Morgensolen stiger langsomt over Holmens bro foran Christiansborg i det centrale København. Konfront var med da aktivister fra Extinction Rebellion slog øjnene op til den enogtyvende time af deres blokade af broen, med det mål at forlange at få regeringen til at er erklære klima undtagelsestilstand og handle på at forhindre yderligere klimaforandringer. Talsperson Birgitte Digrid fra Extinction Rebellion fortalte om blokaden og deres tanker om civil ulydighed.


I har nu blokeret Holmens bro i snart 24 timer. Hvordan er det gået?

Det er gået godt og der har været god stemning. Vi har haft opbakning fra de lokale og har haft besøg af forskellige talere og forskere folk der er kommet og har lavet workshops med os. Så generel god stemning”

Hvordan har kommunikationen været med politiet, i har jo faktisk fået lov at være her, er i overraskede over det?

Vi tænkte faktisk at det kunne gå begge veje, enten så satte man alt ind på at stoppe os og fjerne os eller også fik vi lov til at være her. Det blev så det sidste og det betyder så af kommunikationen med politiet har været nem. VI har informeret dem om hvad vi gjorde og så har de så forholdt sig til det.”

Extinction Rebellion havde sørget for masser af bannere, en mobil enhjørning og genbrugssortering på blokaden

Flere af de taktikker der har været i England og nogen gange her har målet været at bruge anholdelser som et middel til at opnå opmærksomhed og mobilisere. De sidste par gange der har været aktioner og her har der ikke været anholdelser, vil i mene at det er en taktik fra politiet for at passificere jer og hvordan forholder i jer til det?

“Jeg kan ikke give et bud på om det specifikt er en taktik fra politiets side. Man kunne se at dem der kom her da vi satte op var ikke opmærksomme på hvem Extinction Rebellion var. Man kan jo se at vi tydeligvis bliver behandlet anderledes end andre bevægelser her i Danmark, så det er klart at der er en forskel der. Hvordan vi tilpasser os det kan jeg ikke udtale mig om, jeg tror det er vigtigt at forstå at civil ulydighed er et redskab der kan indebære arrest, men hvis du kan opnå det samme uden arrest, så er vi også glade kan man sige. Det siger jeg fordi jeg var med i Tjekkiet hvor vi blokerede et kulkraftværk og politiet havde samme strategi. Vi havde forventet voldsom politi repression men de valgte at lade os side foran kraftværket i tre dage. Selvom vi blokerede alle indgange så valgte de bare at klippe hul i deres eget hegn så de kunne køre biler ind et andet sted og det var tydeligt at de ville undgå en konfrontation. Det var en sejr idet det fik kæmpe opmærksomhed i de tjekkiske medier, da året forinden havde talt om øko-terrorisme men nu anerkendte klimakrisen og dækkede aktionen positivt. Det for mig er et eksempel på at man godt kan lave civil ulydighed uden arrest og stadig opnå et positivt resultat. Det er vigtigt at understrege at der er forskellige holdninger indenfor Extinction Rebellion til det her.”

Har der været nogen politikere nede fra borgen og snakke med jer?

Store mobile skilte blokerede adgangen til Holmens bro hvor aktivisterne overnattede, hørte oplæg, lavede workshops og diskuterede med forbipasserende

” Nej det har der ikke. Og vi har heller ikke inviteret dem. Det der jo er styrken på mange måder er at der er en enorm bred og divers klima bevægelse og når vi står her er det jo i fodsporene på mange der har lagt et stort stykke arbejde inkluderende at tale med politikere og forklar dem alvoren, så det har ikke væres vores første prioritet at snakke med dem. Den rolle er ligesom blevet taget. Dialog er altid fedt, men vi har valgt at sige: det er afprøvet, nu forsøger vi med nye metoder. “

Har i tænkt jer at gentage aktionen?

” Det kunne godt være, man kan håbe at det ikke bliver nødvendigt og at der sker et radikalt skift indenpå borgen og i befolkningen og den måde vi taler om klimaet på. Civil ulydighed er sidste udvej og det har jo også større eller mindre konsekvenser for folk der lever deres hverdag. Men hvis vi ikke ser den nødvendige handling så står vi her igen.”

Artiklen er en opfølgning på den tidligere artikel om blokaden som han læses her.

 

Der er ikke flere tekster