Vigtigt valg for den amerikanske fagbevægelse: I Alabama kan et valg i en lagerhal ændre Amazon for altid***

 I byen Bessemer i staten Alabama, bobler det med aktivitet. Den ellers så fagforeningsfjendske ledelse hos Amazon, mødes der modstand af lagerarbejdere. Den 8. februar skal næsten  6000 arbejdere stemme til et fagforeningsvalg i én af de hårdeste ”right-to-work”-stater.

 


 

af REH

Amazon har vokseværk i Norden. De kom til Sverige i efteråret.  Eksperter og fagbevægelsen har holdt et skarpt øje med virksomheden som måske rykker til Danmark. Det kan formodes, at Amazon ikke skal forvente en varm velkomst fra den danske fagbevægelse.

Amazon er siden firmaets oprettelse, blevet kritiseret for sine dårlige løn og arbejdsvilkår. Fænomener som ”union-busting” –truer den danske fagbevægelses interesser med at organisere lagerarbejdere i fremtiden.

Der er dog enkelte lyspunkter i kampen for at få virksomheden til at rette ind.  I den amerikanske stat Alabama har Amazon-arbejdere organiseret sig. Det har de gjort så godt, at der nu skal være fagforeningsvalg i februar. Konfront bringer her historien om fagforeningsvalgets forberedelser.

Kampagnen Bamazon Union, opkaldt efter byen Bessemer gjorde et fantastisk stykke fagforeningsarbejde. I sommers blev fagforeningen Retail, Wholesale, Department Store Union kontaktet af arbejderne.  De var trætte af ringe løn og arbejdsvilkår.

Organiseringskomitéen fik 2000 lagerarbejdere til at underskrive en erklæring for fagforeningsvalget. Fra dér begyndte en bitter kamp.

Den store arbejdsgiver der trumfer dårlige arbejdsvilkår

”De arbejder én til døde”, siger en tidligere lagerarbejder, som blev fyret uden en advarsel. ”Der er så tæt befolket, en gang imellem kan det være svært at finde en station [der hvor man pakker post].”.   Bessemers arbejdere er ikke de eneste, der har klaget over forholdene i verdens største internethandel.  Der er historier som f.eks. James Bloodworth, der fortæller om arbejdere der er tvunget til at undgå toiletpauser.

 Fordi de føler sig presset til at nå de kvoter som er sat virksomheden sætter. Dette viser sig i tilfælde hvor man har overvåget faglig aktivitet og truet med fyringer.  Men tilbage til arbejderne hos Bessemer.

Lagerhallen åbnede i marts 2020, og kom som en del af Amazons nyeste hyringsbølge, som en følge af pandemien. Dette gjorde Amazon til én af USA’s største arbejdsgivere. Og det er uden at tælle de hundrede tusindvis af arbejdere som er hyret af underentreprenører.

Internetvalgkamp: Do it without dues!

De to kæmpende parter har svært ved at nå arbejderne i denne strid. Da den farlige pandemi begrænser dem man omgås med. Den føderale enhed National Labor relations board, som varetager opretholdelsen af rbejdsmarkedslovene, plejer ellers at være støtter af tilstedeværende fagforeningsvalg. Det lader dog til, at man under disse ekstraordinære omstændigheder, anbefaler brevafstemninger.

 ”Hej BHM1 Doers, Hvorfor betale næsten 500 dollars i fagforeningskontingenter?” Sådan indledes Amazons anti-fagforeningskampagne, som Amazon iværksatte før valget.    

Hvis man betaler kontingent til fagforeningen, kan det betyde man ikke længere har råd til basale fornødenheder som fødevarer, for som hjemmesiden skriver ”Lad være med at købe aftensmad, lad være med at købe skoleudstyr, lad være med at købe gaver, fordi du har ikke råd når du har betalt næsten 500 dollars i kontingent”.

En tilmeldingsformular er lavet i bunden af hjemmesiden – med det formål at afskrække eller få medarbejdere til at udlevere deres kollegaer, hvis man har følt sig truet eller tvunget til at underskrive afstemningen. Det bliver spændende at se, hvordan udfaldet af valget bliver. Og hvis Amazons afskrækkelsesmetoder vil virke.

Der er ikke flere tekster