10 års Bubilæum: Bødebankens organiserede solidaritet fylder ti år***

For et årti siden blev organisationen bødebanken stiftet. Siden har gruppen eksisteret som en fast del af venstrefløjens støttenetværk men dog sjældent gjort sig bemærket i mainstream medierne. Konfront tog en snak med aktivisterne fra bødebanken omkring fortiden og fremtiden for organiseret solidaritet.

Bødebanken har nu eksisteret i ti år. Når i ser tilbage på den forgangne tid, føler i så er der har været et stigende behov for bødebankens arbejde?

Behovet for bødebanken har svinget meget i løbet af de sidste ti år. I perioder hvor specifikke grupper eller kampagner har været meget aktive bliver der typisk udstedt flere bøder, mens der er i andre perioder ikke sker så meget, så vi ville nærmere sige at det går op og ned. Behovet for vores arbejde hænger jo meget sammen med hvor meget aktivitet der generelt er på den radikale venstrefløj og om politiet har fokus på bøder som repressionsmiddel. For os som foreningen er det bare vigtigt, at folk ved vi findes, så vi kan dække, når behovet opstår.

Er der særlige lovændringer eller begivenheder som har givet jer særligt travlt?

Der var en periode med AntiPegida demonstrationer i København, hvor politiet meget aktivt udstedte bøder for at demotivere folk fra at gå på gaden, så i den periode betalte vi rigtig mange bøder. I de sidste par år har XR’s oprørs uger også hevet en del bøder ind.

Hvor opstod ideen til bødebanken? Og har i kontakt til lignende initiativer i andre lande?

Ideen opstod fordi vi i årene op til oplevede at politiet brugte bøder som en aktiv strategi mod masseaktioner. Vi synes det var sindssygt frustrerende at mange aktivister var nødsaget til fx at droppe blokader fordi de ikke havde råd til bøderne, og derfor havde vi lyst til at skabe en solidarisk struktur der tog hånd om problemet. Derudover havde flere af vores venner fået nogle ret voldsomme retsomkostninger i forbindelse med klimatopmødet i 2009. Dengang lykkedes det ret nemt at skrabe pengene sammen fordi der var så meget hype om topmødet, hvor vi oplevede at det andre gange kunne tage folk mange år at skrabe de nødvendige penge sammen. Det føltes ikke fair at det er samfundsinteressen for en given kamp der skal afgøre hvor nemt det er at få sine retsomkostninger dækket. Så bødebanken opstod nok meget ud fra vores egne levede erfaringer med hvor vilkårligt den form for repression rammer.

Da vi startede op var vi inspireret af planka i Sverige, hvor man kollektivt betaler hinandens bøder fra offentlig transport, så dengang udvekslede vi med dem om deres erfaringer. Vi har også været i Lund og holde oplæg for nogen der ville startede en Bødefond op der.

Opstår der nogen gange tvivl omkring hvor grænsen mellem politisk og ikke politisk opstår i forbindelse med ansøgning om kompensation?

Nej det oplever vi faktisk ikke. Vi har fra starten lavet nogen retningslinjer for hvad vi støtter og ikke støtter, netop for at dem der er aktive i foreningen ikke skal ind og vurdere om de enkelte sager er politiske eller venstreorienterede nok. Foreningen bygger i høj grad på tillid og solidaritet, så vi stoler ret meget på at de folk der søger om at få bøder betalt er med på foreningens retningslinjer. Men vi har faktisk aldrig oplevet at folk har søgt om noget som vi ikke synes var politisk nok.

Har i følt en stigning i antallet og størrelsen af bøder som jeres medlemmer er blevet idømt?

Nej egentlig ikke. Det virker ikke som om at beløbet for forskellige lovbrud er blevet ændret meget de sidste 10 år. De fleste bøder folk får ligger typisk mellem 750-2500 kr.

Hvad ser i som fremtiden for bødebanken?

Først og fremmest vil vi gerne bare blive ved med at dække en masse bøder. Men, det er ikke kun bøder, vi ønsker at blive ved med at dække også retsomkostninger. Fra starten af har det været et mål for os en dag at få penge nok til også at kunne betale store retsomkostninger, og der er vi faktisk i dag. Så egentlig er vores mål bare at fortsætte som nu med at være en solidarisk støttestruktur på venstrefløjen så økonomisk repression ikke er en effektiv barrierer for aktivisme.

Vi drømmer om at bødebanken igen bliver mere synlige og laver flere events så folk kender til os. Vi har været den samme gruppe der har stået for foreningen fra starten og de sidste par år har kræfterne ikke været til også at lave events og opreklamering. Derfor har vi netop udvidet gruppen af aktive så vi forhåbentlig får lavet lidt flere fede events i fremtiden og endnu flere kommer til at kende til os.

Hvordan melder man sig lettest ind?

Man melder sig ind på vores hjemmeside hvor man får et medlemsnummer og så opretter man en fast månedlig bankoverførsel hvor man skriver sit medlemsnummer i kommentarfeltet. Det er ok nemt.

 

Vi kan fra Konfronts side kun opfordre alle til at melde sig ind på ovenstående link. Der går endda rygter om at man som medlem bliver inviteret til fede arrangementer hvor mad og bobler indgår som fast tema. Et godt eksempel på det er 10 års bubilæumet man kan tjekke ud her:

Der er ikke flere tekster