Mandag den 16. marts 1992 ved middagstid sprang en voldsom bombe i Søllerødgade 33 på Nørrebro i København.
Lokalet tilhørte Internationale Socialister og ét af vores medlemmer, den 28-årige Henrik Christensen, befandt sig i lokalet. Henrik blev dræbt på stedet, og livet væltede for Henriks nærmeste og for mange kammerater i Internationale Socialister.
Af Lene Junker
I 1992 var der en række voldsparate grupper på den yderste højrefløj både i Danmark, Sverige og Tyskland.
Og det var ikke første gang, at antiracister blev overfaldet og venstreorienteredes lokaler angrebet.
Det antiracistiske arbejde var samlet og koordineret gennem Fællesinitiativet mod Racisme. Internationale Socialisters medlemmer, herunder Henrik, var en aktiv del af den antiracistiske kamp
Samme aften samledes mange i Søllerødgade for at vise deres medfølelse og forfærdelse over det, som var sket.
Internationale Socialister kom under et voldsomt pres. Dels fordi alle var forfærdede og rystede over drabet på Henrik, dels fordi vi frygtede flere bomber og flere angreb. Og endelig fordi politiet hurtigt gik ud med en teori om, at bomben var sprunget ved et uheld, mens Henrik selv havde arbejdet med den. Politiet luftede også andre teorier om jalousi mellem medlemmer af Internationale Socialister, forbindelser til IRA’s væbnede fløj i Irland og et opgør på venstrefløjen.
Vi og mange andre afviste totalt politiets teorier. Vi mente, at politiet skulle interessere sig for den yderste højrefløj, da den tidligere havde fremsat trusler og gennemført overfald på antiracister og folk på venstrefløjen.
Kort tid efter modtog politiet da også et brev fra den højreradikale gruppe, K12, som påtog sig ansvaret for bomben.
Politiet afviste at forfølge dette spor. Mordet på Henrik er aldrig opklaret. Sagen er henlagt, men ikke afsluttet.
Senest i 2020 har dagbladet Information søgt aktindsigt i politiets arkiver. Den er afvist.
Den følgende lørdag blev der holdt mindearrangementer i Odense, Aarhus, Randers og København. I København deltog 15.000, som gik fra Søllerødgade til Blågårds Plads.
Onsdag den 16. marts 2022 kl. 17 afholder Internationale Socialister et mindearrangement i Søllerødgade.
Det gør vi bl.a. sammen med Redox og Fællesinitiativet mod Racisme og Diskrimination.
Efter bombeattentatet udkom Socialistisk Arbejderavis med et 4-siders særnummer. Det var vigtigt for os at fastslå, at attentatet ikke kun var et anslag mod IS, men mod alle antiracister og socialister. Og at det kun kunne slås tilbage ved, at mange vendte sig aktivt mod racismen i almindelighed og mod fascistisk vold i særdeleshed. Læs hele særnummeret her: http://arkiv.socialister.dk/saa/080/saa080.pdf