Rapportage: Anarkistisk Bogmesse***

Fredag den 9. til torsdag den 11. afholdte FAB, Forenede Anarkistiske Bogcaféer, den første udgave af Anarkistisk Bogmesse i Ungdomshuset på Dortheavej. Vejret var skønt og fremmødet var talstærkt.


Af wejoe

Samarbejdet FAB kommer oprindeligt som et internt, ikke offentligt samarbejde mellem Bogcaféen Barrikaden og Bogcaféen Halmtorvet. Senere er det så blevet et mere offentligt samarbejde med fokus på at skabe begivenheder som dette, filmvisninger og lignende oplysning om anarkistisk og antifascistisk kultur, teori og praksis.

Fredag åbnede bogmessen med et stille og roligt socialt arrangement og en pub quiz med mere eller mindre venstreradikalt tema; der var også et par apolitiske spørgsmål.

Lørdag åbnede salen med forskellige boder fra de tilmeldte distroer – en blanding af danske, svenske og tyske bogcaféer, aktivistiske grupperinger, forlag og tidsskrifter.

Deltagende var ABC København, Amalthea Bokkafé, Antifascistisk Aktion, Antifascistiske Unge, Autonom Infoservice, Bogcaféen Barrikaden, Bogcaféen Halmtorvet, Bokkafé Angbett, Børnemagt, Demos, Det Poetiske Bureaus Forlag, India Däck, KlimaKollektivet, Konfront, Liebig34, Rigaer94 & #besetzen, Re-mark, Red Deer Collective, Revolutionære Antifascister, Revoshop.dk, Rojava Alliancen, Svarta Posten, Syndikalistiskt Forum og visAvis.

Tankestoffet bag at lave en anarkistisk bogmesse er ikke kun udbredelsen af anarkistisk litteratur, men som en repræsentant fra FAB udtaler, er de også inspirerede af andre anarkistiske bogmesser i udlandet. For nylig, efter FAB annoncerede deres egen bogmesse, har en ny gruppe sat sig for at genoplive London Anarchist Bookfair, som ellers lukkede i 2017. Repræsentanten for FAB henviste mig i den forbindelse til et citat fra LAB i en artikel i Freedom News: “More than just a simple marketplace, bookfairs are cornerstones of Anarchism, linchpins of a diverse and sprawling revolutionary movement. They are where we come together to share our ideas, debate our positions and develop our theory and praxis. They help us to believe in better worlds and start to lay the foundations of world free of oppression, corporatism and the brutal authority of the state.” Det vigtige ved bogmesserne er således ikke at folk får mulighed for at tilegne sig ny anarkistisk litteratur, men i lige så høj grad også at anarkister i et større miljø end de små, de fleste normalt bevæger sig i, får mulighed for at møde hinanden, udveksle idéer eller simpelthen bare blive bekræftet i at de ikke er alene.

På dette grundlag var der også mange oplæg, meet&greets og begivenheder, som skulle sætte en større idéudveksling i gang blandt messens deltagere. En af disse begivenheder var at der i anledning af International Prisoners Justice Day blev taget et solidaritetsfoto med et bannerteksten “Solidarity with the Russian anarchists and antifascists”. Dette er blevet sendt videre til vores kammerater i Rusland.

FAB udtaler at de ikke ved hvilke begivenheder de vil arrangere i fremtiden, men at de håber at en bogmesse kan stables på benene igen. Her fra Konfront takker vi af, med nogle stemningsbilleder fra bogmessen, blandt andet af koret Reclaim With Song og Ungdomshusets køkkenaktivister. Tak for sang og mad.

Der er ikke flere tekster