Den amerikanske kapitalfond Blackstone er i gang med at opkøbe store dele af København. De presser prisen op på lejeboliger og tvinge almindelige mennesker ud af byen. De køber billige lejeboliger, renoverer dem og sælger dem dyrt. Blackstones metoder er der egentlig ikke noget nyt i. De såkaldte 5:2 renovationer har i mange år presset prisen på lejeboligerne op, men de udenlandske investorer tager metoden til nye højder. Rundt omkring i København er lejerne begyndt at protestere mod Blackstones indtagelse af byen. Men hvad stiller man op mod bøllemetoder og boligpolitik, der kun er for de rige?


Blackstone-bøllerne

I facebookgruppen for lejerne i de boliger, Blackstone har købt, vælter det ind med historier om, hvordan Blackstone presser folk ud af deres lejligheder. Mange oplever, at Blackstone laver dårlige og dyre renoveringer, som gør livet svært for beboere. De fortæller om håndværkere, der dukker op på alle tider af døgnet uden advarsel, om lugt og lydgener, der følger de mange renovationer, og flere fortæller, at de er blevet tilbudt et svimlende beløb til gengæld for at de flytter ud. Blackstone har uden konsekvenser fået lov til at genere almindelige mennesker.

Hvis en hel ejendom skal sælges, har lejerne ifølge lovgivningen ret til at få tilbud om at købe den selv og omdanne den til andelsforening. Det omgår Blackstone ved at købe dele af bygninger indtil de har hele ejendommen.

I Danmark samarbejder Blackstone med 360 North, en virksomhed, der mest af alt lyder som en skurk i en tegneserie. Bag 360 North er Nils Jansson. Han var en af de store spillere bag finanskrakket i 2008, han samarbejder ofte med Scientology og virksomheden er ejet af hans to mindreårige døtre. De to piger hænger på fars virksomhed, da Jansson selv er gået konkurs så mange gange, at han ikke længere må eje virksomheder.

Så Blackstone gør, hvad de kan, for at genere lejerne i de boliger, de køber. Blackstones projekt afhænger nemlig af at folk flytter ud – fordi det er her, de kan tjene særligt mange penge.

En boligpolitik for de rige – hvorfor Blackstone kan opkøbe København

Den lovgivning, der tillader Blackstone at opkøbe København, hedder i daglig tale §5:2, og den betyder, at hvis man laver gennemgående renoveringer på en bolig, må huslejen sættes markant op. Nogle steder er huslejen ligefrem fordoblet. De gennemgående renoveringer kan dog kun ske, når lejere fraflytter boligerne. Det er altså denne lovgivning, der gør, at Blackstone er interesserede i at skubbe folk ud af deres lejligheder.

Lovgivningen er i årevis blevet brugt af danske pensionskasser til at tjene fedt på lejeboliger, og selvom deres indflydelse på huslejestigninger i tidligere billige lejeboliger har været til at tage og føle på, er det intet i forhold til Blackstone. Lejeloven giver på den måde Blackstone frie tøjler til at tjene på lejerne, og selv FN har været ude og kritisere lovgivningen for ikke at beskytte almindelige mennesker.

Blackstone opkøber Europa

København er langt fra den eneste europæiske storby, der er ramt af Blackstones bøllemetoder. I byer som London, Amsterdam, Madrid og Barcelona har Blackstone i flere år været en markant spiller på boligmarkedet. Det har bl.a. betydet, at huslejen i Madrid og Barcelona generelt steg med 60% i de to byer fra 2014 til 2017, hvilket har ført til protester i byerne. Situationen er så grel, at FN har skrevet åbne breve til regeringer i de pågældende lande og advaret om det som en trussel mod menneskeretten til at have et sted at bo og kritiserer specifikt at lejere har ringe muligheder for juridisk at sikre sin ret til bolig. FNs særlige udsending på boligområdet, Leilani Fahra, har i den forbindelse taget initiativ til en bevægelse hun kalder The Shift med det formål at ændre grundholdningen væk fra boliger som en vare og understrege at husly er en menneskeret.

Hvem har ret til byen?

Der er mange grunde til, at lejerne føler sig pressede. For Blackstones indtog i København står ikke alene. Det er nærmere en del af en lang række af processer, der gør livet svært for lejerne. Ghettopakken har med sine dybt racistiske rødder også været et kæmpe slag mod adgangen til almene boliger i byen. Og mens politikerne snakker om parallelsamfund, skaber politikerne og kapitalfondene sammen én stor rigmandsghetto. Der er ingen svar på hvor alle de mennesker, der i dag bor i byen, skal flytte hen og noget tyder på, at der er brug for et gevaldigt opgør med den måde, der laves boligpolitik på i dag.

Oprør?

Heldigvis er mange borgere begyndt at sige fra overfor Blackstones indtog. På Frederiksberg betød det påbegyndte salg af tre store ejendomme protester fra beboerne. De har demonstreret og holdt borgermøder. På lejernes facebookgruppe ved de godt, at der er brug for at organisere sig, hvis man skal stå imod Blackstone.

Men der er brug for, at vi står sammen på tværs. Selv hvis din bolig ikke er ejet af Blackstone endnu – så er lejerne nødt til at sige fra overfor den uholdbare boligpolitik, som tillader at skabe en by for de rige og ikke for de mange!

 

Autoritetskritik vil i forbindelse med sit tema BYEN i den kommende tid afdække Blackstone og 360 North, så vi på den måde kan komme nærmere de udfordringer, vi og København står overfor.

 

 

Der er ikke flere tekster