Den Demokratiske Kurdiske Folkeforsamlings tale til Antifascistisk 1. Maj 2022. Talen blev holdt på Den Røde Plads i København.


Tale af Den Demokratiske Kurdiske Folkeforsamling

 

Kære kammerater,

Imperialismens lever og vokser på kriser

Det koster lighed og samfundets frihedsrettigheder.

Under de forgangne år med vidtrækkende indgreb på frihedsrettigheder og en total negligering af behovet for en global solidarisk indsats overfor pandemien, steg verdens rigestes formuer lige så meget som de forrige 14 år tilsammen. Mens vi herhjemme nyder af en tilbagevending til normalen, så går der i vid udstrækning stadig en økonomisk chok igennem det globale syd og med dertil følgende nye magtbalancer.

Straks som vesten påbegynder en normalisering i hverdan, bliver vi kastet i en krise med den russiske invasion i Ukraine. Samfundets politiske reaktionsevne holdes i skak og den globale magtfordeling forsøges etableres på ny. 

Netop ud af denne krise forsøger et neoosmannisk Tyrkiet at generobre sin globale omdømme, der har lidt et knæk i kølvandet på en afslutningen af fredsforhandlingerne med den kurdiske folkeleder Abdullah Öcalan. Siden 2015 har det tyrkiske krigsapparat tusinder af civiles liv på samvittigheder. Endnu flere politiske repræsentanter, akademikere, journalister og aktivister er spærret ind bag tremmer, og der hersker i dag en de facto undtagelsestilstand under ledelse af præsident Erdogan. 

I skyggen af sit NATO-medlemskab, har sat landets økonomisk stabilitet over styr i en fuldblodskrig mod kurdere og Kurdistans fire dele. 

De fleste af de våben, Erdogan har brugt i sine massakrer, er blevet købt fra Tyskland, England og Frankrig. I de første tre måneder af 2021 har Tyskland tilladt våbensalg til Tyrkiet til en værdi af 9  mia. Euro.

På denne måde er samfundet splittet og delt op, med krige nogle steder og med racistiske, højreorienterede politikker bygget på frygt i andre regioner.

Vi skal på gaden den 1. maj!

I lyset af angrebene fra imperialisterne alle steder i dag er det nødvendigt, at de progressive revolutionære forener sig og deltager i kampen.

Vi kurdere i Danmark er på gaden 1. maj. Vi mødes i skyggen af det de globale kriser, hvor alt bliver mere vanskeligt. Vi opfordrer arbejderklassen og arbejderne, antifascister og antikapitalister til at slutte sig til kampen mod imperialistiske angreb og igen at råbe, at vi ikke vil betale regningen for krisen.

Det kurdiske folk, hvis eksistens og rettigheder nægtes, har i årtier ydet en episk modstand for at bevare og udleve deres kultur, sprog og politiske rettigheder. De har oplevet mange ofre og martyrer og har lidt megen smerte. Men de bøjer sig ikke for det fascistiske regime i Tyrkiet. Kurderne har været udsat for undertrykkelse, udnyttelse og undertrykkelse, men de har rystet dette åg af sig med stort mod og heltemod.

I løbet af denne kamp har kurderne skabt menneskelige, fredelige og etiske værdier. De arbejder hver dag for et multikulturelt Kurdistan og Mesopotamien, hvor fredelig og ligeværdig sameksistens er mulig, og hvor der findes et grundlæggende demokrati, og hvor kvinderne er befriet. Social forandring er mulig selv under vanskelige omstændigheder, som revolutionen i Rojava har vist. Det fascistiske regime i Tyrkiet forsøger at ødelægge denne bevægelse og lægge folket i lænker. Siden den 17. april har den gennemført morderiske angreb i de områder, hvor de kurdiske guerillastyrker befinder sig. Det forsøger at besætte Kurdistan med luftbombardementer, kemiske våben og landstyrker. De efterlader alene massiv ødelæggelse på naturen, for guerillaen står stærk som aldrig før.

Vi er samlet i dag under arbejdernes internale kampdag for en fælles front mod imperialismens forlængende arme i Mellemøsten, og vi vil arbejde på at slå kræfterne sammen med den danske venstrefløj. Man kan derfor møde os til Antifascistisk 1. maj, hvor vi har slået et bord op for mere information. Her kan man også skrive under på internationale underskriftskampagne for frihed til politiske fanger or demokrati i Tyrkiet.

Tak for jeres tid – LÆNGE LEVE 1.MAJ

Der er ikke flere tekster