Solidaritet: Danske kunstnere går sammen for Nordsyrien***

I morgen, fredag d. 20. december, er der stor støttekoncert for Rojava, Nordsyrien. Det foregår i Pumpehuset i København fra kl. 19.30. Blandt andet Savage Rose, Trypical Cumbia og Carsten Jensen optræder til støtte for ofrene for den tyrkiske invasion af Rojava.


Den 9. oktober 2019 sænkede mørket sig atter over Syrien, denne gang den Demokratiske Konføderation i Nord- og Østsyrien, som også er kendt under navnet Rojava. Området, der siden 2012 har udgjort en feministisk, demokratisk og fredelig enklave i det ellers krigshærgede land, blev udsat for en voldsom, folkeretsstridig invasion. USA trak sig ud af området og efterlod de kurdiske styrker – som er gået forrest i kampen mod Islamisk Stat – i kløerne på den tyrkiske hær. I løbet af et par uger mistede flere hundrede civile livet, og hundredetusinder blev drevet på flugt. USA og de europæiske stater så stiltiende til, men græsrodsorganisationer i Danmark og resten af verden fik stablet store demonstrationer på benene, og fik sat en kæp i hjulet på dele af den tyrkiske militærøkonomi.
Situationen i Rojava er dog kun blevet forværret siden. Den militære aggression og den etniske udrensning fortsætter. Amnesty International har anklaget Tyrkiet for brug af kemiske våben. FNs samarbejdsorganisation for nødhjælp, OCHA, har varslet, at op mod 400.000 mennesker kan være fordrevet. De lokale myndigheder har anmodet det internationale samfund om støtte til at sætte en stopper for invasionen, og i endnu større omgang at assistere med at håndtere nødsituationen.

Derfor er en række danske kunstnere og forfattere herhjemme gået sammen om et støttearrangement for civilbefolkningen og de lokale myndigheder i Rojava. Jonas Eika og Carsten Jensen inviterer i samarbejde med Rojava Alliancen til en støttekoncert med blandt andet Savage Rose og Trypical Cumbia, samt indslag fra blandt andet Hjalte Tin og Nina Rasmussen – og en skype-forbindelse direkte til selvstyret i Nordsyrien.

Indtægterne går gennem den humanitære organisation Heyvar Sor ubeskåret til de lokale myndigheder i Nordsyrien.
Mere info om eventet kan findes på facebook:
Der er ikke flere tekster