Liebig34 er et anarkistisk, queerfeministisk separatistisk kollektiv, som udfordrer patriarkatet, udvikler feministisk teori og skaber rum for kønsminoriteter og kærlighed. Men efter huset blev opkøbt af en af Berlins mest dominerende boligspekulanter har deres fremtid været uvis og mængden af chikane fra politiet stiger og stiger.


Huset og dets historie

I 1990 blev Liebigstrasße 34 i Berlin besat og fra 1999 har huset været separatistisk, men formen har løbende ændret sig, i takt med at den feministiske teori har det. På nuværende tidspunkt definerer huset sig som et sted uden beboere som er CIS-mænd, men ellers åbent for alle kønsidentiteter. I et rum uden mænds dominans og hverdagssexisme, arbejder beboerne målrettet med at undersøge nuancerne i privilegier, både på deres møder og i praktisk arbejde på huset.

Liebig34 har omkring 40 beboere, som oplever forskellige slags undertrykkelse; personer uden økonomiske privilegier, personer som falder udenfor køn- eller seksualitetsnormer, personer som står på kanten af det etablerede system i kraft af ting som statsborgerskab eller straffeattest. De prøver internt at udfordre de hierarkier som samfundet skaber og det er deres erklærede mål at kunne rumme personer som der ellers ikke gives plads eller hjem til i samfundet. 

Alle mødes de omkring anarkisme og queerfeminisme, men derudover bringer husets forskellige beboere også forskellige politiske projekter med sig, som gør at huset har aktivistiske tråde ud i mange forskellige miljøer. For eksempel sexarbejderes rettigheder, animal liberation, anti-repression, anti-gentrification, transaktivisme, anti-colonialisme og no borders-aktivisme.

This slideshow requires JavaScript.

Ud over at være bolig for en masse mennesker, et par hunde, katte og rotter, rummer huset også både en “infolade” eller bogcafé ved navn Daneben, som samler og sælger feministiske bøger og zines, samt caféen L34 hvor der er koncerter, filmfremvisninger, folkekøkkener, workshops og samtalecaféer. Begge disse rum er drevet af eksterne aktivistiske grupper, men ved større projekter, som for eksempel en tilbagevendende flerdags feministisk festival, arbejder grupperne både sammen med kollektivet og andre aktivister fra hele Europa.

Liebig34 har også lavet et væld af demonstrationer og aktioner gennem tiden, og vist at feminisme kan være militant, sjovt, omsorgsfuldt og udfordrende.

Juridisk kaos og politirepression

I 2008 blev huset opkøbt af Gijora Padovicz, som ejer mere end 2000 ejendomme i Berlin og er notorisk kendt for at bidrage til gentrificeringen i byen, ved at skubbe beboere ud af deres hjem, rive historiske kollektiver ned og bygge dyre luksuslejligheder i stedet. Han er kendt for at ville have størst mulig profit ud af sine projekter, og i hele Berlin kan man mærke at der ikke er fokus på beboernes behov, men på penge.

Dengang blev der udarbejdet en 10 årig lejekontrakt, efter flere forsøg på at få lov til kollektivt at købe huset tilbage. Den kontrakt udløb ved årsskiftet og siden da har beboerne gået en uvis fremtid i møde. 

Samtidig har Liebig34 oplevet en ekstrem optrapning af politiets tilstedeværelse og chikane af husets beboere. Umotiverede registreringer og ID-tjek af både beboere og gæster, civile betjente som overvåget huset eller forfølger folk når de skal ud og handle eller i skole, er blevet absurd hverdag. Den 20. juli trængte politiet ind i huset for at gennemføre en ransagning og alene i løbet af den sidste uge har politiet to aftener mødt talstærkt op og med hollændervogne, mandsopdækning af huset og spots gennem vinduerne.

D. 14. september var der planlagt retsmøde omkring husets rydning, men dette blev uden forklaring udskudt. Næste dato for retsmødet er sat til d. 15. november og selvom der er risiko for en rydning af huset efterfølgende er husets beboere klar på at yde modstand og forsvare det vigtige sociale mødepunkt som huset i årevis har udgjort for feminister.

Støt Liebig34

D. 2. November er der indkaldt til en stor demonstration og opfordringen fra Liebig34 er klar; Forstyr, markér og sabotér! 

Hvis du er i København, kan du støtte Liebig34 ved at dukke op til støttefest i Bumzen d. 25. oktober. Der er også arrangeret bustur til demonstrationen d. 2.november, som du kan høre mere om til infomøde d. 28. oktober.

 

Der er ikke flere tekster