Protest: Frihed for Öcalan!***

Nu er det nok! Bryd isolation af Abdullah Öcalan


Af FeyKurd ( Sammenslutningen af Kurdisk Foreninger i Danmark)

Kurdere over hele verden protesterer kidnapning af Öcalan. Det sker den 15. februar. Den kurdiske leder Abdullah Öcalan har siden 15. februar 1999 været fængslet på den tyrkiske fangeø Imrali. Abdullah Öcalan måtte forlade sit opholdsted i Syrien 9. oktober 1998. Tyrkiet truede Syrien på daværende tidspunkt om, at de ville invadere landet, hvis ikke Abdullah Öcalan forlod Syrien. Tyrkiets reelle krigeriske trusler mod den Syriske befolkning fik d. 9. oktober 1998 Öcalan til at forlade Syrien.

Öcalan kom til Grækenland, men på grund af pres fra USA, Storbritannien og Israel måtte han tage til Rusland. Han blev nægtet ophold i Rusland og rejste videre til Italien, hvor han heller ikke fik lov til at blive for at etablere en fredelig løsning på det kurdiske spørgsmål. Fredens rejse blev saboteret den 15. februar 1999 i Kenya, og han blev taget til fange og overdraget til fængslet på den tyrkiske ø Imrali.

Öcalan, som er grundlægeren af Kurdistan Arbejderparti (PKK), opfattes fortsat som værende leder af PKK på trods af 20 års isolationfængsling. Hans rolle som primær-forhandler under de nu fejlslagne fredsforhandlinger tilbage i 2013 demonstrerede tydeligt, at han af kurderne anses som deres ideologiske leder, og at han er i stand til at få begge parter til at mødes ved forhandlingsbordet.

Öcalans lederskab og analytiske evner har gjort ham til en central person, der kan bane vejen for en demokratisk løsning på det kurdiske spørgsmål, der i de sidste 40 år har kostet mere end 50.000 menneskeliv. Siden fredsforhandlingerne blev afbrudt, er Öcalan blevet udsat for en omfattende isolation, hvor han ikke har haft mulighed for at møde sin familie og advokater.

Han er nøglen til en fredelig løsning. EU har et ansvar for Öcalan liv, da han var  kommet til EU 1999, hvor han i eksil ville skabe en fredelig løsning på det kurdiske spørgsmål.

Lige nu sultestrejker kurderne over hele verden for at vise deres solidaritet med fængslede ledere og følger situationen meget nøje i Tyrkiet. Den fængslede parlaments medlem LEYLA GÜVEN indledte sultestrejke den 8. november 2018. Leyla har forklaret, at hun indledte sultestrejken i protest mod den forværrede isolation af den fængslede kurdiske leder, Abdullah Öcalan, samt at hun kræver en fair rettergang for samtlige fængslede politikere i Tyrkiet. Hun har sultestrejket i 93 dage nu.

Vi er dog uforstående over for at Vesten ikke fordømmer Tyrkiets gerninger.  Tyrkiet som NATO-medlem og skrev under på samtlige internationale konventioner og ikke liver op det til det. Vi opfordrer på det kraftigste internationale institutioner, herunder FN, til at presse Tyrkiet til at ændre sin kurs over for den kurdiske leder, da vi mener, at han har nøglen til fredelig løsning.

Vi mener også, at EU er forpligtet og har ansvar for Öcalans liv.

Der er ikke flere tekster