Hvad er god demostil? Til demonstrationer og politiske aktioner er det vigtigt at passe på hinanden og på sig selv! Der er mange ting at holde øje med og være opmærksom på både i og udenfor forsamlingen for at alle som deltager kan føle sig så sikre som muligt. Her er nogle af dem.


 Pas på dig selv
  • Find ud ad med dig selv, hvor dine grænser går, og hvordan du ønsker at deltage. Vil du være med til at bære bannere og råbe slagord, har du planlagt en fed aktion, eller vil du bare gå med?
  • Lad være med at gøre noget du ikke har lyst til – særligt ikke for at leve op til en macho standard for hvad ”rigtig” aktivisme er! Fuck det! Vi skal ikke bevise noget for nogen, men kun passe på os selv og hinanden og så koncentrere os om politikken!
  • Bliver dine grænser overskredet af andre deltagere, kan du hente støtte hos dine venner eller du kan gå til aktivisterne eller arrangørerne og spørge om hjælp. Nogle gange er der demovagter, der kan hjælpe.
  • Du kan f.eks. spørge om hjælp, hvis du oplever truende adfærd, uønsket berøring eller andre former for chikane eller overgreb – både indefra og udenfor demonstrationen
Pas på dine kammerater
  • Det er ofte en god idé at afstemme forventninger med dine venner, kammerater, søster eller hvem du nu skal afsted med. Vil I forskellige ting til demonstrationen? Er demonstrationen det rigtige tid og sted at gøre de ting, som I gerne vil, eller kan I udsætte kammerater og andre for fare?
  • Undersøg eventuelt om demonstrationen har et kodeks eller en plan, som stemmer overens med jeres – er der fx eksplicit blevet sagt fra arrangørernes side at man vil have en farverig demo, hvor der også skal være plads til børn?
  • Husk at der gælder de samme regler i en demonstration som der gør i andre rum, der skal være inkluderende: Ingen racisme, sexisme, transfobi, homofobi, ableisme eller anden undertrykkende adfærd. Helt konkret så lad være med at gå ud fra folks køn, lad være med at røre ved folk, hvis du ikke har fået lov og hver bevidst om hvor meget plads du tager på bekostning af andre!
Vær opmærksom på politiet
  • Politiet vil fortælle dig, at de er her for at skabe orden og tryghed. Det er løgn! Stol ikke på dem og svar ikke på deres spørgsmål. Det gælder også dem med dialogveste.
  • Hvis politiet vil have information om demonstrationen har arrangørerne som regel en politikontakt – lad den person være den der taler med politiet.
  • Hvis politiet prøver at komme ind i demonstrationen eller vil forbi for at få fat i en meddemonstrant, så prøv at stå i vejen eller råb op, hvis du kan. De skal ikke ind i demoen og de skal ikke anholde vores kammerater, hvis vi kan forhindre det!
  • Den eneste information politiet har ret til, hvis de tilbageholder eller anholder dig, er dit navn, din adresse og din fødselsdato ikke noget andet!

Der er ikke flere tekster