete i fængslet i Jericho har gjort USA og Storbritannien til tydelige aktører i konflikten og for evigt begravet illusionen om deres neutralitet”

Efter overflytningen af Sa’adat fra Jericho fængslet til israelsk fængsel blev retssagen mod ham flere gange udsat. Den israelske offentlige anklager indrømmede åbent at der manglede solide beviser mod Sa’adat for mordet på turistminister Zeevi. I stedet anklagede man ham den 28. marts 2006 – ved militærdomstolen i Ofer i Ramallah – for en stort antal politiske forbrydelser

Sa’adat afviste konsekvent at anerkende legitimiteten af denne illegitime domstol. Den 25. december 2008 blev Sa’adat idømt 30 års fængsel på basis af rent politiske anklager. Fx at Sa’adat er leder af en terrororganisation. Dermed håbede den zionistiske besættelsesmagt at lukke munden på Sa’adat, der altid har nægtet at give efter for trusler og repression fra besættelsesmagten og altid fastholdt kravet om befrielse af hele Palæstina og Retten til at vende tilbage.

Kampen bag tremmer

Citat Ahmad Sa’adat; ”Hvor jeg end befinder mig, vil jeg fortsætte med at kæmpe”

Sa’adat er fra 18. marts 2009 og til i dag blevet flyttet fra det ene besættelsesfængsel til det andet, ofte i isolation. Han har deltaget i og været leder af adskillige sultestrejker blandt de 5000 palæstinensiske fanger. En vigtig del af den palæstinensiske befrielseskamp foregår bag fængselstremmer. Og i stedet for – som zionisterne håber- at knægte fangeres kampvilje, bliver mange palæstinensere i fængslerne politisk skolet og radikaliseret.

Så selv bag tremmer fungerer Sa’adat stadig som en vigtig politisk leder af den palæstinensiske frihedskamp. Han og de andre palæstinensiske revolutionære fanger fortjener al vores solidaritet.

På besøg hos Ahmad Sa’adat i fængslet i Jericho

I sommeren 2005 var denne skribent, sammen med en kammerat fra Internationalt Forum og en række europæiske aktivister, på rundrejse på Vestbredden. Gennem vores palæstinensiske kammerat i Danmark fik vi aftalt et møde med Khalida Jarrar, daværende direktør for fangeorganisationen Addameer. Hun skaffede os – gennem de palæstinensiske myndigheder – adgang til at besøge Ahmad Sa’adat i selvstyrefængslet i Jericho.

Fængslet havde karakter af barakker og var bevogtet af britiske og US-amerikanske vagtfolk.Vi blev sikkerhedstjekket inden vi blev lukket ind i et lokale hvor vi fik the og småkager – med Ahmad Sa’adat for bordenden. Jeg husker en Che Guevara plakat på væggen ved siden af plastikblomster. Ahmad Sa’adat var et utroligt imødekommende, varmt og beskedent menneske og svarede beredvilligt på vores mange spørgsmål, samtidig med at han ville høre om os og vores rundrejse. Han gjorde et uudsletteligt indtryk på os.

I vores interview med Ahmad Sa’adat sagde han bl.a.: ”Hvordan kan nogen gå ind for en to-statsløsning, altså en palæstinensisk stat ved siden af en zionistisk. Gik de også ind for at den sorte befolkning i Sydafrika skulle leve i fred med det hvide apartheidstyre?”. Sa’adat går ind for en demokratisk sekulær stat i hele det historiske Palæstina.

Som palæstinenserne formulerer det: ”From the River to the Sea, Palestine Shall be Free”

(Læs hele interviewet  med Ahmad Sa’adat i Gaia nr. 50, 2005)

 International solidaritet med Ahmad Sa’adat

Siden Ahmad Sa’adats fængsling har der i store dele af verden været demonstrationer og kampagner under parolen ”Løslad Ahmad Sa’adat og alle palæstinensiske fanger i israelske fængsler”. Også i Danmark. Der har været solidaritetsdemonstrationer når palæstinensiske fanger- ofte under Sa’adats ledelse –  gik i sultestrejke. Der har været årlige internationale aktionsuger – som her i anden halvdel af januar 2022. De organisationer som koordinerer den internationale Sa’adat-solidaritet (og rapporterer fra befrielseskampen) finder man på følgende web-adresser:

freeahmadsaadat.org

samidoun.net

palestinevaincra.com

Der er ikke flere tekster