Den 4. juni modtog vi den hjerteskærende meddelelse om, at en asylansøger havde begået selvmord i Ellebæk efter han havde været indespærret der i tre måneder.


Af Luk Ellebæk, foto af Britta My Thomsen

Fra kilder inde fra Ellebæk ved vi at han dagen inden sin død havde bedt politiet om at blive sendt til Tyskland, hvor han tidligere havde forsøgt at søge asyl, men fik besked om at han skulle sendes tilbage til det land han var flygtet fra. Hvor er det absurd at vores asylsystem koster endnu et liv. Kast dig med ind i kampen for at lukke Ellebæk!

I Ellebæk sidder folk indespærret under nogle af de mest restriktive og absurde forhold, vi har i Danmark. Samtidig skal de navigere i et uforståeligt juridisk system, hvor årsagerne til deres fængsling kan ændre sig fra retsmøde til retsmøde. Retsmøder som for det meste foregår som en proforma sag for politiet og udlændingemyndighederne. Det betyder, at man som indsat aldrig kan vide, hvornår man bliver løsladt, eller hvorfor man er fængslet i første omgang eller hvad der er ens juridiske rettigheder og muligheder. Man har ingen muligheder for at påvirke sit liv eller forudsige sin fremtid. Det er veldokumenteret hvor psykisk skadeligt, det er at behandle folk på den måde, og det er langt fra første gang, nogen har og har forsøgt at tage livet af sig inden for Ellebæks mure. Ellebæk er tidligere blevet skarpt kritiseret af Ombudsmanden, Amnesty International og Institut for Menneskerettigheder, netop for disse forhold.

Et menneske har følt, at hans liv absolut ikke havde nogen værdi. Det er ikke til at forstå, at de omstændigheder, der skaber den slags desperation og håbløshed i et menneske, er politisk bestemte. Det er kynisk og uforsvarligt. Vores tanker går til hans familie, venner og de andre indsatte i Ellebæk.

Vi kender ikke de konkrete detaljer om selvmordet, men vi kender det sted, hvor det skete. Vi kender Ellebæk, og det er nok! Et sted, der nedbryder folk og fratager dem alt, hvad de har at leve for. Det er et sted der skal lukkes!

Igennem sommeren vil vi køre en stærk kampagne der slutter af med en stor aktion. Vi vil lægge pres på fængslet helt konkret samt de politikere og myndigheder der opretholder det. Følg med her på konfront og på vores facebook: https://www.facebook.com/closeellebaekprison/

Her er et lille udsnit af vores planer hidtil

17 juni – 24 timers protestaktion:

https://www.facebook.com/events/633039510509450/

20. juni – støttekoncert i Ukirke:

https://www.facebook.com/events/449386915852414/

Igennem sommeren vil vi forsøge at være tilstede ved så mange kulturelle events som muligt og fortælle om kampagnen.

30. August til 1. september – En hel weekends protestcamp der slutter af med en stor aktion imod Ellebæk.

 

Kom ind i kampen for at få Ellebæk lukket!

Der er ikke flere tekster