Det er mørkt udenfor og vi bruger alle sammen mere tid under dynen og foran skærmen. Men det private er politisk, og din feelgood mandagschiller kan blive en måde at uddanne dig selv og blive en bedre allieret på!
Er du queer person?
Er du queer person og har du kæmpet hårdt i den seneste omgang TERF war? Så anbefaler vi at du tager dig en chiller og ser denne her serie, som har et fedt soundtrack, er lækkert produceret og lader transkvinder overtage deres narrativ i den offentlige debat!
Er du ikke queer person?
Er du ikke queer person, så kom på banen og støt dine trans-kammerater, ved at uddanne dig selv og se denne her serie. Seriens analyser af feminitet og det at være kvinde er relevante for alle – ikke kun transkønnede. Husk også at støtte op om transkvinder når samtalen falder på emnet i fremtiden – både face to face og online.
Om Hunkøn
Serien “Hunkøn” portrætterer forskellige transkvinder fra forskellige klasser, med forskelligt kulturelt udgangspunkt og meget forskellige refleksioner omkring det at være transkvinde. I serien bliver der talt om alt fra privilegier, sexisme og transfobi, men også om feminisme og solidaritet! Kvinderne i serien har forskellige tilgange til både femininitet og seksualitet. Og selvom der er tale om en række casehistorier, bliver vinklen aldrig klichéfyldt eller nedgørende og emnet bliver ført op på et strukturelt niveau.
In short; transkvinder fortæller deres historie, på deres præmisser. Det er ikke noget man ser særlig ofte!
Se serien her!
Queer punx og oprør mod normer
I løbet af serien bliver der vist indslag fra blandt andet Ungdomshuset, hvilket vidner om det overlap der altid har været mellem queerkultur og den normkritik som punk-miljøet repræsenterer. Det er et overlap som har rødder tilbage til Queercore og Copenhagen Queer festival, HxN Dorthevej 61 queers og Queer Jihad som startede på Jagtvej 69 er rum og grupper hvor man før i tiden har kunne se det kulturelle overlap i København.
Kvinderne i serien har fået taletid om nogle feministiske holdninger, man sjældent ser i mainstream medier og serien er et friskt mix af pop- og queer-kultur.
Serien viser et tiltrængt kønsperspektiv i den offentlige debat og det bliver serveret på lækker vis – gratis public service! 👌
Kan vi sætte vores lid til borgerlige medier?
DR bringer en masse super problematisk indhold om transpersoner og når de poster om emnet på facebook, bliver debatten sjældent modereret godt nok. “Hunkøn” er ikke en overordnet kritik af cis-hetero-patriarkatet fra DR3s side, men i serien får kvinderne mulighed for at kritisere nogle af samfundets strukturer og fortælle om deres levede oplevelser som transkvinder. Man skal altså ikke se DR som en provider af woke indhold generelt, men her har de sgu lavet noget godt!
CIS-hetero-patriarkatet
CIS – CIS-kønnet, at ens køn stemmer overens med ens tildelte køn ved fødslen.
Hetero – Heteroseksuel
Patriarkat – Et patriarkat er et samfund, hvor maskulinitet bliver værdsat og hvor mænd historisk har mere magt og oplever mindre andetgørelse.
Samlingen af de tre ord, er en måde at fremhæve den norm der findes i samfundet når det kommer til køn og seksualitet, og hvilke magthierarkier de fordrer.
Er du stadig ikke klar til at komme ud i kulden?
Så er her en liste med andre anbefalinger som du kan få tiden til at gå med. Disse titler er både rimelig chill, underholdende og (i forskellig grad) noget man kan lære en smule af:
-
- Whipping girl af Julia Serano – måske verdens bedste bog. Kan lånes i Bogcaféen Barrikaden!
- I am Jazz – Reality TV-serie med fem sæsoner på TLC, hvor man følger Jazz – som ud over serien kommer med nogle seje indspark til den kønspolitiske debat i USA.
- Paris is Burning – filmklassiker med både transkvinder og andre queers i New yorks omkring 1990
- Orange is the New Black – TV-serie (med et til tider ret romatiserende forhold til det amerikanske fængselssystem) med Laverne Cox i rollen som fængslets frisør – endelig en transkvinde der spilles af en transkvinde!
- Herstory – webserie på 6 afsnit, der undersøger trans- og queer-kvinders forhold til dating, mens de navigerer mødet mellem identitet og begær.