Blog: Forsvarsminister har forbindelser til våbenhandel mellem USA og Tyrkiet***

USA’s viceforsvarsminister Patrick Shanahan, som vil overtage for den afsatte forsvarsminister James Mattis til januar, har betydelige forbindelser til våbenhandlen mellem USA og Tyrkiet – et foruroligende træk, idet USA’s præsident Donald Trump støtter Tyrkiets præsiden Recep Tayyip Erdogans trusler mod det nordøstlige Syrien.


af Meghan Bodette

“Jeg er glad for at kunne meddele, at vores meget talentfulde vicegeneralsekretær, Patrick Shanahan, vil påtage sig titlen som fungerende forsvarsminister med start den 1. januar 2019. Patrick har en lang liste over resultater under hans tjeneste som stedfortræder og tidligere hos Boeing” skrev Trump på Twitter søndag morgen.

Shanahan kom til Boeing i 1986 og arbejdede der i over 30 år. Han havde ingen tidligere regeringserfaring, da han blev udnævnt til viceforsvarsminister. Ifølge hans officielle forsvarsministeriumsbiografi havde han bemærkelsesværdige roller “som vicepræsident og administrerende direktør for 787 Dreamlineren, hvor han ledede programmet i en kritisk udviklingsperiode; som vicepræsident og administrerende direktør for Boeing Missile Defense Systems, hvor han havde opsyn med Ground-based Midcourse Defense System, Airborne Laser og Advanced Tactical Laser; og som vicepræsident og administrerende direktør for Boeing Rotorcraft Systems med ansvar for Apache, Chinook og Osprey.” Hans sidste rolle hos Boeing, før han gik til forsvarsministeriet, var som virksomhedens seniorvicepræsident for forsyningskæder og drift.

Shanahans rolle med at administrere Boeing Rotorcraft Systems er den mest direkte forbundne med Tyrkiets krig mod kurderne. USA offentliggjorde først det mulige salg af CH-47F Chinook-helikoptere til Tyrkiet i 2009 som en del af et salg vurderet til 1,2 mia. USD. Forsvarssamarbejdsagenturet (DSCA) bemærkede, at den primære entreprenør ville være Boeing-selskabet i Ridley Park, Pennsylvania – et program, som Shanahan havde ledet.

Boeings tyrkiske baggrundsmateriale rapporterede, at “i 2016 færdiggjorde regeringerne i Tyrkiet og De Forenede Stater salget af 11 CH-47F Chinook-helikoptere via regeringskanaler. Den oprindelige ordre indeholdt 6 CH-47F Chinooks, som Boeing leverede i 2016 med endelig levering i november 2016. Landet bestilte også 5 flere Chinooks, hvilket fik det samlede antal op på 11, der skulle leveres gennem 2019.”             

DSCA-meddelelsen sagde, at Tyrkiet ville bruge helikopterne til at “opfylde nuværende og fremtidige krav til troppebevægelse, medicinsk evakuering, flyhentning, faldskærmsaktioner, søgning og redning, katastrofehjælp, brandbekæmpelse og tung konstruktion … [og til at] styrke sit hjemlands forsvar, afskrække regionale trusler og forbedre mobilisering og respons i forbindelse med humanitære indsatser og katastrofer.”

 Menneskerettighedsorganisationer – og USA’s udenrigsministerium – har bemærket amerikanskproduceret militært udstyrs rolle i tyrkiske grusomheder i årtier. Størstedelen af fly og helikoptere, der anvendes af det tyrkiske luftvåben, er af amerikansk oprindelse. Et dokument fra 1995, med titlen Rapport om Menneskerettighederne i Tyrkiet og Situationen på Cypern, bemærkede, at helikoptere fra USA er “allestedsnærværende” i Tyrkiet, og at der ikke var nogen tvivl om, at de var blevet brugt til at transportere sikkerhedsstyrker, der udførte tortur og gennemførte vilkårlige tilbageholdelser og forsvindinger i begyndelsen af 1990’erne.

Shanahans tilsyn med Boeings internationale forsyningskæder har flere indirekte forbindelser til tyrkiske krigsforbrydelser. En nøgleleverandør og partner hos Boeing i Tyrkiet er Tyrkiet Aerospace Industries (TAI) – Tyrkiets statsstyrede militære og kommercielle luftfartsselskab. TAI producerer dele af flere Boeing-fly samt komponenter til andre vestlige fly, som Tyrkiet køber – for eksempel de F-16’er, der blev brugt til at bombe Afrin, Shingal og Makhmour i år. Boeing finder TAI værdifuld som en del af deres forsyningskæde, idet det hedder, at “i april 2018 blev TAI anerkendt som ‘Årets leverandør’ for dets bidrag til Boeings succes ved at dele risiko og støtte langsigtede relationer, der fremmer virksomhedens strategiske mål.” Prisen blev givet mindre end et år efter, at Shanahan forlod sin rolle som seniorvicepræsident for forsyningskæder og drift i selskabet for at påtage sig sin rolle som viceforsvarsminister.

Trump hævdede, at han havde drøftet “udvidet handel” under et bilateralt telefonopkald med Erdogan, i et Tweet, der blev offentliggjort kun tretten minutter efter meddelelsen om Shanahans udnævnelse, og USA meddelte et salg på 3.5 milliarder dollars af patriotmissiler til Tyrkiet tidligere denne uge. Valget af en forsvarsminister med Shanahans baggrund på dette tidspunkt tyder på, at Trump-administrationen planlægger at eskalere amerikansk militær støtte til Tyrkiet – selv mens tyrkiske embedsmænd truer med at begå massakrer i det nordlige Syrien.

USA har længe været Tyrkiets største våbenleverandør, og Tyrkiet er en af ​​de 10 største købere af amerikansk militært udstyr globalt. Tyrkiet modtager også betydelig militær hjælp gennem programmer som ‘Sektion 1206 Train and Equip Authority’, som støtter udenlandske militære styrker i bekæmpelse af terrorisme og militære og stabilitetsoperationer, hvor USA deltager, og det internationale program for militær uddannelse og træning, som træner udenlandske styrker.

Der er ikke flere tekster