Irak: De forhadte Tuktuks er blevet symbolet på protesterne i Irak***

De kreative revolutionære irakere har erstattet hammer og segl-symbolet med Tuktuken. Det populære transportmidel er blevet symbolet på irakernes håb for revolution og frihed.


Af Ashlin Kedas

Tuktuken er demonstranternes kampvogn mod hærværkspolitiet. Da demonstrationerne startede 1 oktober 2019, blev Tuktuks brugt i frontlinjen, som er lige foran broen Al Jumhoria ved Green Zone i Bagdad.

Green zone er det område, hvor den Irakiske  regering, parlamentet og statsministeriet ligger. Bygningerne der udgjorde nogle af Saddam Husseins gamle paladser, huser i dag de forskellige ministerier. Green zone, ligger på den anden side af Tigris-floden i Bagdad og også her ligger den største amerikanske ambassade i verden. På den anden side af Tigris-floden er Tahrir Square, hvor demonstranterne er samlet og protestere mod systemet, den stigende korruption og den store arbejdsløshed.

Tuktuken bliver brugt som transportmiddel for nogle af de fattigste. Det er billigt, og de kan komme lettere gennem de store trafikpropper, som er dagligdag i Irak. Tuktuks har længe været forhadte, fordi taxachaufførerne har fået konkurrence, de skaber trafikpropper og larmer. Myndighederne har forsøgt at bekæmpe udbredelsen af Tuktuken. Myndighederne har f.eks. sørget for, at i de finere og rigere kvarterer, er der ingen adgang til Tuktuks, fordi man mener det vil skabe mere kaos.

Tuktukens rolle i protesterne lige nu er at tjene som erstatning  for ambulancer, lige så snart militæret skyder med kugler og tåregas, som har dræbt flere mennesker fordi de specifikt skyder efter ansigterne og hovederne, står tuktuks klar til at køre folk til teltområdet ved Tahrir square. Her kan de sårede blive behandlet af frivillige farmaceuter, sygeplejere og læger. Hvis der er brug for det, kører tuktuks de sårede til hospitalet, fordi de er hurtigere og chaufføren er fyldt med den revolutionære adrenalin i blodet.

Billede af Ashlin Kedas

 

Tuktuk chauffører tager ikke imod penge ved Tahrir square og områderne hvor protesterne foregår. Derimod får de samlet penge fra udlandet, og under proteserne kan man bidrage til benzinen. De ser det som deres bidrag til revolutionen, og det er dem der står uden nogen form for beskyttelse når de står foran hærværkspolitiet.

Hærværkspolitiet er dem, som lige nu bruger våben og åben ild mod demonstranterne, og det er dem der har lukket broen af, så demonstranterne ikke kan komme over broen. De bliver af protesterne også kaldt ”politiet mod folket”, fordi demonstranterne mener, at de bekæmper folket.

Protesterne har været i gang i siden 1 oktober, og er stadig i gang. Folk protestere mod et system, som ikke fungere. De protestere mod politikere og parlamentarikere, som er korrupte og nogen politikere har endda været ude og indrømme at dette er rigtigt og har fortalt at hele det irakiske parlamentariske system er gennemsyret af korruption og nepotisme. Folk er trætte af det. Mistilliden til regeringen bliver større og større for hvert øjeblik der går.

 

Der er ikke flere tekster