Grækenland: Den græske stat angriber og rydder Exarchias flygtningecentre.***

I de tidlige morgentimer søndag den 26. august rykkede hundredvis af kampklædte betjente ind i Exarchia kvarteret i det centrale Athen. Kvarteret der er kendt for sine mange besatte huse og selvstyrende rum, er i de seneste år blevet udsat for adskillige trusler om rydning fra den græske stat. Fire besatte huse blev ryddet og alle flygtninge anholdt og sendt til inhumane deportationslejre.


De fleste på den danske og europæiske venstrefløj kender navnet Exarchia. Stednavnet der referer til et kvarter i den græske hovedstad Athen, har siden det græske militærdiktaturs fald fungeret som et centrum for anarkister og venstreradikale i Grækenland. I kølvandet på flygtningekrisen har kvarterer i de sidste par år, været hjem for tusindvis af flygtninge som enten ikke har fået plads i regeringen og NGO’ernes flygtningelejre, andre igen ønsker ikke at bo i lejrene der ligger isoleret fjernt fra byerne.

Konfront skrev for et år siden om det selvstyrende flygtningecenter Clandestina, der blev ryddet af den daværende Syriza regering samtidig med to andre huse ved navn New Babylon og Azadi samt det quer feministiske squad Cyclopia.

I lighed med med Clandestina, har både græske og internationale aktivister hjulpet til med at finde rum til de flygtninge som står uden tag, og ydet dem alt fra lægehjælp til mad og et sted hvor de kan selvorganisere sig og have et hjem med relativt trygge rammer.

Exarchia har både på grund af sin radikale politiske kultur og som hjemsted for flygtninge, været en torn i øjet på den Græske stat under den ”socialistiske” Syriza regering under Alexis Tsipras og den nyligt valgte premiereminister Kyriakos Mitsotakis fra partiet Nyt Demokrati der fortsætter Syrizas linje.

Mitsotakis har fra starten af sin valgperiode haft en erklæret vendetta mod Exarchia som han kalder for et lovløst område og arnested for kriminelle og ekstremister. Indtil søndag forblevet det dog ved trusler.

Men søndag den 26. august rykkede Grækenlands politi ind med skjolde, pansrede køretøjer og svingende knipler. I hurtig rækkefølge blev de besatte centre Spirou Trikoupi 17, Transito, Rosa de Foq og Gare ryddet og beboerne anholdt. De som var flygtninge er efterfølgende blevet tilbageholdt uden besked om hvor de bliver flyttet. Ti personer uden dokumenter kan forvente at blive sendt til deportationslejren Amygdaleza.

Indgangene til Spirou Trikoupi bliver muret efter rydningen af squattet

Efterfølgende har talspersonen for den græske føderation af politi betjente, Stavros Balaskas, udtalt at ” politiet fungerer som en støvsuger der suger alt skraldet ud af exarchia” hvor til han tilføjede at flygtninge var ” irriterende støv” og at centrene var fyldt med kriminelle og ekstremister.

Der har sidenhen været indkaldt til flere solidaritets demonstrationer og der mobiliseres stadig fra aktivisterne fra spirout Trikoupi 17 som kan følges her. To aktivister fra Gare centret er sidenhen blevet løsladt og afventer deres retssag den 9. september.

Konfront følger udviklingen i Athen

Der er ikke flere tekster