Interview: Han fucker alting op***

”Af og til møder man et menneske, der giver udtryk for at ville en det bedste… ”

Jam Aden (f. 1994) er uddannet fra Graphic Storytelling på The Animation Workshop i Viborg. I løbet af 2022 udkommer han med de tre bind i tegneserietrilogien for børn og unge: Åndevandrer.

Her fortæller Jam om, hvad der inspirerede ham til at skrive serien og lidt om processen.

 

Tyran er første del i din trilogi, Åndevandrer. Hvad handler den om?

Tyran handler om venskabsdynamikker, og om hvordan en enkelt person kan ændre hele ens verden. Historien er i høj grad en fortælling om at være fanget i onde mønstre, man ikke er klar over eksisterer, indtil de bliver påpeget af andre.

Hvad har inspireret dig til at skrive bogen?

Jeg har altid været fascineret af monstre, kostumer og masker. Da jeg faldt over en masse billeder af traditionelle østeuropæiske kostumer, blev jeg inspireret til at designe monstre baseret på dem. Min proces starter ofte med enkelte scener, jeg synes, vil være flotte og spændende at tegne.

Den scene, der inspirerede mig til at lave selve historien, endte med ikke at være med i bogen. Men den udgjorde grundlaget for præmissen: Monstre isolerede fra omverdenen, styret af en tilsyneladende mere menneskelig leder.

Jeg er også inspireret af usundt venskab. Noget, der fyldte meget i mit liv, da jeg fandt på historien for nu år tilbage. Jeg kunne ikke finde en vej ud af det dengang, men jeg havde alligevel brug for at bearbejde mine følelser. Så jeg fortæller om det nu med masker og monstre.

Hvem er din hovedkarakter?  Hvordan blev han til?

Min hovedkarakter, Tyran, er jo en udgave af Loke, sådan som vi kender ham fra nordisk mytologi. Men han er også baseret på en virkelig person.

Af og til møder man et menneske, der giver udtryk for at ville en det bedste. Men det menneske ændrer karakter, og ens forhold bliver usundt. Tyran er baseret på en sådan person. Han blev over tid sin egen karakter, med fodfæste i børnementalitet og det fravær af empati, man ofte ser hos yngre børn. Og på trods af han ikke er i stand til at forbedre sig, holder jeg meget af ham.

Fortæl lidt processen med at skabe Tyran.

Tyran er mit bachelorprojekt fra The Animation Workshop i Viborg. De to følgende bøger, Shaman og Vølve, er skabt efterfølgende. TAW var, for mig, en ekstrem god kultivator for at skrive og lave kunst. Historien er gået gennem mange redigeringsfaser og med hjælp fra både lærere og medstuderende, uden hvem bogen ville have set helt anderledes ud.

 

Hvilke emner, oplevelser eller karakterer har inspireret dig særligt?

Jeg var meget optaget af filmen ”Where the Wild Things Are” (baseret på børnebogen af samme navn), da jeg lavede Tyran. Det er en meget ubehagelig film, og jeg ville gerne prøve at skabe den samme følelse af ubalance i venskaber; ulighed og frygt karaktererne imellem. Det var også omkring den tid, at min forkærlighed for folklore rigtigt begyndte at slå rod, hvilket jeg håber, man kan mærke, når man læser historien.

Hvad betyder det for dig at skrive?

Det er et sjovt spørgsmål, for det er først for ganske nylig, at jeg overhovedet er begyndt at se mig selv som forfatter. Og det til trods for at jeg har lavet mine egne tegneserier, i form af webcomics, siden jeg var 17. Og før det lavede jeg små billedbøger med karakterer fra tv-serier, jeg kunne lide, og med mine egne karakterer. Efter at jeg er begyndt at arbejde professionelt med kunst, er det gået op for mig, at det ikke er nok bare at tegne. Man skal jo også fortælle. Jeg elsker at skrive historier, og det sjoveste for mig er processen i at få alt til at gå op i en større enhed. Hvad passer hvor? Hvordan kan man overraske sine læsere (og sig selv!)? Hvad vil den her karakter gøre, når vedkommende bliver presset til bristepunktet?! Og når puslespillet er løst, og historien ligger dér, spritny foran mig, elsker jeg at kaste mig ud i at tegne den. For mig hænger tekst og billeder sammen, jeg kan ikke skrive uden at forestille mig det visuelle, og så er jeg bare heldig med, at jeg også kan tegne!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tyran – Åndevandrer 1 udkommer den 21. april.

Shaman – Åndevandrer 2 udkommer til august.

Vølve – Åndevandrer 3 udkommer til oktober

Der er ikke flere tekster