Palæstina: Kampen om Jerusalem***

Mens vi nærmer os 73 året for al Nakba –  oprettelsen af staten Israel på palæstinensisk jord  (15. maj 1948) og zionisternes  fordrivelse af 800.000 palæstinensere, så ser vi at Nakbaen fortsætter over alt i Palæstina, pt mest tydeligt i Jerusalem. Israel forsøger  at rense Jerusalem for palæstinensere og erstatte dem med  jødiske bosættere ud fra målet om at gøre Jerusalem til Israels udelte hovedstad.

 


 

AF IFs Mellemøstgruppe

I øjeblikket forsøger palæstinenserne at forhindre fordrivelsen af palæstinensiske familier fra kvarteret Sheikh Jarrar i Jerusalem, mens jødiske bosættere støttet af israelsk militær bekæmper dem og råber ”Død over araberne”.

Den zionistiske verdensbevægelse og staten Israel ser Jerusalem som Israels udelte hovedstad. .Allerede i 1949 oprettede Israel  sit parlament Knesset i den vestlige del af Jerusalem og foretog op gennem historien flere annekteringer af byen,  dvs. man erklærede Jerusalem som en del af staten Israel. Disse annekteringer er dog ikke blevet anerkendt af det internationale samfund. FN’s sikkerhedsråd  erklærede med resolution 478 fra 1980 at man ikke anerkendte Knessets beslutning om at gøre Jerusalem til Israels hovedstad.

I takt med at USA – i strid med FN – har anerkendt Jerusalem som Israels hovedstad og har flyttet sin ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem (i 2018), og i takt med at flere arabiske regimer har normaliseret forholdet til besættelsesmagten, har Israel fået ekstra blod på tanden og intensiveret sine bestræbelser på at tømme Jerusalem for palæstinensere og erstatte dem med jødiske bosættere.

Mere end 1500 palæstinensere i Jerusalem trues med tvungen fordrivelse og  nedrivning af deres huse og efterfølgende hjemløshed. De israelske domstole har godkendt de jødiske bosætteres påstande om at palæstinenserne ikke har ret til deres huse. Konkret trues flere palæstinensiske familier med udsmidning i kvarteret Sheikh Jarrar her i maj måned.

Hvor brutalt fordrivelsen af palæstinensiske familier fra Jerusalem er foregået  gennem årene,  oplevede  Angela Davis under et besøg i Sheikh Jarrah i 2011:

”I Sheikh Jarrar mødte vi en 88 årig kvinde som med magt var blevet smidt ud af sit hus midt om natten. Hun stod og kiggede på, da det israelske militær bare to timer senere lod jødiske bosættere flytte ind.” (Derfor sanktioner mod Israel,  Solidaritet, 2012)

Palæstinenserne forsvarer Jerusalem

Kampene mellem palæstinensiske unge og jødiske bosættere støttet af israelsk militær begyndte da Israel forsøgte at forhindre palæstinenserne i – som de plejer – at mødes på et område ved Damaskus Porten i Jerusalem  for at fejre Ramadan. Israelske myndigheder havde opsat checkpoints der skulle forhindre palæstinenserne i at nå frem. De palæstinensiske unge trængte igennem check point-spærringen og lykkedes med at fjerne vagterne. Stor jubel og en lille sejr.

Nu kæmper palæstinenserne for at forhindre fordrivelse af palæstinensiske familier fra kvarteret Sheikh Jarrar og opretter forsvars blokader og arrangerer protestdemonstrationer. Solidaritets Aktivister strømmer til, og  det samme gør medierne. Israelske bosættere grupper sprøjter tåregas og kloakvand ud over demonstranterne og skyder på dem med gummikugler. Men palæstinenserne fortsætter kampen opildnet af solidariteten fra palæstinensere i hele verden og af den internationale solidaritet.

Modstanden i Jerusalem viser at trods 73 års Nakba har palæstinenserne ikke opgivet kampen for at befri deres land fra zionistisk besættelse og apartheid. Stadig flere mennesker verden over støtter deres kamp for et frit Palæstina. Jerusalem er ikke blot Palæstinas hovedstad. Jerusalem er symbol på selve den palæstinensiske  befrielseskamp.

Boykot Israel – Frit Palæstina – Frit Jerusalem

Der er ikke flere tekster