Den 23. marts afholdes valg til det zionistiske parlament Knesset. Mens en række arabiske partier deltager i valget under den fælles paraply The Arab Joint List, så har den venstreorienterede palæstinensiske bevægelse Abnaa al-Balad sammen med gruppen Refah indledt en kampagne der opfordrer til boykot af valget til Knesset.


Af IFs Mellemøstgruppe

Hvem er Abnaa al-Balad?

Abnaa al-Balad (Landsbyens sønner og døtre) (se logo) omtales ofte som PFLPs søsterorganisation i Israel. Abnaa al-Balad voksede frem især på de israelske universiteter i slutningen af 1960’erne og blev formelt oprettet i 1971. Bevægelsen betragter sig som en del af den palæstinensiske befrielsesbevægelse og kæmper for et demokratisk sekulært Palæstina ‘ from the River to the Sea’ og for retten til at vende tilbage.
Den israelske valglov forbyder organisationer, der arbejder for den jødiske stats ødelæggelse, at stille op til parlamentsvalg. Abnaa al-Balad boykotter hvad de kalder “den zionistiske valgproces”. En repræsentant for organisationen forklarede for et par år siden boykotten således “Det zionistiske Knesset legitimerer den zionistiske enklave (staten Israel) og styrker myten om Israel som et demokrati. Knesset står i direkte modsætning til vores (palæstinensiske)  identitet som de retmæssige ejere af dette land”.

Boykot Knesset-kampagnen

I pressemeddelelsen om boykotkampagnen  erklærer de to organisationer at de arbejder på at fjerne folks illusioner om demokrati i forbindelse med valg til Knesset. Der står bl.a.: “Vi afviser totalt Knesset som udgør den lovgivningsmæssige inkarnation af den koloniale besættelse af Palæstina”.

Ev vigtig del af kampagnen går ud på at kritisere Den arabiske Fællesliste (The Joint Arab List) der består af de tre partier Habash, Balad og Ta’al, – partier som i egen selvforståelse er progressive, socialistiske og nationalistiske. De stiller op til det kommende valg, ligesom Listen har gjort ved forrige valg.
Den skarpeste kritik af Den arabiske Fællesliste går på at den ved valget i 2019 pegede på Benny Ganz som regeringsforhandler – selv om Gantz er en kendt krigsforbryder der praler med den israelske hærs massakrer i Gaza. Listens begrundelse var at Gantz var mindre slem end Netanyahu!
Ved valget i 2019 blev The Joint Arab List Knessets tredjestørste parti, men står nu til kraftig tilbagegang – netop på grund af Gantz-fadæsen!

Zionister er zionister

Netanyahus Likud parti står til at blive valgets største parti, mens Arbejderpartiet står til at få et elendigt valg. Mainstream medier kalder Likud for højreorienteret og Arbejderpartiet for venstreorienteret. Men begge er zionistiske partier og dermed reaktionære. De går begge ind for fortsat besættelse, apartheid og etnisk udrensning af palæstinenserne. Forskellen er – ifølge folkeviddet – at Likud spiser palæstinenserne med fingrene mens Arbejderpartiet spiser dem med kniv og gaffel.

Valgets resultater vil ikke grundlæggende ændre palæstinensernes situation. Ændringer vil kun ske gennem kampen mod imperialismen zionismen og den arabiske reaktion – med støtte fra den internationale solidaritetsbevægelse.

From the River to the Sea -Palestine shall be free!