Kurdere i sultetrejke for Öcalan***

Det kurdiske samfund er dybt bekymret for tilstanden for den kurdiske Folkeleder Abdullah Öcalan. Öcalan har været fængslet i isolation i over tyve år. Det tyrkiske regimes behandling af Öcalan er ikke mindre end tortur mod en politisk modstander.


Af FEY-KURD (Sammenslutningen af Kurdiske Foreninger i Danmark)

Bekymringen omkring Öcalans helbred og fængselsforhold optager kurdere verden over og især I Tyrkiet. Det fængslede parlamentsmedlem LEYLA GÜVEN indledte sultestrejke den 8. november 2018 for ophævelse af Öcalan isolation.

I Danmark indleder vi også sultestrejke den 7. december til 11.december På Rådhuspladsen kl. 12-18 og efterfølgende i Retortvej 45 i Valby for at sætte fokus på Öcalans situation med krav om, at det internationale samfund griber ind.

Siden den 5. april 2015 har det ikke været muligt at få en indsigt i Öcalans velbefindende. Det var den dato, en delegation bestående af politikere fra det pro-kurdiske parti HDP mødtes for sidste gang med Öcalan. Efter den dato meddelte den tyrkiske præsident Erdogan, at han ikke anerkendte den fredstraktat, som var aftalt mellem regeringsrepræsentanterne og HDP-delegationen.

Öcalan, som er grundlægeren af Kurdistans Arbejderparti (PKK), opfattes fortsat som leder af PKK på trods af 20 års isolationsfængsling. Hans rolle som primær-forhandler under de afbrudte fejlslagne fredsforhandlinger tilbage i 2013 demonstrerede tydeligt, at han af kurderne anses som deres ideologiske leder og at han er i stand til at få begge parter til at mødes ved forhandlingsbordet.

Öcalans analytiske evner har gjort ham til en central person, der kan bane vejen for en demokratisk løsning af det kurdiske spørgsmål, der i de sidste 40 år har kostet mere end 50.000 menneskeliv. Siden fredsforhandlingerne blev afbrudt er Öcalan blevet udsat for en total isolation, hvor han ikke har haft mulighed for at møde sin familie og advokater.

Vi kræver på det kraftigste internationale institutioner, herunder FN og EU, til at presse Tyrkiet til at ophæve isolation af den kurdiske leder. Han er nøglen til en fredelig løsning. EU har et ansvar for Öcalan liv, da han er kommet til EU 1999, hvor han i eksil ville skabe en fredelig løsning af det kurdiske spørgsmål. Fredens rejse blev saboteret den 15. februar 1999 i Kenya, og han blev taget til fange og anbragt i isolation i fængslet på den tyrkiske ø Imrali.

Der er ikke flere tekster