Podcasts: Konfronts guide til venstrefløjens podcasts***

Pandemien trækker i langdrag og du er efterhånden løbet tør for let forbrugt underholdning som ligegyldige Netflix-serier og endeløse YouTube-videoer til at få tiden til at gå. Men frygt ikke! I denne guide har vi lavet en samling af podcasts som på en gang kan hjælpe dig igennem selvisolationens evighed og forhåbentligt give dig nogle nye politiske perspektiver.


The Women’s War

Denne podcast fra 2020 er en reportage fra Rojava. Selvom den er produceret af et rimelig mainstream medieselskab lykkedes det alligevel at lave en rigtig hæderlig reportage. Rojava bliver i podcasten italesat som et eksempel på et konkret nuværende alternativ til den vestlige verdens klimadestruktive, autoritære og patriarkalske samfundsform. Reportagen forsøger at forholde sig observerende og undersøgende til hvordan de syriske kurdere har skabt et samfund der er fundamentalt anderledes, noget den i høj grad lykkedes med. Podcasten er et ærligt portræt af det samfund mange på venstrefløjen kender og idealiserer og helt klart værd at lytte til.  Lyt til podcasten her: The Women’s War

 


Srsly Wrong

De to værter Shawn og Aaron beskriver selv podcasten som som en utopisk venstreorienteret komedie-podcast. I hvert afsnit tager de et nyt politisk emne eller tema op og analysere det, nogle gange i samarbejde med gæster de invitere med i podcasten. Deres pointer er ofte skarpe og episoderne krydres med små sketches der understreger deres analyser på humoristisk vis.
Generelt er podcasten meget optimistisk og Shawn og Aaron er ikke blege for at forestille sig utopia. Især deres serie omkring social økologi er utrolig spændende og et relevant bud på en revolutionær utopi, forklaret både forståeligt og humoristisk.

Lyt til podcasten her: Srsly Wrong

 


Under Luppen

Under Luppen er Researchkollektivet Redox’s podcast. I podcasten undersøges og afdækkes den yderste højrefløjs aktiviteter, og der bliver gået i dybden med nogle af de historier Redox også bringer som artikler. Podcasten er en god tilføjelse til Redox’s i forvejen gode arbejde og bestemt værd at give et lyt, hvis du også nyder at få serveret det seneste nye om højrefløjens aktiviteter gennem dine højtalere.

Lyt til podcasten her: Under Luppen

 


Rebel Steps

Rebel Steps er en podcast om at tage politisk handling vejledt af koncepter som direkte aktion, solidaritet og gensidig hjælp. Podcasten er en praktisk guide der giver dig konkrete værktøjer til at handle. De første afsnit er helt grundlæggende og løbende bliver emnerne mere avancerede. Podcasten er perfekt til enhver der vil lære mere om at være politisk aktiv, helt fra hvordan man laver et bannerdrop til hvordan vi får flere med i bevægelserne.

Lyt til podcasten her: Rebel Steps

 


Mere end Mursten

I denne podcast fra oktober 2020 kaster RESPONS et kritisk blik på den såkaldte ghettopakke. Podcasten er en knivskarp og dybdegående kritik af ghettopakken og dens konsekvenser. Gennem interviews af blandet andet beboere i boligområder på ghettolisterne, sociologer og forskere forklarer podcasten både den historiske og politiske kontekst for ghettopakken og hvilke konsekvenser den har.

Lyt til podcasten her: Mere end Mursten

 


Coffee with Comrades

Coffee with comrades er en slags politisk talkshow som både dækker aktuelle nyheder, politisk teori og aktivisme. Gennem samtaler med podcastens gæster diskuteres forskellige politiske emner i en uformel og afslappet facon. Stemningen i podcasten er netop som navnet antyder; en kop kaffe med kammeraterne.

Lyt til podcasten her: Coffee with Comrades

 


Hende den intersektionelle feminist

I denne podcast inviterer Mica Oh dig ind i en samtale om anti-racisme og intersektionel feminisme. I hvert afsnit forklarer Mica Oh et nyt begreb lige fra kulturel appropriation til hvid feminisme. I podcasten leverer Mica Oh desuden nogle meget vigtige analyser af hvordan coronakrisen spiller sammen med racisme, klasse og intersektionalitet.

Lyt til podcasten her: Hende den intersektionelle feminist

 


Working Class History

Denne podcast handler om hvordan verdenshistorien ikke skabes af de få rige og magtfulde mennesker, men derimod af arbejderklassen. I podcasten fortælles historierne om hvordan mennesker har kæmpet for en bedre verden, og hvordan disse kampe har formet vores nutid.

Lyt til podcasten her: Working Class History

 


Doomer V Bloomer

I podcasten Doomer V Bloomer er den håbefulde ‘bloomer’, Franz, oppe imod den kyniske ‘doomer’, Kami. Podcasten handler om håbefulde utopier sat overfor deprimerende fremtidsudsigter.
Der bliver diskuterer aktuelle begivenheder, venstreorienteret teori, praksis og historie ofte sammen med gæster med ekspertise inden for en bred vifte af emner.

Lyt til podcasten her: Doomer V Bloomer


Revolutionary Left Radio

Revolutionary Left Radio er en Marxistisk podcast der diskuterer politisk filosofi, historie, kultur og meget andet. Folkene bag Revolutionary Left Radio producere også to andre podcasts. Den ene hedder Guerrilla History og er dedikeret til venstrefløjens historiske kampe mens den forsøger at analysere nutiden gennem disse. Den anden hedder Red Menace og går helt i dybden med at forklare Marxistiske analyser og forsøger at anvende disse på moderne forhold.

Lyt til podcastene her: Revolutionary Left Radio her, Guerrilla History her og Red Menace her

 


Black Agenda Radio

Nyhedsanalyser fra et black left perspektiv. Margaret Kimberley og Glen Ford taler i denne podcast om alt fra Israels apartheid og politik i USA til livet som racialiseret person i Storbritannien.

Lyt til podcasten her: Black Agenda Radio

 

 


Dialectic Peoples Podcast

Denne podcast byder på dialektisk analyse med et internationalt perspektiv, direkte fra Danmark. Hvis du er interesseret i at høre diskussioner om verdenssituationen fra et dialektisk synspunkt kan du ikke gå forkert ved at klikke på linket.

Lyt til podcasten her: Dialectic Peoples Podcast

 


Prison radio

Prison Radios mission er at inkludere fængslede menneskers stemmer i den offentlige debat. Prison Radio udfordrer den uretfærdige politi- og anklagemyndighed, der resulterer i massefængsling, racisme og kønsdiskrimination, ved at bringe de fængsledes stemmer ind i den offentlige debat. Radioudsendelserne hjælper med at anspore offentligheden til at undersøge de kerneproblematikker, som skaber kriminalitet. Prison Radios produktioner illustrerer perspektiverne og den iboende menneskelige værdi for de mere end 7,1 millioner mennesker der er fængslet i USA og dem, der ikke hjælpes af retsvæsenet. Lyt til podcasten her: Prison radio

 


One from the vaults

En transhistorisk podcast af Morgan M. Page. Med hele pakken af snavs, sladder og glamour fra transhistorien.

Lyt til podcasten her: One from the Vaults

 


Dead Pundits Society

Denne podcast skaber en ny venstreorienteret dagsorden midt i vores neoliberale helvede. Det er en ugentlig podcast med nyheder og analyser fra et venstreorienteret perspektiv. Der tales om alt fra reformisme til socialistisk historie og strategi.

Lyt til podcasten her: Dead Pundits Society

 


Citations Needed

Citations Needed er en podcast om medier, magt, PR og historien om bullshit.

Lyt til podcasten her: Citations Needed

 

 


Queer Sex Ed

Pleasure is a human right. Podcasten leveres af Sara, en seksuel sundheds- og LGBTQ-underviser. Sara taler om alt fra autonomi, lyst, samtykke, BDSM, kinks, kommunikation omkring sex og et queer perspektiv på alt der har at gøre med intimitet og sex. Hun blander sine egne erfaringer med hårde fakta og interviews med andre queer-mennesker for at byde dig en hudløs ærlig lytteoplevelse.

Lyt til podcasten her: Queer Sex Ed

 


Trauma Queen

Jimanekia Eborn, som er værten på denne podcast, er en queer mediekonsulent, seksual-underviser og overgrebs- og traumeekspert. Trauma Queen er en podcast-miniserie for overlevende og deres allierede. Podcasten fokuserer på opløftende stemmer i alle fællesskaber og på udforskning af vores kollektive rejse til heling.

Lyt til podcasten her: Trauma Queen

Der er ikke flere tekster