Pressemeddelelse: Kommunister i aktion mod coronastøtte til virksomheder i skattely***

På mandag den 8. juni starter Kommunistisk Parti en ugelang kampagne i protest mod at en række virksomheder i skattely har modtaget penge fra hjælpepakkerne under coronakrisen.


“Milliarderne fra hjælpepakkerne skal ikke gå til virksomheder, der forsøger at slippe for at betale skat i Danmark”, siger Jan Mathisen fra Kommunistisk Partis landsledelse.

“Gennem hele ugen vil Kommunistisk Partis afdelinger rundt omkring i landet gennemføre aktioner foran en række af de firmaer, der har fået penge fra lønkompensationsordningen og som samtidig er helt eller delvist ejet i skattely”, tilføjer han.

TV2 afslørede for nogle uger siden, at 247 af de selskaber, der har modtaget lønkompensation fra staten, i sidste ende er helt eller delvist ejet af selskaber i lande, som eksperter definerer som skattely.

Det drejer sig blandt andet om Lagkagehuset, Synoptik, Sportsmaster, Babysam og Gate Gourmet.

For eksempel har firmaet SDK Sport II Aps, der ejer Sportsmaster-butikkerne, modtaget 14 millioner kroner i lønkompensation. Virksomheden er ejet af og sambeskattet med Sport Nordic Holding Aps, der ikke har betalt selskabsskat siden 2014.

Sport Nordic Holding er ejet af Sportmaster Organisations PTE.LTD. i Singapore, der igen er ejet af Sport Retail Group PTE.LTD., som ejes af ti fonde på De Britiske Jomfruøer.

“Hensigten med de her sindrige konstruktioner, som vi kan se for alle de firmaer, som TV2 har afdækket, er jo at slippe for at betale skat”, konstaterer Jan Mathisen.

“Vores protest er rettet mod de selskabsformer, der muliggør at kapitalen bare kan flyde frit der hen hvor der ikke skal betales skat. Vi kræver begrænsninger for kapitalens fri bevægelighed”, tilføjer han.

Danmark og de øvrige EU-lande mister hvert eneste år milliarder i skatteindtægter til multinationale selskaber, der flytter overskud i skattely i Schweitz, Storbritannien, Holland og Luxembourg, afslører en ny rapport fra organisationen Tax Justice Network.

Alene Danmark mister ifølge rapporten skatteindtægter for 4,2 milliarder kroner om året. Det er især EU-landet Luxembourg, som hjælper de multinationale selskaber med at undslippe skattebetalingen.

Over 40 procent af de indtægter EU-landene mister i selskabsskatter, skyldes skatteflugt til Luxembourg.

“Der er en stigende folkelig modstand mod det her svineri. Folk er forargede over, at storkapitalen snyder sig fra at betale til den fælles kasse. Det så vi også i starten af coronakrisen med reaktionerne på at de stenrige ejere af Bestseller ikke ville betale husleje, og Danske Bank der ville betale udbytte på over syv milliarder kroner. Begge dele blev droppet efter store protester”, konstaterer Jan Mathisen.

Der er ikke flere tekster