En årlig tilbagevendende linksamling fra Socialistisk Bibliotek er linksamlingen: “Julen – andre sider af julen”. En linksamling, der bliver nogenlunde revideret og ajourført hvert år, og som efterhånden har 15 års historie og udvikling bag


Af Socialistisk Bibliotek

Socialistisk Bibliotek samlede altså for ca. 15 år siden nogle links sammen til artikler om julens historie, julestue-traditionen i bondealmuen, og om den borgerlige juls historie. (Denne faldt delvist sammen med den nationale fortælling om dannelsen af Danmark omkring midten af 1800-tallet, tabet af stormagtsdrømmene og med krigene i 1848 og 1864).

De borgerlige danske traditioners historie viste sig at være importerede og tilpassede og malede i forlorne nationale farver. ja, den rød/hvide julemand var et reklamekoncept skabt af et kapitalistisk superhadesymbol som amerikanske Coca Cola ! Og for så vidt som juletraditoner har nationale/nordiske rødder, er det hedenske skikke, som har fået kristent fernis og fordrejning.

Linksamlingen blev udvidet med positive juletraditioner, fra arbejderbevægelsens og venstrefløjens historie, og især historien om Første Verdenskrigs julefred imellem skyttegravene i 1914 – og filmen herom. Og med links om én af de få originale ægte danske juleting: teatergruppen Solvognens ottedages forestilling om Julemandshæren i 1974.

(Nåh ja, julefrimærker og kravlenisser er de øvrige juletraditioner, som har dansk oprindelse. Men dem er vi ikke lige så stolte af !)

Bibliotekets linksamling blev også udvidet med alternative julesange, som var ret anti-julede, med vægt på kritik af julens kommercialisering og kapitalistiske profitmotiver, den falske og kortvarige næstekærlighed og hykleriske forbigående social bekymring osv.

Også jul under ganske andre forhold end “dansk hygge” blev føjet til samlingen, fx i tyske kz-lejre. Men også socialisters lyst til at være julede med god, alternativ samvittighed kom med i form at links til røde julesange og klippe-klistre ark. Så samlingen de sidste par år mindre er blevet links til artikler, der fjerner illusioner og falske ideer om julen – til fordel for link, der er nyttige for den alternative julehygge i kollektivet eller blandt vrede sortklædte venstreradikale venner.

Hvert år bliver der føjet lidt til, og nogle links bliver “broken”; så samlingen ser nu i 2018 sådan ud, som du kan se på det her link:

https://socbib.dk/jul-andre-sider-af-julen/

Der er ikke flere tekster