Kommentar: Hvorfor er Vesten efter Huawei?***

Huaweis finansdirektør og datteren af selskabets stifter er blevet anholdt i Canada og forventes udleveret til USA.  Diverse efterretningsvæsner, inklusiv det danske FET, advarer mod samarbejde med Huawei. De er utrygge ved at TDC bruger Huawei-elektronik, idet der kan være spionageudstyr i deres materiel.


Torkil Lauesen

Torkil Lauesen (født 1952) er uddannet cand.scient.pol. (1997) og forfatter til en lang række tidsskriftsartikler og flere fagbøger. Han har senest skrevet bogen The Global Perspective (2018). Siden 1970 har han arbejdet med antiimperialisme og var i 20 år aktiv i Kommunistisk Arbejdskreds og Kommunistisk Arbejdsgruppe, bedre kendt som Blekingegadegruppen.

Huawei er et kinesisk elektronikfirma, først og fremmest kendt for deres smartphones. Nu er det sådan at stort set alle smartphones og elektronik i det hele taget, bliver fremstillet i Kina, på grund af det lave lønniveau. Apple for eksempel, laver ikke noget selv. Alle deres phones, notebooks og pads bliver lavet af Foxconn i Kina.

De sidste 30 års globale neoliberalisme har betydet en massiv udflytning af industri fra Nord til Syd –  ikke mindst Kina. Antallet af industriarbejdere er raslet ned i USA og Europa og det er vokset med en halv milliard i Syd. Vi lever måske i et postindustrielt samfund, men verden er mere industriel end nogensinde, produktionen er blot flytte til Syd, på grund af det lave lønniveau og fordi vi troede at vi kunne slippe for udgifterne og konsekvenserne af forureningen af luft, jord og vand.

Denne nye globale arbejdsdeling betød en gylden æra for kapitalen med høje profitrater og billigere varer til forbrugere. Men den havde også en anden effekt:  En hidtil uset udvikling af produktivkræfterne i det globale Syd. Fremkomsten af ​​Kina som en global økonomisk magt var en utilsigtet bivirkning af ønsket om at udnytte det kinesiske proletariat. Kina skulle blot have været leverandør af billig arbejdskraft. Kapitalen i Nord skulle nok selv score profitten og bevare kontrollen.

Men sådan er det ikke gået. Kinas integrations i den globale kapitalisme har været anderledes end de øvrige lande i Syd. Kina stillede betingelser til investorerne, krævede indflydelse og udvikling af fælles projekter og beholdt en betydelig selvbestemmelse, blandt andet via kontrol over egen valuta, bank og finanssystem. Det har betydet at Kina har kunnet udviklet sin egen viden om produktion – ikke kun af tøj og sko, men avanceret elektronik, high speed tog, rumfart og så videre. Til stor ærgrelse for Vesten både økonomisk og politisk.  

Det særlige ved Huawei-elektronik er således at profitten går til Kinas kapitalister og ikke til amerikanske. Det gør måske ikke den store forskel for de kinesiske arbejdere. Men det er et tegn på USA faldende magt og Kinas voksende. En udvikling USA for enhver pris vil standse. Fængslingen af Huaweis finansdirektør og paranoiaen over Huaweis produkter er led i en ny ”kold krig” mellem Vesten og Kina. En konfrontation, der skal afløse krigen mod terror, med Kina som den nye trussel mod verden. En ”kold krig” der meget vel kan blive varm, med Trump i det Hvide Hus.      

Hvad angår Huaweis spionage og overvågning er der ikke noget konkret, men vi ved fra Snowden og andre whistleblowere, at USA via teleelektronik har spioneret og overvåget hele verden og sine egne borgere uhæmmet. Hvad angår kommerciel overvågning, så følger google via teleudstyr vores gøren og laden i detaljer.   

Huawei er tegn på at økonomisk magt og politisk indflydelse i verden er på vej væk fra det globale Nord og bliver mere spredt og mindre koncentreret. Det er måske ikke så ringe endda. Så Huawei er politisk set ikke værre end de andre – måske lidt bedre.

  

Der er ikke flere tekster