Socialistisk Bibliotek: Linksamling om anarkisten Nestor Makhno***

Den ukrainske anarkist Nestor Makhno blev født 27. oktober 1889 i Ukraine, var leder af Ukraines Nationale Oprørshær, og flygtede i 1921 efter nederlag til Bolsjevikkerne. Han døde i eksil i Paris 27. juli 1934 og er begravet på Pere Lachaise, Pariserkommunens kirkegård.


Socialistisk Bibliotek

Blev startet i 1968 med navnet Tidsskriftcentret.

Vi laver emnelister, personlister og en tidslinje med begivenheder og personer for år siden før vor tidsregning. Desuden indskanner vi fra tid til anden klassiske venstrefløjsartikler.

Læs mere om Socialist Bibliotek og de bibliotekarer, der laver arbejdet, her.

Nestor Ivanovich Makhno blev født i Hulyai Pole, en by i det sydvestlige Ukraine med ca. 30.000 indbyggere og adskillige fabrikker og skoler. Faderen døde, da han var 10 mdr. og familien var ekstremt fattig. Nestor Makhno kom tidligt ud at arbejde som hyrde, og fik senere fabriksarbejde.

Her blev han indvolveret i revolutionært arbejde. Under den den russiske 1905 revolution gik han ind i en anarkistisk gruppe, som var dannet af unge bønder og var med til at kæmpe mod zarens undertrykkelse af befolkningen. I årene derefer blev han flere gange anholdt og afsonede flere domme med fængsel og hårdt arbejde. Han blev løsladt pga af revolutionen i 1917, hvor bolshevikkerne befriede politiske fanger. Han gik straks ind i politisk arbejde igen.

Under de hvide hæres invasion i Sovjetunionen organiserede Nestor Makhno en anarkistisk bevægelse, som bekæmpede de hvide hære og deres lokale støtter, men også bolshevikkerne, og det førte til, at han måtte gå i eksil i 1921. I 1925 kom han til Paris, hvor han levede til sin død. Makhno bidrog til artikler til en række anarkistiske tidsskrifter.

Illustration: Nestor Makhno med sin hustru, omgivet af medaktivister, ca. 1920. Ukendt fotograf. Public domain.

Læs mere om Nestor Makhno på Socialistisk Biblioteks tidslinje:

https://socbib.dk/1934/#19340706

Der er ikke flere tekster