Boykot Eurovision 2019: Islandsk vinderband trues med udelukkelse fra Eurovision i Tel Aviv***

I Island – et land med 339.000 indbyggere – har hele 27.000 mennesker skrevet under på opfordringen til at boykotte Eurovision 2019 med Israel som værtsland. Også bandet Hatari, som vandt det islandske melodi grand prix og forventes at repræsentere Island ved Eurovision i maj måned, har underskrevet boykot-appellen. Bandet vil rejse til Tel Aviv og bruge sangkonkurrencen til at kritisere Israels krænkelser af palæstinensernes rettigheder. Hvis Hatari altså får indrejsetilladelse!


Af Boykot Israel Kampagnen

Hatari er et techno og punk band fra Reykjavik. Bandet, der består af tre personer, beskriver sig selv som “anti-kapitalistisk techno BDSM-band” (BDSM er en seksuel betegnelse).  De vandt det islandske melodi grand prix i starten af marts med sangen “‘Hatrid Mun Sigra’. Og det gjorde de efter tydeligt op til konkurrencen at have tilkendegivet at de støtter den internationale boykot Eurovision-kampagne.  Bandet har deltaget i stribevis af interviews om deres deltagelse i Eurovision og deres syn på staten Israel. Her følger et par klip:

“Det er virkelig absurd at tillade en stat, der gang på gang krænker menneskerettighederne,  at deltage i sådan en konkurrence, uanset om staten hedder Israel, Rusland, Qatar eller noget fjerde”.

“Måske bliver vi sparket ud af konkurrencen. Men sker det, vil det være lige så afslørende som hvad vi måtte sige og gøre på Eurovision-scenen”.

Hatari trues med indrejseforbud til Israel

Ifølge israelsk lov kan en person som ikke er bosat i Israel eller er israelsk statsborger nægtes indrejsetilladelse hvis han eller hun opfordrer til boykot af Israel.

Shurat Hadin, som er en israelsk lov-og-orden NGO med tætte bånd til Mossad, mener at denne lov bør gælde for Hatari eftersom “det islandske band offentligt og eksplicit har opfordret til og støttet en boykot af Israel. De må forhindres i at komme ind i landet” (faroutmagazine.co.uk).

Sidste år indledte Shurat Hadin en retssag mod to aktivister i New Zealand som havde skrevet tll popsangeren Lorde inden denne droppede sit sangshow i Tel Aviv i december 2017. En israelsk domstol idømte de to boykotaktivister en bøde på New Zealand dollars 18.000 (ca. 3.500 kr.). De to aktivister svarede igen ved at indsamle mere end  40.000 New Zealand dollars til et humanitært projekt i Gaza.

EBU (The European Broadcasting Union) som er ansvarlig for afholdelse af Eurovision, har tidligere udtalt at de insisterer på at Israel lader enhver, som ønsker at deltage i Eurovision-showet , rejse ind i landet – uanset deres politiske anskuelser. Det accepterede den israelske premierminister Netanyahu  nødtvungent – trods protester fra Gilad Erdan, minister for strategiske spørgsmål, som kaldte disse krav for “en ydmygelse og vanære”.

Kampagnen ‘Boykot Eurovision 2019 med Israel som værtsland’ fortsætter

Imens fortsætter den internationale kampagne Boykot Eurovision 2019 med Israel som værtsland – for fulde drøn. I de forskellige lande arrangeres alternative Melodi Grand Prix’er, facebook-kampagner, underskriftindsamlinger, demonstrationer, apartheidfri festivaler osv. Følg med på facebook.com/boykotisrael.dk

Boykot Eurovision 2019 med Israel som værtsland!

Sidste nyt: Madonna kommer til Tel Aviv den 18. maj for at synge et par numre ved Eurovision-showet. De israelske arrangører er stærkt utilfredse med et af hendes sangnumre. EBU siger til Israel at de skal slappe af og ikke blande sig i kunstnerens musikvalg!

Eurovision-dramaet fortsætter …

 

Der er ikke flere tekster